Pierderea conștienței, urgență medicală. George Burlacu: Există riscul ca pacientul să nu își revină deloc

Monika Baciu |
Data publicării:
pierderea constientei - FOTO: Freepik@pixaflow
pierderea constientei - FOTO: Freepik@pixaflow

Pierderea conștienței este starea în care o persoană este incapabilă să răspundă la stimuli și pare să doarmă. Aceasta poate fi inconștientă pentru câteva secunde - ca în cazul leșinului - sau pentru perioade mai lungi de timp.

Pierderea conștienței este o urgență medicală. Cu cât persoana primește mai repede primul ajutor de urgență, cu atât mai bune vor fi perspectivele sale de recuperare.

Persoanele care își pierd cunoștința nu răspund la sunete puternice sau la scuturături. Ele pot chiar să nu mai respire sau pulsul lor poate deveni slab.

Dr. George Burlacu, medic specialist medicină de urgență a explicat când și de ce apare această stare. 

”Pentru a înțelege starea de conștiență, trebuie să știm ce înseamnă. În primul rând, starea de conștiență înseamnă o stare de veghe prin care organismul percepe tot ceea ce se întâmplă în jur. Pierderea stării de conștiență înseamnă o stare de somn, în care organismul nu mai poate fi trezit cu ușurință și poate fi de scurtă durată, respectiv în lipotimie sau sincope când pacientul își revine imediat, după câteva secunde sau minute sau de lungă durată, în come sau în statusul post crizei epileptice”, a spus dr. George Burlacu, medic specialist medicină de urgență, la DIGI 24.

Vezi și: Hepatita D, cauze, simptome, tratament. Liana Gheorghe: Nu avem terapie. O boală orfană

Care sunt indicatorii că o persoană poate deveni inconștientă

Simptomele care pot indica faptul că inconștiența este pe cale să apară includ:

- incapacitatea bruscă de a reacționa

- vorbire greoaie

- un ritm cardiac rapid

- confuzie

- amețeli sau stări de amețeală, notează Healthline.

Vezi și: Ucis de cancer în 24 de ore de la primirea diagnosticului. Medic: Oamenii mor dacă nu primesc tratament în câteva ore sau câteva zile. Crește rapid. Poate fi descoperit doar în stadii avansate.

Pierderea conștienței, cauze

O persoană poate deveni temporar inconștientă sau poate leșina atunci când apar schimbări bruște în organism. Cauzele comune ale inconștienței temporare includ:

- nivelul scăzut de zahăr din sânge

- tensiune arterială scăzută

- sincopa, sau pierderea cunoștinței din cauza lipsei de flux sanguin către creier

- sincopa neurologică, sau pierderea cunoștinței cauzată de o criză, un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitoriu

- deshidratare

- probleme cu ritmul cardiac

- tensiune

- hiperventilație

”Cauzele sunt multiple. Pentru păstrarea stării de conștiență creierul are nevoie de o tensiune normală, are nevoie de o oxigenare normală, de o glicemie normală și trebuie să nu existe substanțe toxice, chimice în circulație. 

Marea majoritate a cauzelor nu sunt neurologice, cu excepția meningitei, encefalitelor, a accidentelor vasculare, a traumatismelor craniene, a tumorilor cerebrale. Acestea sunt cauze directe. 

Cauzele indirecte pot fi multiple, scade tensiunea, sunt deshidratări severe, hemoragii acute severe, septicemii, boli cardiace acute grave, infecții respiratorii acute severe, boli hepatice, boli renale, unde se acumulează substanțe toxice în organism”, a mai precizat dr. Georghe Burlacu.

Vezi și: David Beckham, mărturisiri despre tulburarea sa: Știu, e ciudat. Trebuie să am totul în linie dreaptă

Pierderea conștienței, ce putem face

”Persoanele din jur trebuie să se asigure că pacientul este în siguranță, adică nu este expus la un pericol imediat, să verifice dacă pacientul respiră sau nu, să se asigure că partea respiratorie superioară este permeabilă și să sune imediat la 112. 

Acești pacienți ajung frecvent la camera de gardă, dar nu toți pacienții necesită internare, nu toți pacienții necesită tratament de urgență, nu toți pacienții necesită tratamente complete de urgență. De cele mai multe ori, li se recoltează analize de sânge, li se efectuează ECG, dacă este necesar se recoltează examene toxicologice, sunt consulturi interdisciplinare de cardiologie, neurologie. 

Există riscuri ca aceste evenimente să se repete dacă cauza care a declanșat această pierdere a stării de conștiență nu este îndepărată. Mai există riscul ca pacientul să nu își revină deloc”, a mai subliniat dr. George Burlacu, medic specialist medicină de urgență. 

Vezi și: Boala care afectează inima și plămânii. Este descoperită târziu și nu se vindecă. Tratamentul doar ameliorează simptomele

Pierderea conștienței, cum se tratează

Dacă pierderea cnoștienței se datorează unei tensiuni arteriale scăzute, medicul va administra medicamente prin injectare pentru a crește tensiunea arterială.

În cazul în care cauza este nivelul scăzut al glicemiei, persoana inconștientă poate avea nevoie de o injecție de glucoză sau de ceva dulce de mâncat.

Personalul medical trebuie să trateze orice leziuni care au cauzat pierderea cunoștinței persoanei.

Pierderea conștienței, complicații

Complicațiile potențiale ale inconștienței pentru o perioadă lungă de timp includ coma și leziuni cerebrale. O persoană care a beneficiat de resuscitare cardio-respiratorie în timp ce era inconștientă poate avea coaste rupte sau fracturate din cauza compresiilor toracice. Medicul va face o radiografie a pieptului și va trata orice fracturi sau coaste rupte înainte ca persoana să părăsească spitalul.

De asemenea, în timpul stării de inconștiență poate apărea sufocarea. Este posibil ca mâncarea sau lichidul să fi blocat căile respiratorii. Acest lucru este deosebit de periculos și poate duce la deces dacă nu este remediat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel