Planta care reduce efectul anticoncepţionalelor şi îl amplifică pe cel al antidepresivelor

Adisa Codruț |
Data publicării:
Tratament pe bază de plante
Tratament pe bază de plante

Terapiile naturiste sunt accesibile și la îndemâna oricui, însă specialiștii atrag atenția că, la fel ca în medicina convențională, există efecte adverse. În niciun caz, aceste terapii nu se fac fără supravegherea unui specialist.

Unele plante conțin substanțe care, pe de o parte fac bine, însă luate fără discernământ, acestea pot avea efecte adverse. Unele plante pot anula efectul anticoncepţionalelor sau pot duce chiar la moarte, luate în doze prea mari.
De asemenea, terapiile cu plante nu exclud tratamentele convenţionale, după cum afirma nutriţioniștii, atunci când se referă în special la chimioterapie, care este unul din cele mai greu de suportat tratamente. ”Tratamentul naturist poate să meargă în paralel cu chimioterapia, pentru că nu se bat cap în cap”, spun specialiștii. Totuşi, niciun tratament cu plante medicinale nu ar trebui făcut fără sfatul unui specialist, iar riscul cel mai mare este legat de doză, pentru că unele plante conţin substanţe care în doze mici fac adevărate minuni pentru sănătate, însă în doze mai mari pot fi toxice, unele conducând chiar la deces. „La unele plante, doza terapeutică este foarte aproape de doza toxică şi, de aceea, aceste plante se folosesc foarte bine dozate şi sub supravegherea farmacistului sau a medicului”, spune profesor biolog Maria Pop, fitoterapeut.

Efecte adverse grave

Ea mai arată că există plante precum mărul lupului sau spânzul care se folosesc doar extern.

Rostopasca este o altă pantă care necesită atenţionări speciale din cauza toxicităţii pe care o poate da atunci când este luată în doză prea mare. La 20-30 de grame ingerate poate să apară o intoxicaţie severă, în special dacă s-a folosit planta proaspătă. Planta însă poate fi chiar mortală, dacă se ingerează peste 50-60 de grame, de aceea e nevoie de recomandarea unui specialist. Rostopasca, mai arată Maria Pop în cartea sa, mai are şi contraindicaţii. ”Nu se administrează vara, în timpul zilei, mai ales când facem plajă. Dacă e necesar, totuşi, se va administra dimineaţa şi seara”, explică ea. Pe de altă parte, mai spune ea, rostopasca interacţionează cu contraceptivele sau antidepresivele. „Nu se administrează concomitent cu contraceptivele, pentru că scade eficienţa acestora. Nu se ia împreună cu antidepresivele, întrucât le măreşte efectul terapeutic”, mai explică biologul. De asemenea, rostopasca nu se ia concomitent cu medicamentele inhibitoare de monoaminooxidază. ”Monoaminooxidazele (MAO) sunt enzime care împiedică degradarea catecolaminelor, sistemului nervos simpatic (adrenalină, noradrenalină, serotonină). MAO sunt medicamente antidepresive şi antiparkinson şi pot să apară reacţii adverse ca hipertensiunea, ameţeli, insomnii, reacţii neurologice”, mai arată biologul.

Despre sulfină mai spune că este foarte importantă uscarea plantei pentru că, dacă mucegăieşte în timpul uscării, plata nu mai trebuie folosită. „Mucegaiul poate dezvolta un derivat al cumarinei – dicumarol, care are o acţiune inhibantă asupra coagulării sângelui, întrucât inhibă producerea de protrombină (antivitamina K). De altfel, Maria Pop arată că supradozarea poate avea efecte secundare când e vorba despre orice plantă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel