De ce urâm ziua de luni. Care este efectul psihologic asupra creierului

Monika Baciu |
Data publicării:
luni - FOTO: Freepik@jcomp
luni - FOTO: Freepik@jcomp

De ce urâm ziua de luni. Ce se petrece în creierul nostru. Experții explică de ce zilele de luni sunt atât de grele din punct de vedere psihologic.

De ce urâm ziua de luni. Iată câteva motive diferite pentru care această zi poate fi deosebit de grea. În ceea ce privește zilele săptămânii, ziua de luni are, probabil, cei mai puțini fani.

Mai multe studii sugerează că starea de spirit a oamenilor este, de obicei, la cel mai scăzut nivel în zilele de luni.

Dar ce anume face ca ziua de luni să fie atât de grea din punct de vedere psihologic. Experții în sănătate mintală detaliază diferitele motive pentru care urâm ziua de luni.  Și, deși aceste explicații nu se aplică tuturor, una sau mai multe ar putea rezona dacă ești un puternic urâtor de luni.

Ritmul natural al corpului tău este dat peste cap

Există factori fiziologici care implică ciclul natural al organismului și care ajută la explicarea faptului că zilele de luni pot fi atât de dure, în special pentru cei dintre noi care urmează săptămânile de lucru tradiționale de luni până vineri. Principala problemă este că avem tendința de a respecta un program de somn diferit în timpul weekend-ului, comparativ cu restul săptămânii.

”Să dormi mai mult în weekend este un lucru bun, dar schimbarea tiparelor de somn la fiecare cinci-șase zile poate perturba ritmurile naturale ale organismului. Deci, chiar dacă vă odihniți bine duminică seara, s-ar putea să vă simțiți somnoros luni. Când suntem obosiți, suntem mai ușor de iritat, nerăbdători și nemulțumiți decât în mod normal”, a declarat Sanam Hafeez, neuropsiholog în New York, potrivit Huffington Post.

Pentru mulți oameni, weekendul este de fapt mai obositor și mai obositor decât își imaginează.

”Oamenilor le place să se gândească la weekenduri ca la o perioadă de odihnă și întinerire, când, în realitate, mulți dintre noi se înghesuie cât mai mult posibil - mâncând și bând prea mult și culcându-se mai târziu decât de obicei. Este posibil să folosească weekendul pentru a recupera cu familia și prietenii, ceea ce, deși este plăcut, necesită energie emoțională și logistică.

Prin urmare, lunea suntem mai obosiți decât ne-am dori, ceea ce este direct corelat cu starea de spirit scăzută”, a declarat Meg Gitlin, psihoterapeut și vocea din spatele City Therapist.

Vezi și: Silvio Berlusconi a murit. Ce este leucemia mielomonocitară, boala care l-a ucis

Ați pierdut sentimentul de libertate

Este dificil din punct de vedere psihologic să faci tranziția de la timpul liber și timpul personal înapoi la obligații și la o rutină a responsabilităților - mai ales pentru că nu ai niciun control asupra acestei treceri naturale a timpului și, prin urmare, nu ai niciun cuvânt de spus în această privință.

”Cel mai frecvent motiv pentru care oamenii consideră ziua de luni atât de dificilă este că urmează două zile de libertate și bucurie. Chiar dacă weekend-urile sunt încă o perioadă aglomerată, există o mulțime de momente (de exemplu, trezirea mai târziu, ieșirea la prânz) pentru a vă relaxa. Această schimbare emoțională masivă poate face ca ziua de luni să fie cu adevărat îngrozitoare și dificilă pentru unii”, a spus Hafeez.

Nu-ți iubești slujba

Un alt motiv frecvent pentru care vă temeți de ziua de luni este faptul că nu vă place locul de muncă sau îl considerați deosebit de stresant. Este posibil să simțiți chiar un răspuns corporal sub formă de adrenalină.

”Fie că este vorba de un șef exigent sau de colegi neprietenoși, sentimentele de anxietate și depresie pot începe încă de duminică seara, ceea ce face dificilă satisfacția de a merge luni la serviciu”, a spus Hafeez.

Sentimentul de nealiniere în ceea ce privește scopul tău la locul de muncă poate face, de asemenea, ca zilele de luni să fie dificile, deoarece ți se reamintește acest sentiment de lipsă de scop, a spus Gitlin.

”Cu toate acestea, cred că este important să rețineți că, chiar dacă sunteți pasionat de locul de muncă, nu numai că este normal să aveți asociații negative cu zilele de luni - este și uman. Odată ce acceptați că fiecare loc de muncă (chiar și cele mai bune) va avea lupte inerente, puteți ”îndrepta schiurile în josul muntelui” și să vă mișcați cu stresul, nu împotriva lui”, a adăugat ea.

Vezi și: Tromboza venoasă profundă, tratamentul modern care elimină cheagurile. Rodica Niculescu: Recuperarea este rapidă și completă

Nu v-ați pregătit pentru această zi

Un alt motiv pentru care ziua de luni poate fi deosebit de grea pentru unii oameni este că s-ar putea să nu se fi pregătit pentru începutul săptămânii. Acest lucru poate include pregătirea emoțională și logistică.

Echilibrul dintre viața profesională și cea privată este slab

Pentru persoanele care își petrec aproape tot timpul lucrând, sentimentele negative de luni pot fi mintea și corpul care le spun să încetinească și să ia o pauză.

”Uneori, motivul pentru care ziua de luni este deosebit de dificilă este lipsa de echilibru între viața profesională și cea privată.  Chiar dacă vă place ceea ce faceți, cei care trăiesc, respiră și mănâncă muncă au nevoie și ei de o pauză. Să muncești din greu toată săptămâna fără pauze și fără nimic care să te bucure poate uza mintea și corpul. Chiar dacă duminică a fost o pauză, nu a fost suficientă pentru a ajuta persoana să se simtă pregătită să se arunce din nou în săptămâna de lucru”, a spus Hafeez.

Într-adevăr, ”zilele de luni” ar putea fi un semn de epuizare și un indiciu că este timpul să reevaluezi acele ore lungi de muncă pentru a combate oboseala mentală.

Vezi și: Cum să nu ajungi la operație. Care este greșeala care ne trimite pe mâna chirugului. Gabriel Matei: Doar așa pot fi vindecate

Te uiți înainte la o săptămână necunoscută

Luni, aveți toată săptămâna în față și este posibil să anticipați factorii de stres pe care aceasta îi poate aduce.

”Până miercuri, vă mișcați și vă simțiți încrezător în capacitatea dumneavoastră de a trece peste orice provocări care pot apărea. Până atunci, ai două zile la activ și te simți în ritmul lucrurilor”, a spus Gitlin.

Trăiți pentru weekend

Pentru cineva care consideră că experiența de weekend este tot ceea ce contează, ziua de luni se poate simți literalmente ca sfârșitul a ceea ce Hafeez consideră a fi ”adevărata ta viață”.

”Dacă ziua de luni se simte ca și cum ai închide ușa la 48 de ore de libertate, ar putea indica faptul că cineva duce o viață dublă. Să plătești facturile și să mergi la serviciu este o viață, iar ceea ce faci în weekenduri pentru plăcere personală este o altă viață. Cineva care își trăiește viața în această mentalitate se va lupta întotdeauna în ziua de luni, dacă nu găsește o modalitate de a le îmbina pe cele două”, a spus Hafeez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel