Problemele de sănătate mintală, creștere alarmantă. Prevalența bolilor psihice a crescut de 6 ori în ultimii 10 ani

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
problemele de sanatate mintala - FOTO: Freepik@gelpi
problemele de sanatate mintala - FOTO: Freepik@gelpi

Problemele de sănătate mintală au cunoscut o creștere alarmantă în ultimii 10 ani. Astfel, Ministerul Sănătății are în vedere realizarea unei strategii în acest domeniu.

Problemele de sănătate mintală sunt din ce în ce mai frecvente în rândul populației. 10 octombrie este Ziua Mondială a Sănătății Mintale.

Sănătatea mintală a românilor, o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii! Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, Ministerul Sănătății a organizat o masă rotundă cu tema “Serviciile de Sănătate Mintală, actualități și direcții strategice de dezvoltare”, o oportunitate care a adus împreună experți, profesioniști și persoane interesate să discute despre provocările și soluțiile în domeniul sănătății mintale.

Iar între orele 20:00 și 00:00, clădirea Guvernului va fi iluminată în verde, culoarea simbol a Zilei Mondiale a Sănătății Mintale.

Cartă Albă a Sănătății Mintale

”Una dintre propunerile colegilor mei a fost să avem o Cartă Albă a Sănătății Mintale în România, care să conțină principii de neabătut, bune practici în sănătatea mintală, drepturile pacienților și ale medicilor și, astfel, să ne angajăm ferm că ele vor fi respectate. E vorba de o foaie de parcurs în domeniul sănătății mintale pe care m-aș bucura să o construim împreună, pentru că trebuie să existe o astfel de gândire integrată”, a subliniat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Ministerul Sănătății intenționează să extindă rețeaua centrelor de sănătate mintală în fiecare județ care să permită accesul la consiliere psihologică şi tratament medical, fără discriminare şi stigmatizare, să continue reforma legislației în vigoare, precum și să dezvolte noi programe de psihiatrie.

Vezi și: Șase alimente care combat depresia sezonieră. Sunt încărcate de nutrienți esențiali și îți dau energie

Consumul de droguri, impact asupra bunăstării mintale

Domeniul Sănătății Mintale, neglijat în ultimii 20 de ani, a revenit în atenția publicului, mai ales în contextul pandemiei dar și a consumului îngrijorător de droguri.

”Lipsa de informare și educație determină unele persoane să considere consumatorul de droguri un delicvent. De fapt, acesta este un om bolnav, care are nevoie de ajutor și de sprijin.

Discutăm despre oameni care au o patologie și care au nevoie de vindecare, de recuperare și, foarte important, de reinserție socială”, a mai subliniat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Conform datelor INSP, în România, prevalența tulburărilor mintale și de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând de la 1.566 cazuri diagnosticate la suta de mii de locuitori în anul 2012, la 2.890 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021. Iar prevalența bolilor psihice (reprezentând doar o parte a tulburărilor mintale și de comportament) a crescut de 6 ori în ultimii 10 ani, ajungând de la 218,3 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2012, la 1.303,5 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021.

Sănătatea mintală, drept universal al omului

Ziua Mondială a Sănătății Mintale din 2023 reprezintă o oportunitate pentru oameni și comunități să se unească în jurul temei ”Sănătatea mintală este un drept universal al omului” pentru a îmbunătăți cunoștințele, a crește conștientizarea și a promova acțiuni care să susțină și să protejeze sănătatea mentală a tuturor ca un drept universal al omului, potrivit OMS.

Sănătatea mentală este un drept uman de bază pentru toate persoanele. Toată lumea, indiferent cine sunt și unde se află, are dreptul la cel mai înalt standard realizabil de sănătate mentală. Acest lucru include dreptul de a fi protejat împotriva riscurilor pentru sănătatea mentală, dreptul la îngrijire disponibilă, accesibilă, acceptabilă și de bună calitate, precum și dreptul la libertate, independență și includerea în comunitate.

Vezi și: Desertul care previne cancerul, menține sănătatea inimii și a ochilor. E un deliciu de toamnă

Sănătatea mentală bună este vitală pentru starea noastră generală de sănătate și bunăstare. Cu toate acestea, una din opt persoane la nivel global trăiesc cu afecțiuni de sănătate mentală, care pot afecta starea lor fizică, bunăstarea, modul în care se conectează cu ceilalți și mijloacele de trai. Afecțiunile de sănătate mintală afectează tot mai mulți adolescenți și tineri.

A avea o afecțiune de sănătate mintală nu ar trebui niciodată să fie un motiv pentru a priva o persoană de drepturile lor umane sau pentru a-i exclude din deciziile referitoare la propria lor sănătate. Cu toate acestea, în întreaga lume, persoanele cu afecțiuni de sănătate mintală continuă să experimenteze o serie largă de încălcări ale drepturilor omului. Mulți sunt excluși din viața comunității și discriminați, în timp ce mulți alții nu pot accesa îngrijirea de sănătate mintală de care au nevoie sau pot accesa doar îngrijire care încalcă drepturile lor umane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel