Obrajii scufundați, asociați cu îmbătrânirea. Ce alte lucruri pot indica pomeții despre sănătatea ta

Monika Baciu |
Data publicării:
obrajii scufundati - FOTO: Freepik@shurkin_son
obrajii scufundati - FOTO: Freepik@shurkin_son

Obrajii scufundați pot indica o serie de boli de care suferiți. Dar, obrajii scufundați sunt și un semn al îmbătrânirii.

Obrajii scufundați sunt adesea atribuiți procesului de îmbătrânire, ceea ce vă determină să pierdeți grăsimea facială. Obrajii scufundați apar atunci când nu aveți o mulțime de țesut (carne) între zigoma (arcul osos al obrazului sub ochi) și mandibula (osul maxilarului inferior). Atât femeile, cât și bărbații le pot avea.

Obrajii subțiri ar putea fi, de asemenea, rezultatul altor factori, inclusiv:

- boală

- dietă

- obiceiuri personale

- mediu, potrivit Healthline.

Obrajii scufundați și îmbătrânirea

Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem grăsime subcutanată din jurul ochilor și gurii. Subcutanat înseamnă grăsime care este chiar sub suprafața pielii. Deoarece structura noastră osoasă nu se schimbă, acest lucru poate duce la obrajii scufundați.

Îmbătrânirea este una dintre cele mai frecvente cauze ale obrajilor înfundați. Potrivit Scientific American, după ce împlinești 20 de ani, vei produce cu 1% mai puțin colagen în fiecare an. Iar colagenul este proteina care conferă pielii fermitatea, suplețea și elasticitatea caracteristice. 

De asemenea, persoanele în vârstă nu reușesc să obțină suficiente proteine în alimentație, deoarece este dificil pentru organismul lor să le proceseze. Această epuizare a colagenului este unul dintre motivele pentru un aspect scufundat. Cu toate acestea, odată cu vârsta, tampoanele de grăsime de sub piele se degradează, de asemenea, sau migrează în jos, lăsându-vă cu obrajii căzuți și goi.

Vezi și: 5 probleme de sănătate care apar după vârsta de 50 de ani. Cum să le gestionezi

Obrajii scufundați și boala

Obrajii scufundați pot fi, de asemenea, un simptom al unei afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi:

- sindromul Ehlers-Danlos. Această afecțiune moștenită afectează țesuturile conjunctive din organism și este cauzată de defecte de colagen.

- Lipoatrofie. Atunci când o pierdere de grăsime subcutanată afectează fața, aceasta duce la obrajii scufundați și pliurile faciale. Cea mai frecventă cauză este asociată cu HIV (virusul imunodeficienței umane).

- Tulburări de alimentație (bulimie, anorexie etc.). Aceste tulburări pot duce la caracteristicile faciale goale, cum ar fi obrajii scufundați.

- Tuberculoză. Obrajii scufundați pot fi un simptom al stărilor avansate de tuberculoză.

Obrajii scufundați și dieta

O dietă săracă poate duce la malnutriție, ceea ce poate duce la pierderea grăsimii subcutanate în obraji. Deshidratarea poate da, de asemenea, obrajilor un aspect gol.

Vezi și: Ed Sheeran, la capătul puterilor: Simțeam că mă înec. Eram într-o spirală de frică

Obrajii scufundați și obiceiurile personale

Obiceiurile personale și stilul de viață pot avea un impact asupra aspectului obrajilor și feței tale, inclusiv:

- fiind un fumător înrăit

- efectuarea de exerciţii extreme care reduc grăsimea corporală (şi facială)

- lipsa somnului

Obrajii scufundați și mediul înconjurător

Dacă fața ta este adesea expusă la condiții meteorologice dure, pielea ta și-ar putea pierde elasticitatea, ducând la obrajii scufundați. Unul dintre cei mai mari factori de mediu care afectează pielea este soarele.

Expunerea prelungită la radiațiile UV poate distruge colagenul din piele mai repede decât în mod normal. De asemenea, are un impact asupra rapidității cu care se degradează grăsimea facială. Prin urmare, fața ta poate părea mult mai subțire ca urmare a daunelor provocate de soare.

Obrajii scufundați, tratament

Pentru a oferi obrajilor un aspect mai plin, un furnizor de servicii medicale instruit poate folosi umpluturi faciale injectabile. În funcție de produsul utilizat, aceste materiale de umplutură pot dura de la câteva luni la câțiva ani.

Materiale de umplutură populare includ acid hialuronic (HA) și polimetilmetacrilat (PMMA).

Un chirurg plastician poate folosi, de asemenea, liposucţie pentru a lua grăsime dintr-o altă parte a corpului și apoi să îl injecteze în obraji ca o umplutură.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă bei bere în fiecare zi. Ce efecte nebănuite are și cum îți influențează sănătatea

Obrajii scufundați, remedii de încercat acasă

Adaugă o linguriță de gel de aloe vera în dieta ta zilnică. Pentru a aborda obrajii scufundați, luați în considerare adăugarea de aloe vera la rutina zilnică. Un studiu din 2009 a arătat o elasticitate facială îmbunătățită prin consumarea unei lingurițe de gel de aloe vera în fiecare zi timp de 90 de zile.

Încercați exerciții faciale. Este posibil să puteți inversa obrajii scufundați prin tonifierea mușchilor faciali cu exerciții faciale specifice. Un studiu de 8 săptămâni finalizat în 2018 a indicat că persoanele care au făcut 30 de minute de exerciții faciale în fiecare zi au avut fețe mai ferme și mai tinere.

Un exemplu de exerciţiu facial este să închizi gura şi apoi să îţi umpli obrajii cu cât mai mult aer pe care îl poţi ţine. Păstrați aerul în timp de 45 de secunde și apoi eliberați-l încet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel