"Pâinea nu îngrașă!" Nadia Eperjessy: Numai un surplus caloric poate să ducă la creștere în greutate, indiferent de ce aliment vorbim

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
painea ingrasa foto:freepik
painea ingrasa foto:freepik

Nadia Eperjessy face lumină în contextul consumului de pâine. ”Pâinea nu îngrașă. Numai un surplus caloric poate să ducă la creștere în greutate, indiferent de ce aliment vorbim”.

”Pâinea îngrașă”, ”De azi, nu mai mănânc pâine”, ”Dacă nu mâncam feliile alea de pâine azi, era mai bine” - de câte ori ți-ai spus sau ai auzit asta? Întrebarea firească care se ridică este dacă există vreun fundament real în aceste afirmații. Pentru a răspunde la această dilemă, am căutat părerea specialistului, anume Nadia Eperjessy, nutriționist și coautor, care ne-a oferit clarificările necesare.

”Pâinea nu îngrașă”. De ce?

foto: Freepik@garetsvisual

Nutriționistul ne-a asigurat de faptul că pâinea nu îngrașă. Ce îngrașă, de fapt, este surplusul caloric, adică atunci când mâncăm mai mult decât consumăm, mai mult decât are nevoie corpul. Indiferent de ce aliment este vorba, acesta, mâncat în exces, mai mult decât caloriile consumate, poate îngrășa. 

Pâinea nu îngrașă. Numai un surplus caloric poate să ducă la creștere în greutate. Indiferent de ce aliment vorbim, dacă consumăm mai multe calorii decât are nevoie corpul nostru, atunci vom câștiga greutate”, ne-a spus Nadia Eperjessy, în exclusivitate pentru DC Medical.

Alternative la pâine pentru persoanele cu intoleranță la gluten

Pentru cei cu intoleranță la gluten sau cu boala celiacă, pâinea tradițională nu reprezintă o opțiune. În acest sens, Nadia Eperjessy ne oferă câteva alternative sănătoase la pâine. Quinoa, hrișca, porumbul, orezul și ovăzul fără gluten sunt toate opțiuni excelente. Mai mult decât atât, ovăzul este în mod natural lipsit de gluten, dar contaminarea acestuia în fabricile care procesează alte cereale care conțin guten, poate fi un risc. În acest caz, este necesar să fim atenți la proveniența și procesarea produselor pe care le alegem.

Cu aceste alternative la îndemână, este reconfortant să știm că oamenii pot continua să se bucure de produse sănătoase și delicioase, fără a se simți limitați în alegerile lor alimentare.

”Din fericire, în zilele noastre, avem foarte multe opțiuni pentru cei cu intoleranță la gluten sau mai grav, pentru cei care au boala celiacă. Alternativele sunt quinoa, hrișcă, porumbul, orezul, ovăzul fără gluten.

Ovăzul, la bază, nu are gluten, dar pentru că, de multe ori, este fabricat în locuri în care se procesează și alte cereale care conțin gluten, atunci, poate fi contaminat.

De aceea, când alegem ovăzul, trebuie să fie fabricat într-un loc în care nu se produc și alte cereale cu gluten.

Aceste cereale le putem folosi în diverse aluaturi”, ne-a mai spus Nadia Eperjessy.

Un alt aspect important îl reprezintă calitatea ingredientelor pe care le folosim în prepararea mâncărurilor. În acest fel, ne putem asigura că ne bucurăm de o dietă echilibrată și sănătoasă în întregime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel