Prediabet, o afecțiune reversibilă, îl poți avea și să nu știi!

Prediabetul este o afecțiune premergătoare diabetului, care poate fi reversibilă, dacă o depistezi la timp. Fiindcă nu prezintă simptome, de cele mai multe ori poate fi ignorat, dar acesta duce deseori la diabet zaharat de tip 2 și alte probleme grave de sănătate, inclusiv boli de inimă și accident vascular cerebral.

Mai mult de o treime dintre americani suferă prediabet, dar 90% dintre ei nu știu că îl au. În România, prevalența prediabetului este de 16,5%, conform studiului Predatorr.
În prediabet, valorile glicemiei sunt ceva mai ridicate decât normalul, dar nu într-atât încât să fie pus diagnosticul de diabet. Desi in majoritatea cazurilor nu sunt prezente simptome, dacă te confrunți cu sete excesivă, urinare frecventă, vedere neclara sau oboseală prelungită, ar fi bine să consulți un medic. În plus, poți afla dacă ai factori de risc pentru prediabet și astfel să fii mai precaut.

Este adevărat că prediabetul ridică riscul de a dezvolta diabet în următorii 10 ani în majoritatea cazurilor. Dar cercetările arată că aceste persoane care fac schimbări în stilul lor de viață pot preveni sau întârzia apariției diabetului de tip 2.

"Prediabetul pot fi adesea reversibil, iar diabetul de tip 2 poate fi prevenit prin scăderea în greutate, alimentație mai sănătoasă și activitate fizică", a declarat Ann Albright, directorul Direcției de Diabet a Centrului de Control și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, conform MedicineNet.Com.

La nivel mondial, peste 425 de milioane de oameni trăiesc cu diabet, majoritatea de tip doi. În SUA sunt aproximativ 30 de milioane de persoane cu diabet zaharat, iar numărul adulților diagnosticați cu boala a crescut mai mult de trei ori în ultimii 20 de ani. În Europa, peste 66 de milioane de persoane suferă de diabet zaharat, din care peste 38% dintre cazuri nu au fost diagnosticate și prezintă un risc mai mare de complicatii.

Potrivit studiului PREDATORR privind diabetul (2015) în România, 11,6% din populația adultă a României suferă de această boală, adică un număr de 1,8 milioane de persoane. Statisticile Ministerului Sănătății indică, însă, doar 830.000 de persoane tratate, ceea ce înseamnă că unul din doi bolnavi rămâne nediagnosticat și netratat. Ministerul Sănătății din România susține că se constată o creștere a incidenței diabetului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel