Probioticele pot ajuta la stimularea stării de spirit și a funcției cognitive

Probioticele pot face mai mult decât să vă îmbunătățească sănătatea intestinului. De asemenea, vă pot îmbunătăți indirect creierul, arată unele studii.
Cercetările arată că intestinul și creierul sunt conectate, un parteneriat numit axul intestin-creier. Cele două sunt legate prin semnalizare biochimică între sistemul nervos din tractul digestiv, numit sistemul nervos enteric, și sistemul nervos central, care include creierul. Schimbul de informații primare dintre creier și intestin se face prin nervul vag, cel mai lung nerv din corp.
Intestinul a fost numit „al doilea creier", deoarece produce mulți dintre aceiași neurotransmițători, ca și creierul, cum ar fi serotonina, dopamina și acidul gamma-aminobutiric, toate jucând un rol cheie în reglarea stării de spirit. De fapt, se estimează că 90% din serotonină este fabricată în tractul digestiv.
Ceea ce afectează intestinul afectează adesea creierul și invers, ssusțin specialiștii de la Harvard Health Publishing. Când creierul simte probleme - răspunsul la luptă sau fugi - trimite semnale de avertizare către intestin, motiv pentru care evenimentele stresante pot cauza probleme digestive precum stomacul „supărat". Pe partea cealaltă, apariția problemelor gastro-intestinale precum sindromul de colon iritabil (SCI), boala Crohn sau constipația cronică pot declanșa anxietate sau depresie.
Axa creier-intestin funcționează și în alte moduri. De exemplu, intestinul ajută la reglarea poftei de mâncare spunându-i creierului când este timpul să te oprești din mâncat. La aproximativ 20 de minute după ce mâncați, microbii intestinali produc proteine care pot suprima pofta de mâncare, ceea ce coincide cu perioada de timp după care oamenii încep să se simtă plini.
Ce efecte dovedite există
Deci, cum s-ar putea încadra probioticele în axa intestin-creier? Unele cercetări au descoperit că probioticele pot ajuta la stimularea stării de spirit și a funcției cognitive și la scăderea stresului și a anxietății. De exemplu, un studiu publicat online, pe 10 noiembrie 2016, în Frontiers in Aging Neuroscience, a arătat că pacienții cu Alzheimer care au consumat lapte preparat cu patru specii de bacterii probiotice, timp de 12 săptămâni, au obținut un rezultat mai bun la un test care măsura deficiența cognitivă comparativ cu cei care beau lapte obișnuit.
Un mic studiu din 2013 publicat în jurnalul Gastroenterologie a arătat că femeile care mâncau iaurt cu un amestec de probiotice, de două ori pe zi, timp de patru săptămâni, erau mai calme atunci când erau expuse la imagini ale fețelor furioase și înspăimântătoare, în comparație cu un grup de control. RMN-urile au descoperit, de asemenea, că grupul care a consumat iaurt a avut o activitate mai mică în zona creierului care procesează senzații interne ale corpului precum cele care provin din intestin.
„Este prea devreme să determinăn rolul exact pe care îl joacă probiotice în axa intestin-creier, deoarece cercetările sunt încă în curs. Dar probioticele pot nu numai să ne sprijine în a avea un intestin mai sănătos, ci și un creier mai sănătos", arată experții de la Harvard Health Publishing.
-
De ce cancerul la inimă este extrem de rar04.09.2025, 15:50
-
Cum ne afectează oboseala cronică și Long COVID corpul04.09.2025, 14:40
-
Pierderea mirosului, semn timpuriu al bolii Alzheimer04.09.2025, 13:28
-
Utilizarea telefonului pe toaletă crește riscul de a dezvolta hemoroizi04.09.2025, 11:46
-
Cofeina slăbește efectul antibioticelor04.09.2025, 10:05
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Diferențele între grăsimile sănătoase și cele nesănătoase în dietă. Ce tipuri de grăsimi pot contribui la prevenirea bolilor de inimă
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.