Preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului: nu avem măcar o strategie naţională

Adisa Codruț |
Data publicării:
Un anume tip de depresie nu răspunde la tratament
Un anume tip de depresie nu răspunde la tratament

Preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului (ARPS), Doina Cozman, atrage atenţia că în ţara noastră nu există nicio strategie sau vreun program naţional de prevenire a sinuciderii.

Suicid, strategie. "În multe ţări din Europa şi din lume, aici mă gândesc mai ales la Australia, există programe de prevenţie a sinuciderii foarte bine puse la punct. În Europa, un program foarte frumos este în Finlanda. Pe de altă parte, trebuie să spun un lucru şi anume că în România nu avem nici măcar o strategie naţională de prevenire a sinuciderii, ca să nu mai vorbesc că nu avem lege. În Legea sănătăţii mintale care funcţionează în ţara noastră din 2002 există doar implicit referiri la riscul suicidal, dar nu avem o lege ţintită pe această problematică atât de gravă, care duce la creşterea mortalităţii", a spus Cozman, sâmbătă, la Sibiu.

Ea a susţinut că medicii ar trebui să-i influenţeze pe politicieni să ia măsuri ce ţin de o strategie naţională de prevenţie a sinuciderii.

"Sinuciderea este un indicator al sănătăţii populaţiei. (...) E o problemă care e privită foarte serios în toate părţile lumii. Să sperăm că vom avea forţă destulă noi, corpul medical, ca să influenţăm factorul decizional, politic, pentru a implementa măsuri ce ţin de strategia naţională de prevenţia sinuciderii", a afirmat preşedintele ARPS.

Doina Cozman participă sâmbătă, la Facultatea de Medicină din Sibiu, la Conferinţa naţională dedicată prevenirii sinuciderilor în România. În 2018, s-au înregistrat oficial aproape 2.500 de sinucideri în România, potrivit unui raport publicat de Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", a precizat dr. Silviu Morar, fost decan al Facultăţii de Medicină din Sibiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel