Șase alimente care combat depresia sezonieră. Sunt încărcate de nutrienți esențiali și îți dau energie

Monika Baciu |
Data publicării:
sase alimente care combat depresia sezoniera - FOTO: Freepik@
sase alimente care combat depresia sezoniera - FOTO: Freepik@

Șase alimente care combat depresia sezonieră pot fi încorporate ușor în meniul zilnic. Sunt la îndemâna oricui. Consumă-le și te vei simți mai bine.

Șase alimente care combat depresia sezonieră. Se estimează că tulburarea afectivă sezonieră afectează milioane de persoane anual. Pe măsură ce temperatura scade și nopțile devin mai lungi în lunile de toamnă, mulți dintre noi vor observa o schimbare în starea noastră de spirit și nivelurile noastre de energie.

Deși este ușor să trecem peste aceasta ca fiind doar un pic de ”melancolie de iarnă”, poate fi un semn al unei probleme mai serioase. Tulburarea afectivă sezonieră (SAD) este un tip de depresie legat de schimbarea sezoanelor.

Depresia sezonieră, impact semnificativ

Conform NHS, depresia sezonieră poate fi ”severă” și poate avea un ”impact semnificativ” asupra activităților zilnice. Simptomele includ o stare de spirit persistentă scăzută, letargie și oboseală, precum și dificultatea de a te trezi dimineața.

Deși nu se știe exact ce cauzează depresia sezonieră, aceasta fiind legată de mai mulți factori. Un expert a explicat că dieta poate fi un astfel de factor și a recomandat alimente care ar putea ajuta la prevenirea efectelor SAD.

Ce alimente combat depresia sezonieră

Nutriționistul de la The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan, Mark Gilbert, a recomandat consumul mai multor dintre următoarele șase alimente dacă observați semne ale acestei tulburări.

Vezi și: 8 beneficii ale conopidei. Ajută la pierderea în greutate și este bogată în vitamine, fibre și antioxidanți

Ciocolata neagră

Conținutul de magneziu din această gustare delicioasă ar putea fi exact ceea ce aveți nevoie în lunile mai întunecate.

”Da, ca un singur tip de ciocolată pe care îl putem justifica într-o anumită măsură ca fiind sănătos în cantități foarte mici, ciocolata neagră conține niveluri ridicate de magneziu, care este mineralul care ne oferă energie și ne ține departe de senzația de oboseală”, a spus Mark, potrivit Express.

Banane

Aceste fructe populare ar putea ”contracara” simptomele depresiei sezoniere. Sunt extrem de bogate în magneziu. Bananele pot avea unele beneficii în ceea ce privește depresia sezonieră datorită conținutului lor nutritiv și a efectelor asupra stării de bine emoțională. Depresia sezonieră este o formă de depresie care apare în special în sezonul rece, atunci când expunerea la soare este redusă. 

”Le iubiți sau le urâți, ele sunt o gustare excelentă când sunteți în mișcare, iar nivelurile lor natural ridicate de magneziu înseamnă că veți primi substanțele chimice corecte pentru a contracara impactul negativ al SAD și vă veți simți în general mai puțin obosiți”, mai explică Mark.

Vezi și: Nicotina: ce face și cât stă în corp. Carrie Wade: Ești mai predispus la accident vascular cerebral!

Carnea roșie

Există unele informații care sugerează că consumul moderat de carne roșie poate avea anumite beneficii asupra stării de bine emoțională, inclusiv în cazul depresiei sezoniere.

Cu toate acestea, este important să menționăm că nu există un singur aliment sau grup de alimente care poate trata sau preveni cu siguranță depresia sezonieră. Aceasta este o afecțiune complexă, iar tratamentul adecvat poate implica o abordare integrată, care include dietă, activitate fizică, terapie și, în unele cazuri, medicamente.

Într-un studiu, vegetarienii aveau de trei ori mai multe șanse să sufere de SAD, iar în altul, de patru ori mai multe.

”Prin urmare, dacă nu consumați carne, asigurați-vă că luați un supliment de fier decent pentru a evita SAD în această iarnă”, a mai subliniat nutriționistul.

Pește gras

Peștele este bogat într-un nutrient numit creatină, care a fost demonstrat că ajută la memorie și funcționarea creierului. Cu toate acestea, Mark a împărtășit și utilizarea sa în combaterea oboselii.

”Creatina poate îmbunătăți efectiv producția de energie în creier. Atunci când este combinată cu conținutul natural ridicat de magneziu din pește, aceste creaturi marine sunt antidotul perfect pentru simptomele SAD”, a spus el.

Vezi și: Andrew Solomon: Depresia vine iar și iar. Când se instalează cu adevărat, e o chestiune de a fi îngrozit fără să știi de ce ești îngrozit

Avocado și nuci

Avocado și nucile sunt două alimente care pot contribui la promovarea stării de bine emoționale și pot fi utile în gestionarea depresiei sezoniere. Atât avocado, cât și nucile sunt surse de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina E, vitamina B6, magneziu și zinc. Aceste substanțe nutritive pot contribui la menținerea sănătății creierului și la reducerea riscului de depresie.

”Nu numai că avocado și nucile sunt sărace în zahăr și bogate în fibre, ceea ce le face să fie hrănitoare, dar sunt și bogate în magneziu. Nucile și avocado sunt adesea considerate ”super-alimente” datorită numeroaselor lor beneficii, așa că nu este o surpriză că ele contribuie și la senzația de energie și ajută la contracararea unor efecte ale SAD”, a mai subliniat Mark.

Vezi și: Alergia la polen. Care este planta care produce aproape 1 miliard de boabe de polen și cum te protejezi

Depresia sezonieră, simptome

- Stare de spirit persistent scăzută

- Pierderea plăcerii sau interesului în activitățile normale de zi cu zi 

- Iritabilitate

- Sentimente de disperare, vinovăție și lipsă de valoare

- Senzație de letargie (lipsa de energie) și somnolență pe parcursul zilei

- Somn mai îndelungat decât de obicei și dificultatea de a te trezi dimineața

- Pofta de carbohidrați și creșterea în greutate

- Dificultate în concentrare

- Scăderea libidoului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel