Procedură experimentală, în tratarea unor infecții recurente. Antibioticele nu mai fac față

Angela Sabău |
Data publicării:
Sistemul imunitar „taie” oxigeul bacteriilor pentru a le ține sub control
Sistemul imunitar „taie” oxigeul bacteriilor pentru a le ține sub control

O procedură experimentală ar putea rezova infecția cu Clostridiodes difficile, care pare a fi o provocare pentru medicii americani. Infecția este din ce în ce mai frecventă și nu mai răspunde la tratament.

Transplantarea microbiotei fecale de la donatori umani în colonul unui pacient infectat cu Clostridiodes difficile (C. diff) poate fi cel mai bun tratament pentru cei pe care nu îi ajută tratamentul pentru C diff, potrivit unui articol din Journal of the American Osteopathic Association, scrie sciencedaily.com.

C. diff este cea mai obișnuită infecție în Statele Unite. Aceasta afectează aproape o jumătate de milion de pacienți în fiecare an și devine o infecție recurentă pentru aproape o treime dintre ei. Dacă este netratat, C. diff poate duce la sepsis (sindrom clinic cauzat de un răspuns inflamator exagerat al organismului-gazdă la infecție) și moarte.

„Acum douazeci si cinci de ani, infecțiile cu C. diffuse au fost mai ușor de gestionat și, deseori, rezolvate prin intreruperea tratamentului cu antibiotic incipient", spune dr. Robert Orenstein, specialist în boli infecțioase la Clinica Mayo și principalul autor al articolului publicat. „Cu toate acestea, aceste infecții au devenit tot mai frecvente și mai periculoase."

Tratamente ineficiente

Tratamentul standard aprobat de FDA pentru C. diff este o cură cu vancomicină orală, un antibiotic. Cu toate acestea, chiar și medicamentele folosite pentru a elimina C. diff pot perpetua infecția prin uciderea microbilor folositori. Antibioticele mai noi, care vizează în mod specific ținta C. diff au fost dezvoltate, dar ele pot fi costisitoare, potrivit dr. Orenstein. "Gândiți-vă la intestin ca o pădure și la C. diff ca la o buruiană. Într-o pădure înfloritoare, buruienile abia au un punct de sprijin, dar dacă arzi pădurea, buruienile vor înflori", spune dr. Orenstein.

Spre deosebire de antibiotice, care sunt distructive prin definiție, transplanturi fecale sau terapii de substituție microbiană, repopulaează intestinul cu un grup divers de microbi care pot bloca sporirea C. Diff, la fel și germinarea și propagarea bolii prin toxinele sale. Transplanturile au mai multe metode de livrare, inclusiv clisme, capsule și instilare directă, pentru a înlocui flora diversă care menține sănătatea și îmbunătățește metabolismul.

Procedură experimentală

În prezent, nu există produse aprobate de FDA pentru transplantul de fecale și efectuarea transplanturilor de fecale este considerată o procedură experimentală. Dr. Orenstein notează că există mai multe companii cu produse în studiile clinice de fază 3, care ar putea veni pe piață încă din 2020.

Din acest motiv, el îndeamnă cu tărie furnizorii de servicii de asistență medicală să se adreseze pacienților cu C. diff recurente pentru aceste studii mai degrabă decât pentru transplanturile fecale. Între timp, FDA își rezervă transplanturile de fecale pentru pacienții care au prezentat o a doua recurență (al treilea episod) de infecție cu C. diff.

C. diff este comună în mediile de sănătate și spațiile publice și rareori cauzează probleme la persoanele cu microbiotă și sistemul imunitar sănătos, potrivit cercetătorilor. Cu toate acestea, persoanele care sunt deja bolnavi și care iau antibiotice, chimioterapie sau inhibitori ai pompei de protoni - care distrug foarte mult ecosistemul intestinului - sunt expuși riscului. Pacienții vârstnici sunt deosebit de vulnerabili.

Dr. Orenstein se așteaptă că noile opțiuni de tratament vor îmbunătăți rezultatele, dar spune că medicii trebuie să își asume o mai mare responsabilitate pentru prevenire.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel