Poziția de somn dezvoltată de NASA, beneficii pentru sănătate. Cum să dormi ca un astronaut. Ce este somnul în gravitație zero

Monika Baciu |
Data publicării:
pozitia de somn dezvoltata de nasa - FOTO: Freepik@Degroote.Stock
pozitia de somn dezvoltata de nasa - FOTO: [email protected]

Poziția de somn dezvoltată de NASA are beneficii pentru sănătate. Cum să dormi precum astronauții și să te trezești odhnit.

Poziția de somn dezvoltată de NASA are beneficii pentru sănătate. Somnul în gravitație zero poate fi obținut fie cu un pat reglabil, fie cu perne suplimentare.

Poziția prezintă puține riscuri, deși s-ar putea să nu fie confortabilă pentru toată lumea. Să dormi ca și cum ai fi în spațiul cosmic este un secret puțin cunoscut pentru a avea un somn extraordinar aici, pe Pământ, spun medicii.

Poziția de dormit cu ”gravitație zero” - sau ”zero g” - include dormitul cu capul și picioarele ridicate deasupra inimii, cu secțiunea mediană într-o depresiune în jos.

Aceasta este menită să creeze o senzație de imponderabilitate prin ridicarea simultană a părții superioare și inferioare a corpului. Poziția a fost concepută inițial de NASA pentru a-i ajuta pe astronauți să își echilibreze greutatea și să reducă stresul asupra corpului în timp ce se află în spațiu.

”A fi într-o poziție de gravitație zero tinde să fie mai bine din punct de vedere ortopedic și mai ușor pentru șolduri și umeri decât a dormi pe articulații”, a declarat doctorul Chris Winter, neurolog și expert în somn, potrivit Daily Mail.

Vezi și: Manichiura cu gel, alergie severă: M-am temut că aș putea chiar să-mi pierd un deget. S-a făcut mov. Se desprindeau unghiile. Nici acum nu îmi pot folosi mâinile

Cum să îți ajustezi poziția corpului

De exemplu, ajustarea poziției corpului ar putea reduce riscul de reflux acid, de care Institutul Național de Sănătate estimează că 60 de milioane de americani suferă cel puțin o dată pe lună.

”Când stai întins sau în decubit dorsal, acidul curge din stomac, deoarece stomacul și esofagul sunt orizontale. Pe măsură ce îți înclini capul în sus, gravitația menține conținutul stomacului în stomac”, a spus Dr. Winter.

Vezi și: Nodulii tiroidieni, afecțiune fără simptome evidente. Când devin cancerigeni și ce presupune tratamentul

Somnul în gravitație zero ajută respirația

De asemenea, somnul în gravitație zero te-ar putea ajuta să respiri mai bine. Un studiu din 2017 din revista Sleep Breathing Physiology and Disorders a constatat că menținerea capului deasupra stomacului ajută căile respiratorii să rămână deschise. 

Acest lucru previne sforăitul și simptomele apneei de somn, ambele putând împiedica o noapte de odihnă bună. 

Potrivit Arthritis Foundation, până la 80% dintre persoanele cu această afecțiune au probleme de somn din cauza articulațiilor dureroase, rigide și umflate. Ușurarea presiunii asupra corpului ar putea atenua o parte din acest disconfort.

Vezi și: Depresia în doi, o luptă greu de dus. Psiholog Roxana Ghiorghiu: Poate să recidiveze. Fiecare vine cu bagajul lui emoțional

Somnul în gravitație zero îmbunătățește circulația

În plus, ridicarea părții inferioare a corpului poate îmbunătăți circulația și reduce umflarea la persoanele supraponderale, precum și la cele cu diabet și hipertensiune arterială.

Cum să dormi precum un astronaut

În timp ce unele companii vând paturi reglabile care pot fi folosite pentru a obține această poziție, o puteți face și dumneavoastră cu ajutorul unor trucuri simple. 

Puteți face acest lucru stând întins pe spate, ridicați picioarele. De exemplu, Dr. Winter a sugerat să sprijiniți una sau două perne sub genunchi și tibii, precum și una sau două chiar în spatele gâtului.  

Cu toate acestea, somnul cu gravitație zero ar putea să nu fie o poziție pentru cei care au tendința de a se răsuci și de a se întoarce.  

”Dormitul în această poziție te cam limitează. După un timp, poate că vrei să schimbi și să stai pe o parte sau ceva de genul ăsta. Este destul de greu să faci asta”, a spus Dr. Winter.

În cele din urmă, a spus Dr. Winter, beneficiile depind ”de ceea ce aveți nevoie pentru un somn bun și de ceea ce este un somn bun pentru dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel