Oxalații din legume, impact asupra sănătății. Pot duce la formarea pietrelor la rinichi
Mai multe legume nu ar trebui să le consumăm zilnic. Conțin substanțe care ne pot afecta sănătatea. Numai că unele dintre acestea sunt prezente în mesele noastre...
În explorarea diversității legumelor și a beneficiilor lor nutriționale, aducem în discuție și aspectele critice privind consumul regulat. De la impactul lor asupra sănătății cardiovasculare și controlul glicemiei până la potențialele riscuri legate de inflamații și formarea pietrelor la rinichi, alegerile noastre alimentare sunt adesea o echilibristică între sănătate și precauție.
Legumele, beneficii
Legumele sunt sărace în calorii și bogate în fibre care controlează glicemia și greutatea corporală. Legumele conțin vitamine, minerale și alți nutrienți care previn afecțiuni precum bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul. Departamentul Agriculturii al Statelor Unite recomandă consumul a minimum 2 ½ căni de legume pe zi, în special legume de culoare verde închis, roșii și portocalii.
Deși asta îți lasă o mulțime de opțiuni pentru a-ți asigura aportul zilnic de legume, probabil ai unele pe care le preferi mai mult decât altele.
Legume precum cartofii, porumbul și roșiile sunt mai susceptibile să apară în coșul tău de cumpărături și în farfurie decât sfecla sau ridichile. Fie că le iubești sau le urăști, unele dintre aceste legume nu sunt neapărat cele mai bune de consumat zilnic. Unele legume ar putea agrava inflamațiile, crește glicemia sau crește riscul de pietre la rinichi.
Vezi și: Ghid internațional pentru îngrijirea diabeticilor. Ce se schimbă
Legume bogate în oxalați care pot crește riscul de pietre la rinichi
Oxalații sunt compuși naturali găsiți în unele alimente care se leagă de mineralele din corpul tău, și deși nu sunt neapărat nocivi, cantitățile mari de oxalați pot reprezenta probleme pentru persoanele cu boli renale sau pietre la rinichi.
Majoritatea pietrelor la rinichi sunt pietre de oxalat de calciu și se formează atunci când excesul de oxalați se leagă de calciu în rinichi. Legumele bogate în oxalați sunt spanacul, cartofii și sfecla.
Oxalații se pot acumula și în sistemul tău digestiv dacă iei antibiotice. Antibioticele nu doar omoară agenții patogeni, ci și bacteriile bune care se hrănesc cu oxalați. Această acumulare de oxalați ar putea limita absorbția mineralelor vitale de către corpul tău, potrivit WebMD.
Vezi și: Fibrilația atrială și complicațiile post-AVC la pacienții cu cancer: un risc crescut
Cum să le consumăm corect

Rinichi - FOTO: Freepik@ibrandify
Dacă îți place spanacul sau alte alimente bogate în oxalați, gătitul acestor alimente poate reduce cantitatea de oxalați. Pentru a preveni pietrele de oxalat de calciu la rinichi, combină alimentele bogate în oxalați cu alimente bogate în calciu. Calciul din mâncare se va lega de oxalați și va trece prin sistemul digestiv înainte să ajungă la rinichi.
Legume care ar putea declanșa inflamații sau crește glicemia
Unele persoane au probleme în a digera legumele din familia solanaceelor, care conțin o toxină numită solanină ce poate reprezenta probleme dacă este ingerată în cantități mari. Cartofii, roșiile, vinetele și ardeii fac parte din solanacee. Pentru majoritatea oamenilor, solanaceele pot furniza multe vitamine și antioxidanți, dar pentru unele persoane cu afecțiuni autoimune precum boala inflamatorie intestinală, consumul de solanacee ar putea avea efecte secundare riscante de agravare a simptomelor, potrivit Uwinhealth.
Unii oameni cred, de asemenea, că solanaceele declanșează inflamații care pot provoca dureri de artrită, dar Arthritis Foundation arată că există puține cercetări care să susțină această legătură. Persoanele ar putea fi alergice sau sensibile la solanacee, așa că ar trebui să încerce să le elimine din dietă pentru a vedea dacă starea lor se îmbunătățește.
Legumele sunt de obicei scăzute pe indicele glicemic (IG), ceea ce înseamnă că sunt digerate mai lent și cauzează o creștere mai mică a glicemiei. Totuși, morcovii, cartofii și dovleacul pot avea un IG mai ridicat.
Morcovii gătiți pot avea un IG de 85, cartofii fierți un scor de 70, iar dovleacul fiert un IG de 75. Cu toate acestea, morcovii și dovleacul au o încărcătură glicemică mică, care ia în considerare cantitatea de carbohidrați și mărimea porției în cât de rapid poate crește glicemia.
-
-
Simptome care arată o problemă de inimă07.12.2025, 16:27
-
-
Infecție urinară: semne pe care corpul le transmite07.12.2025, 14:06
-
EXCLUSIV Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
EXCLUSIV Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Cinci semne ale diabetului. Apar devreme. Detaliile la care să fii atent
Aceste cinci semne ale diabetului apar în faza de debut a bolii. Sunt semne minore, dar esențiale.
Diabetul care nu are legătură cu zahărul
Obezitatea: o alegere sau o boală? Adevărul neplăcut despre obezitate
Obezitatea: o simplă alegere sau o boală care ne controlează viața?
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
EXCLUSIV Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Semne timpurii ale diabetului pe care le observi dimineața
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.

