Obezitate. La ce pericole este supus cel mai bun prieten al omului

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Obezitatea scurtează viața patrupezilor
Obezitatea scurtează viața patrupezilor

Obezitatea scurtează nu numai viața oamenilor, ci și a celor mai buni prieteni ai lor. Speciile canine mai afectate par a fi Ciobănesc German și Yorkshire Terrier, susține un studiu.

Obezitate la câini. Kilogramele în plus dăunează și câinilor, nu doar oamenilor. Cu până la 2,5 ani mai scurtă decât la câinii cu greutate normală. Este concluzia unui studiu ce a cuprins peste 50.000 de câini din 12 din cele mai populare rase, 900 de cabinete sau spitale veterinare din SUA.

„Știm că la oameni există un risc mai mare de mortalitate dacă au obezitate, așa că, în multe privințe, acest lucru nu este surprinzător", a spus autorul studiului, Alexander German, profesor de Medicină pentru animale mici la Universitatea din Liverpool, în Anglia, potrivit medicinenet.com.

Cercetarea sa a evidențiat că patrupedele obeze sau supraponderale "pierd" 2,5 ani din viață. „Poate să nu pară o sumă imensă, dar când ne convertim la ani umani, probabil ne uităm la o durată de viață scurtă de 10-15 ani", a adăugat veterinarul.

Cifre. 50% dintre americani au câini

German și colegii săi au folosit datele colectate de peste 20 de ani cu 50.787 de câini de companie care au primit îngrijire la o rețea de aproximativ 900 de spitale veterinare din America de Nord. Patrupedele au inclus exemplare din rasele: Dachshund (șorecarii), Ciobănesc German, Labradorii, Golden Retriver, Cocker, Beagle, Boxeri, Chihuahua, Pit bull Terrier, Shih Tzus și Yorkshire terieri.

Concluziile: risc mai mare de deces a fost mai mare în rândul câinilor supraponderali; impactul a variat de la o durată de viață cu 5 luni mai scurtă pentru mascuii de Ciobănesc German la 2,6 ani pentru masculii de Yorkshire Terrier.

1 din 3 câini și pisici din SUA este supraponderal. 50% dintre americani au câini. Un sfert de britanici au câini. În studiul făcut de britanicul Alexander German, doar 1 din 5 proprietari de animale de companie măsoară mereu cât de multă hrană le dă prietenului său necuvântător, a spus el.

Studiile anterioare au indicat că patrupezii supraponderali sau obezi se confruntă cu riscuri mai mari de boli cronice - probleme ortopedice, diabet și anumite tipuri de cancer, dar și boli de inimă și hipertensiune arterială.

Mișcare zilnică

„Timpul obișnuit de masă este important pentru animalele de companie, dar numărul meselor în fiecare zi nu este la fel de important. (...) Preferința este de cel puțin două mese pe zi, deoarece acestea își răspândesc aportul într-o perioadă de timp", subliniază autorul studiului.

În opinia acestuia, o plimbare între o jumătate de oră și o oră în fiecare zi este optimă pentru cel mai bun prieten al omului. Și evidența greutății câinelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel