Psoriazis, boală inflamatorie fără cauze precise. Alimentele pot accentua simptomele

Monika Baciu |
Data publicării:
psoriazis - FOTO: Freepik@wirestock
psoriazis - FOTO: Freepik@wirestock

Psoriazis este o boală de piele care are impact și asupra altor părți ale corpului.

Psoriazis este o boală inflamatorie mediată de sistemul imunitar. Cauzele exacte ale acesteia sunt necunoscute. Deși cauza exactă a psoriazisului este necunoscută, medicii consideră că este o boală inflamatorie mediată de sistemul imunitar. Acest lucru înseamnă că inflamația se află la baza acestei afecțiuni.

Acesta provoacă simptome la nivelul pielii, cum ar fi plăci în relief și decolorare, și poate avea impact și asupra altor părți ale corpului, cum ar fi articulațiile și ochii.

Experții cred că inflamația este factorul comun care poate avea impact asupra acestor zone diferite.

Care sunt cauzele inflamației în psoriazis

La persoanele cu psoriazis, disfuncția sistemului imunitar determină acumularea de celule inflamatorii în stratul mijlociu al pielii, cunoscut sub numele de dermă. Afecțiunea accelerează, de asemenea, creșterea celulelor cutanate din epidermă, stratul exterior al pielii.

În mod obișnuit, celulele pielii cresc și se desprind în decurs de o lună. Acest proces se accelerează la doar câteva zile la persoanele cu psoriazis. În loc să se desprindă, celulele pielii se acumulează la suprafața pielii, ceea ce duce la simptome inconfortabile, cum ar fi plăci ridicate, scuame, umflături și roșeață sau decolorare.

Chiar dacă psoriazisul este o afecțiune a pielii, inflamația asociată cu psoriazisul are impact asupra întregului organism. Aceasta poate crește riscul de boli de inimă, cancer, boli inflamatorii intestinale și artrită psoriazică, notează Medical News Today.

Există o modalitate de a trata inflamația. Deși inflamația în psoriazis este din cauza dereglementării sistemului imunitar, studiile sugerează că oamenii pot reduce această inflamație prin modificări ale stilului de viață și ale alimentației. Acest lucru poate ajuta la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea calității vieții.

Folosind aceste metode, multe persoane care au psoriazis pot menține remisiunea, care este o perioadă lungă de timp fără a experimenta simptome de psoriazis.

În plus, anumite medicamente pentru tratarea psoriazisului acționează prin reducerea inflamației. Acestea includ corticosteroizi topici, medicamente biologice injectabile și medicamente orale.

Fiecare persoană cu psoriazis este diferită. Unele persoane vor avea nevoie de un tratament mai extins decât altele.

Vezi și: De ce urâm ziua de luni. Care este efectul psihologic asupra creierului

Cum să gestionați inflamația

Deși în prezent nu există un tratament pentru psoriazis, următoarele obiceiuri pot ajuta la reducerea inflamației legate de psoriazis și la creșterea șanselor unei persoane de a experimenta remisiunea.

Consumul unei diete nutritive

Dieta este strâns legată de inflamația sistemică. Studiile sugerează că anumite modele alimentare inflamatorii pot crește riscul de psoriazis și agrava simptomele.

O dietă nutritivă arată diferit pentru fiecare persoană. Cu toate acestea, următorii pași pot ajuta o persoană să stabilească una:

Evitarea alimentelor inflamatorii: Anumite alimente și băuturi conțin substanțe pro-inflamatorii care cresc inflamația și declanșează simptomele psoriazisului. Printre exemple se numără sucurile și alimentele ultraprocesate, cum ar fi gustările sărate, dulciurile și produsele din carne procesate.

Luând în considerare o dietă antiinflamatorie: Dietele care sunt bogate în fructe, legume și alte alimente nutritive reduc în mod constant simptomele psoriazisului. De exemplu, un studiu realizat în 2018 pe 35.735 de persoane, inclusiv 3.557 cu psoriazis, a sugerat că cei care au urmat o dietă de tip mediteranean au avut psoriazis mai puțin sever în comparație cu persoanele care nu au urmat această dietă.

Vezi și: Ce aleg românii între spitalul de stat și spitalul privat. Alegeri diferite, idee comună: Totul ține de câți bani ai. Plătim asigurări fără să avem servicii de calitate

Menținerea unei greutăți sănătoase

Obezitatea este un factor de risc pentru dezvoltarea psoriazisului. Persoanele cu psoriazis care au supraponderabilitate sau obezitate pot prezenta, de asemenea, simptome mai severe decât persoanele cu o greutate moderată.

Scăderea în greutate poate reduce markerii inflamatori și poate ajuta la reducerea simptomelor psoriazisului la persoanele cu exces de greutate corporală.

Vezi și: Cum să nu ajungi la operație. Care este greșeala care ne trimite pe mâna chirugului. Gabriel Matei: Doar așa pot fi vindecate

Implementarea altor obiceiuri sănătoase

Mai multe obiceiuri pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea simptomelor psoriazisului, cum ar fi:

Evitarea sau renunțarea la fumat: Fumatul dăunează semnificativ sănătății unei persoane și agravează bolile inflamatorii, inclusiv psoriazisul.

Reducerea consumului de alcool: Consumul excesiv de alcool poate contribui la inflamație și agrava simptomele psoriazisului.

Rămânând activi: Evitarea perioadelor lungi de ședere poate ajuta la reducerea simptomelor psoriazisului. O analiză de cercetare a sugerat că persoanele cu psoriazis care duc o viață sedentară au simptome mai severe în comparație cu persoanele care fac exerciții fizice în mod regulat.

Dormiți suficient: A nu dormi suficient poate duce la o stare pro-inflamatorie în organism. Studiile sugerează că un somn slab și inconsecvent poate crește markerii de inflamație din sânge. Experții recomandă ca adulții să aibă 7-9 ore de somn pe noapte pentru o sănătate optimă.

Gestionarea nivelului de stres: Stresul prelungit face ca sistemul imunitar să fie hiperactiv și contribuie la o stare pro-inflamatorie. Până la 88% a persoanelor cu psoriazis raportează stresul ca fiind un factor declanșator al simptomelor lor. Utilizarea tehnicilor de reducere a stresului, cum ar fi meditația și yoga, poate fi de ajutor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel