Probioticele pot ajuta la stimularea stării de spirit și a funcției cognitive
Probioticele pot face mai mult decât să vă îmbunătățească sănătatea intestinului. De asemenea, vă pot îmbunătăți indirect creierul, arată unele studii.
Cercetările arată că intestinul și creierul sunt conectate, un parteneriat numit axul intestin-creier. Cele două sunt legate prin semnalizare biochimică între sistemul nervos din tractul digestiv, numit sistemul nervos enteric, și sistemul nervos central, care include creierul. Schimbul de informații primare dintre creier și intestin se face prin nervul vag, cel mai lung nerv din corp.
Intestinul a fost numit „al doilea creier", deoarece produce mulți dintre aceiași neurotransmițători, ca și creierul, cum ar fi serotonina, dopamina și acidul gamma-aminobutiric, toate jucând un rol cheie în reglarea stării de spirit. De fapt, se estimează că 90% din serotonină este fabricată în tractul digestiv.
Ceea ce afectează intestinul afectează adesea creierul și invers, ssusțin specialiștii de la Harvard Health Publishing. Când creierul simte probleme - răspunsul la luptă sau fugi - trimite semnale de avertizare către intestin, motiv pentru care evenimentele stresante pot cauza probleme digestive precum stomacul „supărat". Pe partea cealaltă, apariția problemelor gastro-intestinale precum sindromul de colon iritabil (SCI), boala Crohn sau constipația cronică pot declanșa anxietate sau depresie.
Axa creier-intestin funcționează și în alte moduri. De exemplu, intestinul ajută la reglarea poftei de mâncare spunându-i creierului când este timpul să te oprești din mâncat. La aproximativ 20 de minute după ce mâncați, microbii intestinali produc proteine care pot suprima pofta de mâncare, ceea ce coincide cu perioada de timp după care oamenii încep să se simtă plini.
Ce efecte dovedite există
Deci, cum s-ar putea încadra probioticele în axa intestin-creier? Unele cercetări au descoperit că probioticele pot ajuta la stimularea stării de spirit și a funcției cognitive și la scăderea stresului și a anxietății. De exemplu, un studiu publicat online, pe 10 noiembrie 2016, în Frontiers in Aging Neuroscience, a arătat că pacienții cu Alzheimer care au consumat lapte preparat cu patru specii de bacterii probiotice, timp de 12 săptămâni, au obținut un rezultat mai bun la un test care măsura deficiența cognitivă comparativ cu cei care beau lapte obișnuit.
Un mic studiu din 2013 publicat în jurnalul Gastroenterologie a arătat că femeile care mâncau iaurt cu un amestec de probiotice, de două ori pe zi, timp de patru săptămâni, erau mai calme atunci când erau expuse la imagini ale fețelor furioase și înspăimântătoare, în comparație cu un grup de control. RMN-urile au descoperit, de asemenea, că grupul care a consumat iaurt a avut o activitate mai mică în zona creierului care procesează senzații interne ale corpului precum cele care provin din intestin.
„Este prea devreme să determinăn rolul exact pe care îl joacă probiotice în axa intestin-creier, deoarece cercetările sunt încă în curs. Dar probioticele pot nu numai să ne sprijine în a avea un intestin mai sănătos, ci și un creier mai sănătos", arată experții de la Harvard Health Publishing.
- 
                        
 - 
                        Un test de salivă ar putea descoperi insuficiența cardiacă04.11.2025, 09:28
 - 
                        
 - 
                        
 - 
                        Pastila care ar putea opri complicațiile diabetului03.11.2025, 21:00
 
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
