Obezitate și cancer, o nouă legătură imuno-metabolică

Oamenii de știință au făcut o descoperire importantă care oferă o nouă lumină asupra legăturii dintre obezitate și cancer. Cercetările lor confirmă de ce sistemul de apărare a organismului, care luptă împotriva cancerului eșuează în prezența excesului de grăsimi. În plus, conturează căile posibile pentru strategii noi de tratament care ar putea să vadă celulele ucigașe naturale "blocate cu grăsime" moleculare reprogramate și revărsate din nou în acțiune.

Până acum, puține lucruri se știau despre impactul obezității asupra sistemului imunitar. Cercetătorii au descoperit lucrând cu celulele naturale ucigașe, atât de la oameni, cât și de la șoareci că mecanismele moleculare ale acestora devin înfundate de excesul de grăsime la persoanele obeze. Această înfundare nu împiedică celulele naturale ucigașe să recunoască celulele tumorale, dar le împiedică să le ucidă.
Analiza ulterioară a identificat apoi etapa metabolică specifică, în care oamenii de știință au reușit să reprogrameze aceste celule și prin oferirea unei șocuri metabolice să facă să lupte împotriva cancerului. 

,,Rezultatele noastre evidențiază căi imuno-metabolice ca o țintă promițătoare de a inversa defecte imune în obezitate și sugerează că reprogramarea metabolică a celulelor naturale ucigașe ar putea da startul unei activități anti-cancer și îmbunătățirea rezultatelor tratamentului. În ciuda creșterii gradului de conștientizare a populației, prevalența obezității și a bolilor aferente continuă. Prin urmare, există o urgență sporită pentru a înțelege căile prin care obezitatea cauzează cancer și duce la alte boli, precum și pentru a dezvolta noi strategii pentru a preveni progresul lor'', a declarat Lydia Lynch, profesor asociat în imunologie la Trinity College din Dublin, care efectuează, de asemenea, cercetări la Harvard Medical School și Brigham și Spitalul Femeilor din SUA.

Obezitatea principala cauză a deceselor la nivel mondial

Peste 1,9 miliarde de adulți sunt supraponderali și obezi, ceea ce reprezintă o povară imensă pentru sănătate și societate, având în vedere numărul mare al efectelor negative asupra sănătății pe care le are obezitatea. Se vorbește din ce în ce mai mult la nivel mondial de globesity, ,,epidemia de obezitate” și despre faptul că aceasta continuă să fie principala cauză a deceselor. Studii noi scot în evidență faptul că deși exercițiile și dieta sunt importante pentru a trata boala, există factori genetici care stau la baza obezității. Oamenii de știință de la Universitatea de Vest din SUA au descoperit o genă care reglează acumularea de grăsimi și care are legătură cu obezitatea. Citește mai multe aici 

În plus, până la 50% din anumite tipuri de cancer sunt atribuite obezității. Potrivit medicalxpress.com, cercetarea a fost publicată în revista internațională Nature Immunology.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel