Planta aromatică ce tratează insomnia. Ajută în diete și reduce durerile osteoarticulare. Se folosește în ciorbe și parfumuri

Planta aromatică folosită în parfumuri și ciorbe poate fi utilizată pentru tratarea insomniei sau a durerilor osteoarticulare.
Planta aromatică ce poate trata insomnia sau afecțiunile osteoarticulare este folosită în ciorbă. Planta aromatică are efect medicinal. Este vorba despre tarhon, sau Artemisia dracunculus L. Tarhonul este o plantă perena care provine din familia floarea soarelui. Este utilizat pe scară largă pentru aromatizare, parfum și scopuri medicinale.
Tarhonul are un gust subtil și se asortează bine cu feluri de mâncare precum pește, vită, pui, sparanghel, ouă și supe.
Tarhonul, beneficii
Tarhonul este sărac în calorii și carbohidrați și conține nutrienți care pot fi benefici pentru sănătatea ta.
Doar o lingură (1,8 grame) de frunze de tarhon uscate oferă:
- Calorii: 5
- Carbohidraţi: 1 gram
- Mangan: 6% din valoarea zilnică (DV)
- Fier: 3% din DV
- Potasiu: 1% din DV
Manganul este un nutrient esențial care joacă un rol în sănătatea creierului, creșterea, metabolismul și reducerea stresului oxidativ din corpul tău.
Fierul este cheia funcției celulare și a producției de sânge. O deficienţa de fier poate duce la anemie şi poate duce la oboseală şi slăbiciune.
Potasiul este un mineral care este crucial pentru sănătatea inimii, musculaturii și funcția nervoasă. Mai mult, cercetările au descoperit că poate scădea tensiunea arterială, potrivit Healthline.
Tarhonul reglează glicemia
Tarhonul poate ajuta la scăderea glicemiei prin îmbunătățirea sensibilității la insulină. Insulina este un hormon care ajută la aducerea glucozei la celulele.
Factori precum dietă și inflamația pot duce la rezistența la insulină, ducând la niveluri ridicate de glucoză. Tarhonul are capacitatea de a ajuta la îmbunătățirea sensibilității la insulină și modul în care corpul tău foloseşte glucoză. Un extract de tarhon rusesc poate preveni rezistenta la insulina, disfuncţii metabolice, și acumularea de grăsime mușchii și ficatul de șoareci.
Mai mult decât atât, un studiu de 90 de zile, randomizat, dublu-orb a analizat efectul tarhonului asupra sensibilității la insulină, secreției de insulină și controlului glicemic la 24 de persoane cu toleranță scăzută la glucoză.
Cei care au primit 1.000 mg de tarhon înainte de micul dejun și cină au experimentat o scădere amplă a secreției totale de insulină, ceea ce poate ajuta la menținerea echilibrată a nivelului de zahăr din sânge pe parcursul zilei.
Tarhonul poate îmbunătăți somnul
Somnul insuficient a fost legat de rezultate slabe asupra sănătății și poate crește riscul de afecțiuni precum diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Modificările programului de lucru, nivelurile ridicate de stres sau stilul de viață ocupat pot contribui la o calitate slabă a somnului.
Somniferele sau hipnoticele sunt adesea folosite ca ajutoare de somn, dar pot duce la complicații, inclusiv depresie sau abuzul de substanțe. Grupul de plante Artemisia, care include tarhonul, a fost folosit ca un remediu pentru diferite condiții de sănătate, inclusiv pentru insomnie.
Într-un studiu la șoareci, planta Artemisia oferă efect sedativ și ajută la reglarea tiparelor de somn. Cu toate acestea, din cauza dimensiunii mici a acestui studiu, mai multe studii de cercetare sunt necesare cu privire la utilizarea tarhonului pentru somn - în special la om.
Tarhonul poate crește pofta de mâncare prin reducerea nivelului de leptină
Pierderea poftei de mâncare poate apărea din diferite motive, cum ar fi vârsta, depresia sau chimioterapia. Dacă este lăsată netratată, aceasta poate duce la malnutriție și la scăderea calității vieții.
Un dezechilibru al hormonilor grelin și leptină poate provoca, de asemenea, o scădere a apetitului. Aceşti hormoni sunt importanţi pentru echilibrul energetic.
Grelin este considerat un hormon al foamei, în timp ce leptina este menționată ca un hormon de sațietate. Când nivelurile de grelin cresc este indusă foamea. Invers, creșterea nivelului de leptina provoca un sentiment de plenitudine.
Un studiu la șoareci a examinat rolul extractului de tarhon în stimularea apetitului. Rezultatele au arătat o scădere a secreției de insulină și leptina și o creștere a greutății corporale.
Aceste constatări sugerează că extractul de tarhon poate ajuta la creșterea sentimentelor de foame. Cu toate acestea, rezultatele au fost găsite numai în combinație cu o dietă bogată în grăsimi.
Tarhonul poate ajuta la ameliorarea durerii asociate cu afecțiuni cum ar fi osteoartrita
În medicina populară tradițională, tarhonul a fost folosit pentru a trata durerea pentru o lungă perioadă de timp. Studiile la șoareci, de asemenea, au constatat planta Artemisia poate fi benefic[ în tratamentul durerii și a propus ca acesta poate fi folosit ca o alternativă la managementul durerii tradiționaleoate ajuta la ameliorarea durerii asociate cu condiții cum ar fi osteoartrita.
Tarhonul, proprietăți antibacteriene
Poate avea proprietăți antibacteriene și poate preveni bolile alimentare. Există o cerere tot mai mare pentru companiile alimentare de a utiliza aditivi naturali, mai degrabă decât substanțe chimice sintetice pentru a ajuta la conservarea alimentelor. Uleiurile esențiale din plante sunt o alternativă populară.
Aditivii sunt adăugați în alimente pentru a ajuta la adăugarea texturii, prevenirea separării, conservarea alimentelor și inhibarea bacteriilor care provoacă boli alimentare, cum ar fi E. coli.
Un studiu mai vechi a analizat efectele uleiului esențial de tarhon asupra Staphylococcus aureus și E. coli - două bacterii care provoacă boli alimentare. Pentru această cercetare, brânza albă iraniană a fost tratată cu 15 și 1.500 μg/ml de ulei esențial de tarhon.
Rezultatele au arătat că toate probele tratate cu ulei esențial de tarhon au avut un impact antibacterian asupra celor două tulpini bacteriene, comparativ cu placebo. Cercetătorii au ajuns la concluzia că tarhonul poate fi un conservant eficient în alimente, cum ar fi brânza.
Tarhonul, alte beneficii potențiale pentru sănătate
Poate fi benefic pentru sănătatea inimii: Tarhonul este adesea folosit în dieta mediteraneană sănătoasă pentru inimă. Beneficiile pentru sănătate ale acestei diete nu sunt legate numai de alimente, ci și de ierburile și condimentele care sunt folosite.
Poate reduce inflamaţia: Citokinele sunt proteine care pot juca un rol în inflamaţie.
Tarhonul, versatil și ușor de încorporat în dieta ta
Deoarece tarhonul are un gust subtil, poate fi folosit într-o varietate de feluri de mâncare. Iată câteva modalități simple de a încorpora tarhonul în dieta ta:
Adăugați-l la ouă.
Folosiţi-l ca garnitura pe puiul prăjit.
Adăugați-l în sosuri, cum ar fi pesto sau aioli.
Adăugați-l la pește, cum ar fi somonul sau tonul.
Se amestecă cu ulei de măsline și se usucă se adaugă pe partea de sus a legumelor prăjite.
-
Medicament experimental promițător pentru recuperarea după un AVC18.10.2025, 20:30
-
-
Idei geniale de a refolosi sticlele de medicamente pe care le arunci18.10.2025, 15:30
-
-
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.