Obezitate, gena care reglează acumularea de grăsimi

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Obezitatea continuă să fie principala cauză a deceselor la nivel mondial, motiv pentru care cercetătorii încearcă să înțeleagă care este rolul geneticii în predispoziția unei persoane pentru obezitate. Studii noi scot în evidență faptul că deși exercițiile și dieta sunt importante pentru a trata boala, există factori genetici care stau la baza obezității. Oamenii de știință de la Universitatea de Vest din SUA au descoperit o genă care reglează acumularea de grăsimi și care are legătură cu obezitatea.

Studiul realizat de Universitatea de Vest a arătat că, indiferent de dietă, o proteină numită Pannexin 1 (Panx1) reglementează în mod semnificativ acumularea de grăsimi la șoareci. Panx1 este o glicoproteină implicată în semnalizarea celulară, care joacă un rol important în dezvoltarea timpurie.

Studiul sugerează că o mutație a genei Panx1 crește cantitatea de grăsime acumulată, ceea ce duce la un risc mai mare pentru obezitate mai târziu în viață. Studiul a demonstrat, de asemenea, că absența glicoproteinei a dus la creșterea nivelurilor de insulină și a glicemiei, crescând tendința de-a face diabet de tip 2.

,,Dacă aveți această mutație, Panx1 va funcționa incorect și s-ar putea să fiți predispus să acumulați mai multă grăsime", a declarat dr. Silvia Penuela, asistent profesor la Școala de Medicină Western Schulich și principalul autor al studiului.


Acesta este primul studiu care arată o legătură între Panx1 și acumularea de grăsime. Cercetarea s-a derulat la șoareci, care au fost hrăniți atât cu diete normale, cât și cu diete bogate în grăsimi. Echipa de cercetare a precizat, conform Medicalxpress.com, că următorul pas este de a examina nivelurile de exprimare a Panx1 în celulele umane de grăsime, dar și de a examina prezența unor mutații în gena Panx1 în probe prelevate de la pacienții care suferă de obezitate.

Studiul integral, publicat în revista Nature, îl puteți citi aici

Rezultatele unui studiu asupra șoarecilor, publicat în revista Nature Communications, în 2015, sugera că cu cât o persoană are depozitată mai mult timp grăsime în plus, cu atât este mai puțin probabil ca organismul să ardă respectiva grăsime, din cauza unei proteine sau a unei gene numite sLR11. Proteina cu pricina blochează capacitatea organismului de a arde grăsimea, ceea ce face mai greu să elimine greutatea în plus.

Altă cercetare recentă a identificat 14 variante genetice noi, care dictează locul în care organismul stochează excesul de grăsimi și în mod surprinzător, s-a descoperit că anumiți factori genetici care măresc obezitatea conduc la scăderea riscului metabolic. Mai multe informații puteți citi aici

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel