Ochelari de vedere - cum să-ți dai seama că ai defecte de vedere?

Comunicate |
Data actualizării: | Data publicării:

Un defect de vedere își poate face simțită prezența prin diverse simptome. Atunci îți dai seama că este cazul să-ți achiziționezi o pereche potrivită ochelari de vedere. Poți avea dificultăți fie cu vederea la distanță, la apropiere sau ambele. În funcție de problemele depistate există și lentile care să ți le corecteze.

Care sunt semnele care îți indică faptul că este timpul să mergi la un control la optica medicală? Câteva dintre simptomele care semnalează nevoia unui control oftalmologic sunt:

● Ai vederea neclară sau încețoșată
● Prezinți stări de amețeală și oboseală
● Ai dureri de cap și/sau stări de confuzie
● Senzația de ochi obosiți și nevoia să depui efort pentru a focaliza obiecte
● Dificultăți în distingerea obiectelor aflate la distanță
● Nevoia de a sta mai aproape de ecrane sau cărți
● Dureri de cap frecvente
● Vedere slabă la apropiere sau la luminozitate redusă
● Senzație de mâncărime a ochilor

Dacă prezinți una sau mai multe simptome este timpul să mergi la un control oftalmologic! Problemele de vedere de care poți suferi sunt miopia, hipermetropia, astigmatismul sau prezbiopia.

Durata unui control oftalmologic la optica medicală durează în jur de 15-30 de minute, în funcție de dificultățile în vedere. Chiar dacă nu dispui de timpul unei consultații, încearcă să-ți faci. Cu cât sunt ignorate mai mult, problemele de vedere se pot agrava.

Există și varianta prevenirii unora: ochelari de protecție pentru calculator. În multe dintre cazuri, problemele de vedere sunt cauzate de timpul îndelungat petrecut în fața ecranelor. Așadar, poți opta să-ți protejezi vederea prin intermediul unor ochelari special concepuți să te protejeze de lumina albastru-violet a dispozitivelor electronice.

De asemenea, este recomandat ca ochelari de vedere să fie schimbați la o anumită perioadă de timp. De obicei, controalele oftalmologice sunt efectuate o dată la jumătate de an sau o dată pe an.

 

Cum să-ți alegi perechea de ochelari de vedere ideală?

Alegerea unei perechi de ochelari potrivită este influențată de o multitudine de factori pe care trebuie să-i ai în vedere. Fizionomia ta, culoarea ochilor și a părului influențează mult caracteristicile perechii tale de ochelari.

Există o gamă vastă de rame și lentile din care să alegi ceea ce este potrivit nevoilor tale. Pe lângă aspect, componentele unor ochelari de vedere trebuie să fie rezistente și durabile. 

Ramele de ochelari trebuie alese în funcție de cadru, material și stil. Poți opta pentru o ramă cu cadru întreg, jumătate de cadru sau fără cadru. Trebuie să ai însă în vedere faptul că doar prima variantă este potrivită pentru orice tip de lentile. 

Când vine vorba de material, cele mai populare alegeri sunt plasticul, metalul și siliconul. Metalul este o variantă mai rezistentă pentru rame, este recomandată adulților. În schimb, pentru copii este recomandat siliconul, fiind un material flexibil și hipoalergenic.

Stilul ochelarilor este cel mai mult influențat de trăsăturile tale fizice. De exemplu, ochelarii pătrați se vor potrivi mai degrabă unei fețe ovale, decât unei fețe pătrate. Alege cu atenție o pereche care să ți se potrivească!

Lentilele sunt alese în funcție de material și tratamentul aplicat. Plasticul este un material ușor și ieftin, dar care nu oferă o acuitate vizuală excelentă. Pe de altă parte, lentilele din policarbonat sunt rezistente, durabile și oferă o claritate excepțională a vederii.

Tratamentele pe care le poți aplica pe lentile vin fie în ajutorul rezistenței lor (tratament de durificare), fie ca protecție suplimentară pentru ochii tăi (protecție UV sau tratament de colorare a lentilelor).
Așadar, documentează-te înainte de a-ți achiziționa o pereche de ochelari de vedere. Optează pentru rame și lentile durabile și care îți oferă claritate vizuală excelentă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel