Pandemia COVID în sezonul virozelor și al gripei. Streinu-Cercel: „Fiecare e liber să-și aleagă soarta!”

Adisa Codruț |
Data publicării:
Măști
Măști

În plină pandemie COVID-19, intrăm și în sezonul virozelor și al gripei. Prof dr Streinu-Cercel atrage atenția că fiecare e „vinovat” de propria soartă

Teoretic, de l 1 octombrie începe oficial sezonul virozelor și al gripei, iar pandemia COVID-19 e departe de a se fi terminat. Prof dr Adrian streinu-Cercel a explicat care e diferența dintre aceste tipuri de infecții: 

„Fiecare trebuie să fie responsabil pentru el însuși și respectiv pentru cei din jurul lui. Gripa se știe clar cum se manifestă. Gripa asociată cu câteva simptome majore, respectiv dureri de cap, simți ochii în fundul capului, dureri musculare și stare generală foarte proastă la început, asociată pe fondul febril. Nu același lucru se întâmplă la infecția cu SARS-CoV 2, unde simptomatologia este progresivă, de la o etapă la alta.

Primele simptome COVID

E adevărat că și la SARS CoV-2 poate să înceapă cu febră mare, dar asta doar în proporție de circa 50-60% din cazuri. În rest, debutează lent și cu tulburări de respirație. Oamenii au senzație că nu pot să respire în voie așa cum o făceau până atunci (...) Din punct de vedere pediatric, copiii fac tot felul de viroze respiratorii de sezon și evident că ele trebuie luate în calcul în context epidemiologic.

Fiecare e liber să-și aleagă soarta

Lumea se sperie doar în momentul în care se îmbolnăvește. Până nu se îmbolnăvește și nu a ajuns boala în dreptul lor, zic „pe mine nu mă poate afecta”. Când îi afectează se întreabă „de ce oare m-a afectat tocmai pe mine”. Deci este în natura ființei umane. Dânșii vorbesc despre botniță. Eu nu știu să poarte cineva botniță împotriva SARS CoV-2. Știu că trebuie să poarte mască și asta recomand. Vor să înțeleagă, bine. Nu vor să înțeleagă, iarăși bine. Fiecare este liber să își aleagă soarta.

Matei Balș este plin!

După cum putem să vedem în fiecare zi, suntem pe o pantă în continuare ascendentă. Fie că vorbim de 1.500 de cazuri, fie că vorbim 1.333 de cazuri, suntem cam pe acolo. Domnul ministru Tătaru a spus că avem toate șansele să ajungem la în jur de 2.000 de cazuri pe zi, ceea ce este mult pentru sistemul sanitar din România. Asta va fi posibil în contextul în care vedem ceea vedem astăzi la televizor, lumea fără mască, ca și când acești oameni ar spune că virusul este pe undeva pitit prin tufișuri. Lumea trebuie să înțeleagă că acest virus se plimbă pe stradă (...) Sunt oripiliat de ceea ce avem la Institut. Este plin, la fel și Terapia Intensivă”, a spus, la Antena 3, prof. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balș din Capitală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel