Osteopenia, densitate osoasă scăzută. Cum este diagnosticată și ce poți face să o previi

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Osteopenia densitate osoasa scazuta Foto: Freepik @ YuriArcursPeopleimages @ sompong_tom
Osteopenia densitate osoasa scazuta Foto: Freepik @ YuriArcursPeopleimages @ sompong_tom

Osteopenia, densitate osoasă scăzută. Află cum alimentația și un stil de viață activ pot susține sănătatea sistemului osos.

Osteopenia reprezintă o densitate osoasă (DMO) mai mică decât cea normală, cu un vârf la 35 de ani. DMO măsoară cât de mult mineral se află în oase și probabilitatea de rupere a oaselor.

Deși osteopenia înseamnă o DMO mai mică decât cea normală, nu este o boală. Cu toate acestea, a avea osteopenie vă crește șansele de a dezvolta osteoporoză. Această boală osoasă provoacă fracturi și o postură aplecată și poate duce la dureri severe și la pierderea înălțimii.

Puteți lua măsuri pentru a preveni osteopenia. Exercițiile fizice și alegerile alimentare corecte vă pot ajuta să vă mențineți oasele puternice. Dacă aveți osteopenie, întrebați medicul dumneavoastră cum să vă îmbunătățiți și să preveniți agravarea, astfel încât să puteți evita osteoporoza.

Vezi și: Conopida ajută la pierderea în greutate. Câte calorii ascunde o porție și ce anume asigură sănătatea metabolismului

Cauzele și factorii de risc ai osteopeniei

Îmbătrânirea este cel mai frecvent factor de risc pentru osteopenie. După ce masa osoasă atinge un nivel maxim, organismul descompune osul vechi mai repede decât construiește os nou. Asta înseamnă că pierdeți o parte din densitatea osoasă.

Femeile pierd osul mai repede după menopauză, din cauza nivelului mai scăzut de estrogen. Dacă pierzi prea mult, masa ta osoasă poate scădea suficient de mult pentru a fi considerată osteopenie.

Aproximativ jumătate dintre oamenii cu vârsta de peste 50 de ani suferă de osteopenie. Cu cât aveți mai mulți dintre acești factori de risc, cu atât riscul tău este mai mare:

- antecedente familiale de DMO scăzută

- nu faceți suficiente exerciții fizice

- un regim alimentar lipsit de calciu și vitamina D

- faptul că sunteți mai în vârstă de 50 de ani

- menopauza înainte de vârsta de 45 de ani

- îndepărtarea ovarelor înainte de menopauză

- fumatul sau utilizarea altor forme de tutun

- consumul prea mare de alcool sau cofeină

Anumite alte afecțiuni vă pot crește, de asemenea, riscul de a dezvolta osteopenie:

- Anorexie

- Bulimie

- Afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoidă, lupusul sau boala Crohn

- Sindromul Cushing

- Hiperparatiroidism

- Hipertiroidism

Vezi și: Legătura nefastă dintre hipertensiunea arterială și somn. Medic: Un somn prost poate agrava această problemă

Diagnosticarea osteopeniei

Absorbțiometria cu raze X cu dublă energie, numită DEXA sau DXA, este cea mai frecventă metodă de măsurare a DMO. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de test de densitate minerală osoasă. Utilizează raze X care au radiații mai mici decât o radiografie obișnuită. Testul este nedureros.

DEXA măsoară de obicei nivelurile de densitate osoasă la nivelul coloanei vertebrale, șoldului, încheieturii mâinii, degetului, tibiei sau călcâiului. DEXA compară densitatea osoasă a dumneavoastră cu densitatea osului unei persoane de 30 de ani de același sex și rasă. Rezultatul unei DEXA este un scor T, pe care medicul dumneavoastră îl poate folosi pentru a vă diagnostica.

Tratarea osteopeniei

Scopul tratamentului este de a împiedica osteopenia să evolueze spre osteoporoză.

Prima parte a tratamentului implică alegerile privind dieta și exercițiile fizice. Riscul de a vă rupe un os atunci când aveți osteopenie este destul de mic, așa că medicii nu vă prescriu de obicei medicamente decât dacă DMO este aproape de nivelul de osteoporoză.

Doctorul tău ar putea să vă vorbească despre administrarea unui supliment de calciu sau de vitamina D, deși, în general, este mai bine să obții suficient din fiecare dintre acestea din alimentația ta.

Dieta pentru osteopenie

Pentru a obține suficient calciu și vitamina D, consumați produse lactate, cum ar fi brânza, laptele și iaurtul. Unele tipuri de suc de portocale, pâine și cereale sunt îmbogățite cu calciu și vitamina D. Alte alimente cu calciu includ:

- Fasole uscată

- Broccoli

- Spanac

- Somon sălbatic de apă dulce

Obiectivul pentru persoanele cu osteoporoză este de 1.200 de miligrame de calciu pe zi și 800 de unități internaționale (UI) de vitamina D. Cu toate acestea, nu este clar dacă acest lucru este la fel pentru osteopenie.

Exerciții de osteopenie

Mersul pe jos, săriturile sau alergatul cel puțin 30 de minute în majoritatea zilelor vă vor întări oasele dacă aveți osteopenie, indiferent daca ești un adult tânăr sau o femeie în premenopauză.

Toate acestea sunt exemple de exerciții de susținere a greutății, ceea ce înseamnă că le faceți cu picioarele atingând solul. În timp ce înotul și mersul pe bicicletă vă pot ajuta inima și vă dezvoltă mușchii, acestea nu întăresc oasele, conform Healthline.

Chiar și creșterile mici ale DMO vă pot reduce semnificativ riscul de fracturi mai târziu în viață.

Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrâniți, vă este mai greu să construiți oase. Odată cu vârsta, exercițiile fizice ar trebui să pună accentul și pe întărirea mușchilor și pe echilibru.

Mersul pe jos este în continuare excelent, dar acum contează și înotul și mersul pe bicicletă. Aceste exerciții vă pot ajuta să reduceți șansele de a cădea.

Discută cu medicul tău despre cele mai bune și mai sigure exerciții pentru tine.

Prevenirea osteopenaaiei

Cel mai bun mod de a preveni osteopenia este de a evita comportamentele care o provoacă. Dacă deja fumați sau consumați mult alcool sau cofeină, opriți-vă - mai ales dacă aveți mai puțin de 35 de ani, când încă mai puteți construi osul.

Dacă ești mai în vârstă de 65 de ani, medicul tău vă va sugera probabil o scanare DEXA cel puțin o dată pentru a căuta pierderea osoasă.

Persoanele de toate vârstele își pot ajuta oasele să rămână puternice menținând o dietă sănătoasă, asigurându-se că primesc suficient calciu și vitamina D. Pe lângă alimente, o altă modalitate de a obține vitamina D este cu o cantitate mică de expunere la soare. Discută cu medicul tău despre expunerea la soare în condiții de siguranță, în funcție de celelalte afecțiuni de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel