Nicotina: ce face și cât stă în corp. Carrie Wade: Ești mai predispus la accident vascular cerebral!

Ana-Maria Bugiu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
nicotina foto:dc medical
nicotina foto:dc medical

Desfășurat în perioada 25-26 septembrie 2023 la Atena, Grecia, cel de-al 6-lea Summit privind Reducerea Efectelor Nocive ale Tutunului a fost un eveniment semnificativ în lupta globală împotriva fumatului.

Desfășurat în perioada 25-26 septembrie 2023 la Atena, Grecia, cel de-al 6-lea Summit privind Reducerea Efectelor Nocive ale Tutunului a fost un eveniment semnificativ în lupta globală împotriva fumatului. Organizat de SCOHRE, Asociația Internațională pentru Controlul Fumatului și Reducerea Riscurilor, acest summit a fost un loc de întâlnire pentru cercetători de top, clinicieni și oameni de știință din diverse domenii, provenind din întreaga lume, iar echipa DC Medical & DC News a fost prezentă și a obținut informații exclusive de la speakerii care au susținut studiile efectuate în ultimii ani cu privire la aceste subiecte. 

Scopul principal al acestui eveniment a fost de a aduce laolaltă mentori în domeniul medical și al cercetării, precum și alți specialiști în domenii conexe, pentru a discuta despre ultimele descoperiri și strategii în lupta împotriva fumatului. Summitul a reprezentat un apel deschis către toți susținătorii reducerii efectelor nocive ale tutunului și controlului asupra acestuia, inclusiv cercetătorii din domeniul științelor medicale și altele conexe, pentru a-și împărtăși ideile și pentru a căuta soluții în combaterea acestui viciu.

În contextul evoluției constante a problemelor legate de fumat și consecințele sale asupra sănătății publice, summitul a avut un accent special pe identificarea unor abordări inovatoare și soluții concrete pentru a reduce impactul negativ al tutunului în rândul populației globale. Participanții au discutat despre datele existente și au analizat strategiile de reducere a numărului total de fumători în ciuda creșterii constante a populației, subliniind importanța colectării de date suplimentare pentru a sprijini deciziile autorităților de reglementare în domeniul sănătății publice.

Această conferință a fost o ocazie crucială pentru schimbul de cunoștințe și expertiză, contribuind astfel la promovarea unor politici și practici mai eficiente în reducerea efectelor nocive ale tutunului în întreaga lume. A fost un pas semnificativ înainte în direcția unui viitor mai sănătos și fără tutun pentru toți cetățenii planetei noastre.

Ce face nicotina și cât stă în organism

Carrie Wade, Senior Manager Global Scientific Engagement PMI, a prezentat studii despre efectele nicotinei asupra organismului uman și a oferit un interviu exclusiv pentru echipa DC Medical & DC News, în care explică ce se întâmplă în corpul nostru atunci când acesta ia contact cu nicotina, cât rezistă nicotina în corp și ce face aceasta, de fapt. 

Întrebată de timpul pe care îl petrece nicotina în corp, Carrie Wade a spus că aceasta părăsește corpul destul de repede, timpul fiind chiar de ordinul orelor sau al zilelor, în cel mai lung caz.

”Atunci când folosim nicotina, nicotina este eliminată, iar jumătatea de viață a nicotinei este de aproximativ două ore. Deci, nu rămâne în corp foarte mult timp, dar pe măsură ce se acumulează la persoanele care fumează, iar acestea fumează multe țigări pe zi, nicotina se acumulează în corp, dar jumătatea de viață este de aproximativ două ore. Deci, părăsește corpul nostru destul de repede, de ordinul orelor sau a zilelor”, a spus Carrie Wade Senior Manager Global Scientific Engagement PMI, pentru echipa DC Medical & DC News.

Nicotina conduce, în cele din urmă, bineînțeles, la dependență. Ce se întâmplă din acel moment, explică Carrie Wade, este o serie de schimbări ale stărilor noastre fiziologice. La fel și atunci când renunți la fumat.

”Și folosirea nicotinei adesea duce la dependență. Corpurile noastre devin obișnuite cu nicotina, devin obișnuite cu efectele pe care le are și asta schimbă unele dintre stările noastre fiziologice. Și astfel, când renunți la nicotină, ceea ce ți se întâmplă atunci când folosești nicotina, cum ar fi creșterea vigilienței, creșterea ritmului cardiac, creșterea atenției, unele dintre acestea s-ar putea să scadă în timp. Altul este o schimbare în sistemul nostru de recompense din creier, unde nicotina acționează, pe receptorii nicotinici în sistemele noastre de recompense din creier. Deci, o altă manifestare a dependenței este atunci când renunți la nicotină, când încetezi să folosești nicotina, s-ar putea să treci printr-o perioadă de sevraj în care nu ai atât de multă recompensă în corpul tău, nu te bucuri de lucrurile zilnice la fel de mult. Acest lucru este foarte comun atunci când ai o substanță care acționează asupra recompensei și renunți la ea. Nu durează pentru totdeauna, durează săptămâni sau luni, în funcție de persoana care folosește produsul sau care folosește nicotina, dar se întâmplă”, a spus Carrie Wade, Senior Manager Global Scientific Engagement PMI, în exclusivitate pentru DC Medical & DC News.

Sănătatea mintală este importantă pentru funcționarea în parametri normali a organismului nostru și a stării generale de bine, aceasta este afectată de către nicotină. Aceasta se leagă de receptorii nicotinici din diverse zone ale creierului nostru și activează sistemul de recompense. Ulterior, apar efecte cardiovasculare, deoarece creierul are o vascularizație foarte bogată, iar acest fapt îl face mai predispus la accidente vasculare celebrale și leziuni cardiovasculare. Cu toate acestea, Carrie Wade spune că nu a observat aceleași efecte ale aplicării nicotinei sub alte forme, în afară de cea specifică fumatului țigărilor.

”În creier, ce se întâmplă atunci când fumăm țigări este că nicotina se leagă de receptorii nicotinici de acetilcolină prezenți în diverse zone ale creierului nostru, în special în sistemul nostru de recompense, activând astfel sistemul nostru de recompense. De asemenea, ar putea să activeze zone ale creierului nostru care procesează cogniția și atenția, și ne face mai atenți. Acest lucru este foarte normal, dar ceea ce se întâmplă în creier atunci când fumăm în comparație cu doar utilizarea nicotinei este că apar efecte cardiovasculare. Creierul nostru are o vascularizație bogată, multe vase de sânge. Monoxidul de carbon din fum și alte substanțe chimice prezente în fum pot duce la întărirea acestor vase de sânge prezente în creierul nostru. Acest lucru vă poate face mai predispus la accident vascular cerebral, vă poate face mai predispus la alte leziuni cardiovasculare. Și acest lucru este de asemenea foarte obișnuit, dar vreau să fiu clar că este specific fumatului țigărilor și nu am văzut că se întâmplă în urma aplicării doar a nicotinei. Deci, nicotina, aplicată transdermal sau în alte forme, efectele cardiovasculare nu sunt la fel de evidente sau chiar deloc prezente”, a explicat Carrie Wade, Senior Manager Global Scientific Engagement PMI. 

Boli pe care le cauzează fumatul țigărilor

Carrie Wade a enumerat principalele boli pe care le cauzează fumatul, acestea fiind mai multe tipuri de cancer. De la cancerul pulmonar până la cancerul de vezică urinară și boala cardiovasculară, toate aceste sunt cauzate de fumatul țigărilor, din cauza expunerii la substanțele chimice potențial nocive din monoxidul de carbon.

”Bolile principale cauzate de fumat sunt mai multe tipuri de cancer. Astfel, primele două tipuri de cancer ar fi cancerul pulmonar și apoi cancerul de vezică urinară. Al treilea ar fi boala cardiovasculară, și asta din cauza expunerii la substanțe chimice potențial nocive din monoxidul de carbon, care duce la îngroșarea arterelor și a vaselor de sânge, conducând la boala cardiovasculară. Și apoi, de asemenea, bolile respiratorii cauzate de expunerea la fum. Astfel, aveți BPOC, boala pulmonară obstructivă cronică, și alte afecțiuni respiratorii care sunt adesea exacerbate de fumat”, a mai explicat Carrie Wade, Senior Manager Global Scientific Engagement PMI.

                                                Urmărește VIDEO integral aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel