Podbalul, planta cu beneficii pentru sănătate. Tratează tusea, artrita și reduce riscul de Alzheimer. Atenție! Poate afecta ficatul

Micuța floare galbenă are beneficii pentru sistemul respirator și nu numai, însă poate deveni toxic.
Podbalul, denumit științific Tussilago farfara, este o specie răspândită în Europa și nordul Asiei. Crește frecvent pe coaste râpoase, pe malurile abrupte ale râurilor, în locuri erodate, mai ales în zona de deal și de munte, pe soluri argiloase și lutoase.
Conținut ridicat de flavonoide, vitamine și minerale
Cele mai importante principii active sunt: polizaharidele (8% mucilagii şi inulină), 17% taninuri (în frunze), flavonoidele (glicozide ale kemferolului şi cvercetolului), acizi polifenolcarboxilici (acid ferulic, cafeic, phidroxibenzoic, cafeoil-tartric), ulei volatil, carotenoizi, fitosteroli (3-sitosterol, stigmasterol), triterpene şi faradiol), tussilagonă (ester sescviterpenic izolat şi din bobocii florali), vitamina C şi zinc, magneziu, fosfor, potasiu. În frunze, în funcţie de provenienţa lor, se pot găsi urme de alcaloizi pirolizidinici (tussilagina, senkirkina);
Florile de podbal conţin mucilagii, flavonoide, taraxanthin, triterpene, mici cantităţi de taninuri, ulei volatil, săruri minerale, arată Healthline.
Podbalul - ce beneficii are pentru sănătate
Podbalul este o floare din familia margaretelor care a fost mult timp cultivată pentru proprietățile sale medicinale. Folosit ca un ceai de plante, se spune că poate trata infecții respiratorii, dureri în gât, guta, gripa, și febră.
1. Reduce inflamația
Podbalul este adesea folosit ca un remediu natural pentru condiții inflamatorii cum ar fi astmul și guta, un tip de artrită care cauzează umflarea și dureri articulare. Polizaharidele au aţiune antiinflamatoare și imunostimulatoare care ajută la calmarea iritaţiei din ţesutul pulmonar. De asemenea efectul expectorant acţionează pentru excesul de flegmă şi mucus.
Flavonoidele au acţiune antispastică şi antiinflamatoare, acţiune care calmează spasmul plămânului în timpul crizelor astmatice şi bronşice și uşurareză respiraţia, arată Healthline.
Vezi și: Dorin Titus Mureșan, fostul șef al UPU Cluj, a murit. A fost medic urgentist și de terapie intensivă
2. Menține sănătatea creierului
Unele cercetări sugerează că podbalul ar putea ajuta la protejarea sănătăţii creierului. De exemplu, într-un studiu de eprubetă, extractul de potbal a prevenit deteriorarea celulelor nervoase și a luptat împotriva radicalilor liberi dăunători, care sunt compuși care contribuie la bolile cronice.
În mod similar, un studiu pe animale a arătat că administrarea extractului de potbal la șobolani a ajutat la protejarea celulelor nervoase, la prevenirea morții țesuturilor din creier și la reducerea inflamației.
3. Tratament pentru tuse
În medicina tradițională, podbalul este adesea folosit ca remediu natural pentru afecțiuni respiratorii precum bronșita, astmul și tusea convulsivă.
Cercetările la animale sugerează că podbalul ar putea fi eficient împotriva tusei cronice cauzate de aceste afecţiuni. Un studiu pe animale a constatat că tratarea șoarecilor cu un amestec de compuși ai podbalului a ajutat la reducerea frecvenței tusei cu până la 62%, crescând în același timp secreția de spută și scăzând inflamația.
Podbalul - Efecte secundare
Deși podbalul poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate, există mai multe preocupări serioase cu privire la siguranța să. Planta conține alcaloizi pyrrolizidine, compuși care provoacă leziuni hepatice acute și cronice atunci când luate pe cale orală. În unele țări sunt introduse restricţii în utilizarea frunzelor de podbal.
Unele studii sugerează că aceşti alcaloizi toxici sunt distruşi prin fierbere. De asemenea, mucilagiile prezente în plantă protejează împotriva alcaloizilor. Cu toate acestea în Marea Britanie se recomandă că utilizarea acestei plante să se facă sub observaţie profesională. În caz de sarcină şi alăptare este contraindicată utilizarea podbalului.
Alcaloizi pirolizidiniei au efect toxic asupra ficatului. De asemenea, datorită alcaloizilor conținuți, există indicii că utilizarea îndelungată poate determina efect genotoxic.
Vezi și: Brânza, benefică pentru organism. Cine NU trebuie să o consume
Podbalul - mod de preparare
Datorită acţiunii expectorante şi antispasmodice potbalul este utilizat în tratamentul bronşitelor (acută sau cronică), tusei iritative, pertusis, tusei convulsive şi astmului. De asemenea poate fi utilizat şi în alte tulburări cronice ale tractului respirator (în cazul emfizemului şi asilicozei);
Frunzele proaspete sub formă de cataplasme se recomandă în tratamentul artritelor şi flebitelor. Sub formă de sirop sau, ţigări medicinale, podbalul este utilizat în astm. Podbalul este utilizat în tratamentul specific al tusei cronice spastice. În China podbalul este considerat cea mai bună plantă pentru calmarea tusei şi a respiraţiei grele;
În bronşită, tuse rebelă, astm bronşic, emfizem pulmonar, tuberculoză pulmonară, pleurezie, silicoză pulmonară, răguşeală, faringită, laringită, traheită sunt indicate infuziile din flori sau siropul;
În gripă și răceali este indicat siropul de podbal şi decoctul care se poate lua și preventiv;
În silicoza pulmonară sau emfizemul pulmonar sunt indicate decocturile din frunze;
În insuficienţe respiratorii sau bronşite cronice se pot face inhalaţii de mai multe ori pe zi cu infuzie din flori şi frunze de podbal (20g de flori/frunze la 500ml apă clocotită);
Extern, podbalul se poate folosi în tratarea edemelor, hernatoamelor, rănilor, flebitelor, artritelor sub formă de cataplasme cu infuzie din frunze poraspete;
În afecţiunile pulmonare se pot folosi extern și cataplasme din frunze proaspete de podbal ce se aplică pe piept;
- Infuzie (din flori)
1-2 lingurițe cu vârf de flori la 200 ml apă;
Se infuzează şi se lasă în repaus 15 minute;
Se beau 2-3 căni pe zi;
Infuzie concentrată (din flori)
15g flori la 200ml apă clocotită;
Se lasă la infuzat 15 minute;
Se administrează câte o lingură de infuzie la 2-3 ore;
- Decoct (din frunze)
5g frunze la 200ml apă;
Se fierbe aproxiamtiv 15 minute la foc redus;
Se bău 2-3 căni pe zi;
- Tinctura (din frunze)
1:5 cu alcool 45%;
În caz de tuse cronică persistentă se iau 2-8ml pe zi;
-
Alexandru Rogobete, anunț despre vaccinarea antigripală14.10.2025, 09:47
-
-
-
-
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.