Psiholog, sfaturi pentru părinți: ce cuvinte să nu le zici copilului

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Certurile în familie
Certurile în familie

Psihologii susțin că unii părinți rostesc, repetat, anumite expresii negative copiilor lor, expresii care își vor lăsa amprenta asupra celor mici.

Psiholog, sfaturi pentru părinți. Psihologii consideră că „atunci când sunt copiii, băieții au nevoie de mai multă încredere și libertate de a face singuri lucrurile, iar fetele au nevoie de grijă și protecție". De aceea, continuă specialiștii, contează enorm modul în care părintele li se adresează și se comportă cu ei întrucât aceasta se va vedea mai târziu, se arată într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, psihologul Lenke Iuhoș a realizat o listă cu trei expresii negative folosite prea des de unii părinți:

1. „Nu faci nimic cum trebuie!" - specialistul susține că „ste una dintre cele mai puternice expresii adresate copiilor, deoarece va avea impresia întotdeauna că nu este demn de a face lucrurile corect, va avea mereu sentimente de vinovăție, va eșua adesea nu din lipsa de abilități, ci pentru că se teme că i-ar ieși un lucru corect, iar inițiativa și creativitatea vor fi inhibate iremediabil". De aceea, subliniază Lenke Iuhos, sunt mai constructive expresiile „Este absolut normal să mai greșești câteodată" sau „Greșelile sunt firești în dezvoltarea copilului, iar ele trebuie privite ca pe oportunități de a învăța".

2. „Nu mai urla! Ridică-te imediat de pe jos!" - specialistul citat consideră că micuțul trebuie învățat să-și cunoască emoțiile, să le înțeleagă și să le gestioneze în mod sănătos. Atunci când cei mici fac crize de nervi înseamnă că nu știu cum să-și controleze emoțiile și în loc să se țipe la ei mai indicat ar fi să se folosească o formulare de genul - „este normal să ai emoții negative/rele, hai să vedem cum le putem transforma împreună în emoții pozitive/plăcute!". Îi va ajuta mai mult.

3. „Nu te mai saturi, mereu vrei și vrei" - psihologul afirmă că „unii părinți sau chiar profesori le inhibă, poate de cele mai multe ori fără să conștientizeze, dorința copiilor de a-și dori mai mult de la ei și de la viață", iar când aceștia vor mai mult li se reproșează că sunt egoiști, răi sau răsfățați. Reacția asta îi va determina pe copii să renunțe sau să se resemneze.
„Nu e nimic rău în a-ți dori mai mult de la tine și de la viață, iar copilul poate fi educat în acest spirit, dar să știe să facă diferența între lăcomie și generozitate", completează specialistul. Expresia recomandată de el sună astfel: „este normal să vrei mai mult, asta înseamnă că trebuie să muncești să ai".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel