Preeclampsie: rolul nebănuit al vitaminei D

Florina Pop |
Data publicării:
Vitamina D
Vitamina D

Vitamina D ar afecta interacțiunile celulare în vasele de sânge care apar în preeclampsie și ar ajuta gravida, susține un studiu.

Preeclampsie, vitamina D. Dacă studiile anterioare au arătat că nivelurile scăzute de vitamina D au fost legate de dezvoltarea preeclampsiei, o cercetare recentă sugerează că vitamina D ar inversa interacțiunile celulare în vasele de sânge din preeclampsie ajutând gravida, informează Societatea Americană de Fiziologie, într-un comunicat.

Preeclampsia, o complicație a sarcinii caracterizată prin hipertensiune arterială, poate amenința viața și sănătatea viitoarei mame.

Interacțiunea dintre vitamina D și efectul asupra preeclampsiei a fost analizat de cercetători de la Școala Medicală din Hanovra, Germania, și Institutul de Cercetare Magee-Womens din cadrul Școlii de Medicină a Universității din Pittsburgh, SUA.

Preeclampsie, vitamina D: încă din timpul sarcinii

"Am descoperit un efect stimulativ al vitaminei D asupra interacțiunilor dintre celule care pot fi importante pentru homeostazia endotelială și vindecare", au declarat cercetătorii, potrivit sursei citate.

Aceștia consideră că deși deficitul de vitamina D este doar un singur factor de risc pentru preeclampsie, administrarea de vitamina D la concepție si pe parcursul sarcinii ar putea îmbunătăți sănătatea vasculară a mamei și a copilului în timpul sarcinii și după. Cercetătorii susțin că e nevoie de studii suplimentare în acest sens.

Studiul a fost publicat în Jurnalul American de Fiziologie-Cell Fiziologie. Poate fi citit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel