Prediabet, reversibil nu doar la tineri, ci și la bătrâni

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Relațiile sociale îi ajută pe bătrâni
Relațiile sociale îi ajută pe bătrâni

Numeroase studii au demonstrat că tinerii cu prediabet pot să scadă riscul de a dezvolta boala cronică dacă iau măsuri din timp. Un studiu al cercetătorilor de la Institutul Karolinska din Suedia arată, însă, pentru prima dată, ce pot face bătrânii cu prediabet ca să nu dezvole boala.

Un studiu publicat pe 4 iunie 2019 în The Journal of Internal Medicine care a urmărit adulții în vârstă cu prediabet timp de 12 ani, arată că cei mai mulți au rămas stabili sau starea lor a fost reversibilă până la nivelurile normale de zahăr în sânge și doar o treime au dezvoltat diabet sau au murit.

22% au scăpat de boală

Dintre cele 918 de persoane în vârstă de 60 de ani sau mai mare, toți cu prediabet, care au fost urmărite timp de 12 ani, 204 (22%) au revenit la valorile normale ale zahărului din sânge, 119 (13%) au dezvoltat diabet și au murit 215 (23%). Restul de 42% au stagnat în starea de prediabet. 

Scăderea tensiunii arteriale sistolice, absența bolilor de inimă și scăderea în greutate au fost asociate cu o probabilitate mai mare de reversibilitate de la prediabet la niveluri normale ale zahărului din sânge, în timp ce obezitatea a accelerat progresia spre diabet.

Ce trebuie să facă bătrânii

„În ciuda numeroaselor studii care se concentrează pe prediabete în populația mai tânără, acesta este primul studiu care descrie istoria naturală a prediabetului în populația în vârstă", a spus autorul principal dr. Ying Shang, de la Institutul Karolinska din Suedia.

„Rezultatele studiului nostru sugerează că, chiar și la vârstă înaintată, reversibilitatea de la prediabet la un nivel normal de zahăr în sânge este posibilă cu gestionarea eficientă a greutății și controlul tensiunii arteriale", a conchis el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel