Produsele chimice utilizate pentru aromatizarea tutunului pot deteriora vasele de sânge

Produsele chimice utilizate în aromele populare precum cuișorul, menta și vanilia, care sunt adăugate la țigări, lichide electronice și alte produse din tutun pot dăuna celulelor vaselor de sânge care...
Sunt necesare mai multe studii privind aceste produse pentru a demonstra dacaă vor crește riscul de boli cardiovasculare la cei care le utilizează, dar aceste ultime descoperiri, au spus cercetătorii, sprijină eforturile în curs de reglementare sau interzicere a aromelor din tutun și nicotină, notează Hearth.
„Cred că una dintre cele mai mari întrebări care rămâne este cât de mulți dintre aditivii aromatizanți ajung în circulația sângelui după ce îi inhalezi", a spus Jessica L. Fetterman, biolog vascular la Boston University School of Medicine. Fetterman este autorul principal al studiului, care a fost publicat joi în jurnalul Arterioscleroză, Tromboză și Vascular Biology și finanțat în parte de Asociația Americană a Inimii.
Pentru studiu, Fetterman și colegii ei au privit celule din aorta și venele fumătorilor și nefumătorilor. Aceste celule ajută la reglarea fluxului de sânge și inflamația vaselor de sânge - un semn distinctiv al bolilor de inimă. În laborator, au adăugat nouă substanțe chimice utilizate pentru a aromatiza tutunul celulelor pentru a vedea cum au reacționat celulele. Ei au observat reacții care sugerează că ingerarea substanțelor chimice afectează celulele în moduri care pot crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Descoperirile indică faptul că substanțele chimice cauzează vătămare separat de daunele cunoscute cauzate de tutun.
Rezultatele arată, de exemplu, că substanțele chimice utilizate în aromele de vanilie și cuișoare au provocat tipul de leziuni celulare observate în diabet și hipertensiunea arterială, doi factori de risc conducători ai bolilor cardiovasculare. De asemenea, studiul a descoperit că, și la concentrații scăzute, substanțele chimice au provocat inflamația vaselor de sânge.
Cercetătorul și medicul Dr. Neal L. Benowitz, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că noile descoperiri sunt o contribuție importantă la cercetările existente, dar nu sunt „cu adevărat pregătiți pentru traducere la practica clinică sau la standardele de reglementare".
Benowitz, profesor la Centrul de control al tutunului, cercetare și educație de la Universitatea din California, San Francisco, a declarat că, deoarece studiul a fost făcut pe celulele dintr-un laborator, nu evaluează cu exactitate efectul acestor substanțe asupra celulelor și organelor funcția în corp.
Chiar și așa, el a spus: „Cred că din [aceste constatări] regulatorii de alertă trebuie să fie luate în considerare aromele în evaluarea sănătății cardiovasculare [impactul] e-țigărilor, precum și aromele utilizate în țigările de tutun și trabucuri."
Statisticile recente din Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor arată că consumul de tutun a scăzut în rândul tinerilor. Acest lucru se crede că se datorează succesului eforturilor anti-fumat pe termen lung. Dar utilizarea e-țigărilor și a produselor numai cu nicotină, este în creștere.
Un raport CDC publicat mai devreme în iunie a arătat că 3,3% dintre elevii de gimnaziu și 11,7% dintre elevii de liceu au spus că au folosit o țigară electronică. Un studiu din 2015 a descoperit că mulți studenți spun că au încercat parțial e-țigările din cauza aromelor din lichide.
-
-
-
-
-
De ce îți pocnește maxilarul? Cauze, semne și ce poți face imediat13.10.2025, 19:18
Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Noua sare recomandată de OMS: de ce ar putea salva milioane de vieți
Cum să tai ceapa fără lacrimi, ca Gordon Ramsay
Deficiență care provoacă crampe musculare și oboseală cronică: asta îți lipsește. Ce trebuie să mănânci urgent
Vitaminele esențiale după 40 de ani. Suplimente care susțin echilibrul hormonal, oasele și mușchii
Șterge oglinda cu hârtie de ziar și oțet. De ce să nu mai folosești lavete
Dacă ai acest simptom, mergi de urgență la medic. Poate fi un semn fatal
Dacă ai oricare dintre aceste simptome, nu aștepta! Sună la urgențe imediat!
Niacina, vitamina B3: ce este și la ce ajută, de fapt. Este sigură pentru inimă? Studiile dezvăluie pericolul
Ce este niacina și la ce ajută, de fapt? Este adevărat că poate crește riscul de boli de inimă?
Ce să faci ca să nu mai crape crenvurștii când îi fierbi? Cum îi fierbi corect
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Mersul japonez topește kilogramele și scade tensiunea. Uite ce trebuie să faci
Dozatoarele de săpun lichid și dezinfectant: de ce NU ar trebui apăsate de sus?
Știința spune să folosiți ventilatoarele până când temperatura este de 27°C. Trucul simplu care scade factura la curent
Australienii au descoperit TRUCUL genial care îți scade factura la curent cu până la 90% vara!
Luna perfectă în care să începi o schimbare. NU e ianuarie! 3 pași simpli să îți transformi starea de spirit, fără efort
Adevărul despre mâncarea ambalată: Ce ascund etichetele și cum un simplu simbol pe ambalaj îți poate salva viața!
Un studiu kenyan testează trei tipuri de etichete de avertizare pe alimente.