Probioticele: ce sunt și cum influențează sistemul imunitar. 8 alimente cele mai bogate în probiotice
Probioticele sunt bacterii benefice, prezente în intestin și au un rol foarte important în funcționarea organismului. Iată opt alimente care conțin probiotice:
Toată lumea știe despre iaurt că este bun pentru digestie și conține probiotice, dar iaurtul nu este singurul. Există multe alimente care ajută la echilibrarea florei intestinale și la îmbunătățirea funcției imune - importante în acest sezon al virusurilor.
Consolidarea imunității din interior este un pas important pentru a preveni bolile. Atunci când sistemul imunitar este puternic, sănătos și funcționează optim, corpul lucrează pentru a combate bolile, iar consumul de alimente care conțin în mod natural probiotice vă poate ajuta.
Ce sunt probioticele
Probioticele sunt bacterii vii, benefice, prezente în tractul digestiv. Probioticele sunt adesea denumite bacterii „bune” sau „prietenoase” în intestin, deoarece ajută organismul în digestie adecvată, detoxifiere, sprijin imunitar, producerea de energie și alte funcții importante.
Cuvântul „probiotice” înseamnă literal „pentru viață”. Prefixul „pro” este derivat din prepoziția latină care înseamnă „pentru”. „Biotic” este un cuvânt grecesc care înseamnă „viață”.
Cum cresc probioticele funcția imună
Tractul digestiv este unul dintre cele mai mari sisteme imune de combatere a bolilor din corp. Bacteriile benefice din colon îmbunătățesc producția de celule albe din sânge care luptă împotriva bolilor. În plus, probioticele produc o barieră, ca un scut protector, împiedicând bacteriile dăunătoare să se atașeze și să fie absorbite de pereții colonului. Așadar, nu este de mirare că un tract gastrointestinal sănătos (sistemul digestiv) bogat în probiotice afectează foarte mult capacitatea noastră de a îndepărta bolile.
Ce afectează echilibrul bacteriilor bune-rele din organism
Stresul emoțional cronic, o dietă săracă și toxinele din mediu, cum ar fi clorul din apă și alte substanțe chimice pe care le respirați sau le ingerați, pot slăbi sistemul imunitar, făcându-vă susceptibil la boli. Dacă luați antibiotice eliberate pe bază de prescripție medicală pentru orice infecție, este deosebit de important să reintroduceți probiotice care îmbunătățesc sănătatea înapoi în sistem pentru a spori funcția imunitară. Când luați antibiotice, acestea nu ucid numai bacteriile dăunătoare, care cauzează boli, ci ucid și bacteriile bune din tractul gastro-intestinal.
Iată o listă cu 8 alimente care sunt cele mai bogate în probiotice
Varza este o sursă excelentă de vitamina C. Într-un studiu finlandez, managerul cercetării, dr. Eeva-Liisa Ryhanen, spune: „Am descoperit că varza fermentată ar putea fi mai sănătoasă decât varza crudă sau gătită, în special pentru combaterea cancerului”.
Kimchi este un fel de mâncare tradițional coreean, care se prepară prin fermentarea verzei, ceapă verde, ridiche și a altor legume și condimente folosind aceeași metodă ca varza acră.
Oțetul de mere, nepasteurizat, organic este apreciat ca un remediu casnic și tonic pentru sănătate, datorită proprietăților sale medicinale. Încorporați zilnic acest oțet versatil, bogat în probiotice, adăugându-l în apă și consumându-l înainte de mese, folosiți-l în rețete de marinată, sosuri de salată, sosuri, ketchup și condimentați verdele gătit.
Kefirul este popular în țările scandinave, într-o mare parte din Europa, și câștigă atenția în SUA. Este un produs lactat fermentat, care conține culturi vii, probiotice. Se face adăugând lapte sau un înlocuitor de lapte la boabele de chefir. Amestecul este apoi fermentat. Produsul final este o băutură fără lactoză. Kefirul este mai subțire decât iaurtul și se consumă ca băutură, adesea în smoothie-uri. Este disponibil în magazinele alimentare sau vă puteți face propriile. Zeama este, de asemenea, o opțiune excelentă.
Kombucha este o băutură acidulată, fermentată, preparată de obicei cu ceai negru. Un starter scoby este o necesitate atunci când faceți kombucha. Scoby este un acronim pentru o cultură simbolică de bacterii și drojdie. Conceptul este similar cu cel al oțetului și este esențial pentru procesul de fermentare.
Supa Miso este un element esențial al bucătăriei japoneze și este servită în restaurante japoneze populare de pretutindeni. Supa se face folosind pastă de miso, un condiment bogat în probiotice realizat de obicei din fermentarea unui amestec de soia, orz sau orez brun și sare cu ciuperca, koji.
Tempehul este o mâncare tradițională indoneziană care este făcută din soia gătită și fermentată, formată într-un tort. Tempehul conține la fel de multe proteine ca și carnea de vită și este astfel favorizat în bucătăria vegetariană din întreaga lume. Când achiziționați produse din soia, alegeți produse organice, care nu sunt modificate genetic.
Iaurtul se face prin încălzirea laptelui, permițându-i să se răcească și apoi adăugându-se într-o cultură de iaurt. Se poate folosi și lapte vegetal. Cea mai recentă tendință în iaurt folosește lapte de cocos. Fermentarea bacteriană conferă culturi vii, active în iaurt. Din păcate, multe iaurturi conțin cantități mari de zahăr, ceea ce anulează beneficiile probioticelor pe care le pot conține. Zahărul alimentează bacteriile dăunătoare (ciuperci/ Candida) din intestin. Pentru ca iaurtul să fie cu adevărat un aliment bogat în probiotice, care îmbunătățește sănătatea, cel mai bine este să faceți propriul iaurt din lapte crud, nepasteurizat și să îl îndulciți cu stevia în loc de zahăr rafinat. Dar dacă cumpărați, verificați etichetele și alegeți soiurile cu conținut scăzut de zahăr și cele care conțin lactobacillis acidophilus și alte tulpini active, active.
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
-
-
Grăsimea de pe burtă crește riscul de deces cu 83%13.12.2025, 13:03
-
-
Molecula naturală cu efect surprinzător împotriva Alzheimer13.12.2025, 11:11
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major
6 plante mediteraneene care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Au un efect major.
Aspartam: otrava dulce din "zero zahăr". Ce se întâmplă atunci când îl consumi și cum declanșează cancerul
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Cum să faci paste demne de Premiul Nobel. Secretul cremos descoperit de italieni
Cinci lucruri pe care să le cumperi pentru a fi mai fericit. Lecția miliardarului Warren Buffett
Warren Buffett - lecțiile unui miliardar despre adevărata fericire. Cele 5 lucruri pe care trebuie să le cumperi ca să fii fericit.
"Singurul meu regret în viață este că nu am băut destulă șampanie". Șampania poate reduce riscul de stop cardiac brusc
Vitamina D ar putea opri cancerul colorectal. Doctorii sunt uimiți!
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Toaleta, cel mai periculos loc din casă? De ce să nu iei niciodată telefonul cu tine. Surprizele mortale din baie
Adevărul șocant despre riscurile mortale din baie și de ce nu ar trebui niciodată să iei telefonul cu tine!
Doar 5 minute pe zi! Tehnica simplă care îți poate reseta creierul
Obiectul care nu are ce căuta în baie. Nici măcar nu te gândești despre ce e vorba
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
Dacă pui sare în chiuvetă, uite ce se întâmplă!
Combinația ideală pentru a evita deshidratarea în timpul valurilor de căldură
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Trucul cu folie de aluminiu pe calorifer. Ce efect are și de ce merită încercat
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Motivul uimitor pentru care NU ar trebui să speli hainele la 40 de grade
De ce nu ar trebui să speli hainele la 40 de grade.
