Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie: ne lipseşte capacitatea de a consilia femeia gravidă

Adisa Codruț |
Data publicării:
Gravidă
Gravidă

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat marţi, 6 august, că în România sunt puține mame care alăptează.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a afirmat marţi, 6 august, în cadrul unui eveniment dedicat alăptării, organizat cu ocazia Săptămânii Internaţionale a Alăptării, că un sfert dintre mamele din România își alăptează copiii până la 6 luni și că gravidele au nevoie de consiliere.

"Noi, din păcate, avem un procent relativ mic de mame care alăptează. Undeva un sfert din mamele din România îşi alăptează copiii până la vârsta de şase luni. (...) Colostrul poate fi considerat un prim vaccin. Cred că lucrul care ne lipseşte în momentul de faţă foarte serios - şi aici avem foarte mult de lucrat - este capacitatea noastră de a consilia femeia gravidă. În primul rând, femeile gravide trebuie să se prezinte la un medic de familie sau la un centru de asistenţă maternală, iar dacă nu avem, ar trebui să creăm astfel de centre. Ar trebui să poată să primească toate informaţiile legate de avantajele alăptării, avantaje care se referă la copii, dar şi la mamă", a afirmat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, substanţa secretată de organismul mamei în primele zile de alăptare, colostrul, ar putea fi considerat un prim vaccin, datorită cantităţii mari de anticorpi pe care o conţine.

Capacitate, femeia gravidă: nașterea naturală favorizează alăptarea

Alexandru Rafila citează studii care au demonstrat că frecvenţa bolilor infecţioase în cazul copiilor hrăniţi la sân este "incomparabil mai mică", deoarece colostrul protejează mucoasele de la nivelul cavităţii bucale, nasului şi tubului digestiv:

"Graviditatea, naşterea pe cale naturală şi alăptarea sunt fiziologice. Nu este vorba de o modă. Noi, din păcate, ne găsim în situaţia în care considerăm că naşterea pe cale naturală este o povară şi foarte multe dintre femeile din România preferă operaţia cezariană, fără să existe o indicaţie medicală pentru aceasta. Operaţia cezariană reduce procentajul mamelor care alăptează. Naşterea naturală favorizează alăptarea şi atunci trebuie să încurajăm ambele elemente. Cred că informarea tinerelor care doresc să devină mame este esenţială, dacă ne dorim să avem o populaţie sănătoasă în ţara noastră. Cred că aici mai avem de lucrat, la politicile de sănătate publică şi la accesul la servicii de sănătate, care nu înseamnă doar tratament, ci şi consiliere, educare a populaţiei".

Capacitate, femeia gravidă: reacția UNICEF

Reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult, a menţionat că există studii conform cărora alăptarea exclusivă în primele şase luni poate duce la o creştere a coeficientului de inteligenţă cu 6 puncte și reduce mortalitatea infantilă.

"Peste 800.000 de vieţi sunt salvate la nivel mondial datorită alăptării exclusive. De asemenea, studiile recente au arătat că alăptatul poate reduce cancerul mamar. Conform cercetărilor, 20.000 de cazuri de cancer mamar sunt prevenite datorită alăptării", a spus reprezentantul UNICEF.

Capacitate, femeia gravidă: ce zic nutriționiștii

Doctorița Ruxandra Pleşea, medic nutriţionist, susține că mamele care alăptează au nevoie de o dietă sănătoasă, echilibrată, cu un necesar suplimentar de aproximativ 500 de calorii, dintre care 20 de grame de proteine. Ea a mai precizat, potrivit Agerpres:

"Dieta trebuie să fie foarte bogată nutriţional, calitativ. Deci, nu trebuie să creştem enorm cantitatea, însă calitatea e foarte importantă. Calitatea înseamnă în primul rând varietate, prospeţime şi un lanţ trofic foarte sănătos. Astăzi, în epoca modernă, este destul de greu să mai fim siguri de provenienţa şi calitatea nutriţională a alimentelor, de aceea se propune suplimentarea chiar şi în perioada post-partum, a alăptării, când creşte necesarul pentru: fier, calciu, vitamina D, seleniu, acizii graşi de tip Omega 3. (...) Depresia post-partum este corelată cu un deficit de vitamina D, cu un deficit de fier. Apare lipsa timpului, dacă nu ai ajutoare, dacă nimeni nu îţi găteşte. Sunt astfel de perioade vulnerabile în care dieta contează".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel