Pubertatea precoce, un fenomen tot mai întâlnit la fete. Ce spun specialiștii

Scutaru Cristina |
Data publicării:
Fete
Fete

Louise Greenspan, M.D, a vorbit despre pubertatea precoce, un fenomen tot mai întâlnit la fete.

”Părinții unei fetițe de șapte ani au venit la mine îngrijorați să mă întrebe de ce copila începe să dezvolte sânii în timp ce încă se joacă cu păpușile. Sunt de vină hormonii din lapte și carne? Este de vină sticla de plastic pe care o iubește atât de mult? Sunt antibiotice în lanțul alimentar? Ar putea să aibă menstruație la vârsta de 8 ani?

Când le-am spus părinților că aproximativ 15% din fetele vârstei ei au sâni, au rămas fără cuvinte. Voiau să știe cum este posibil așa ceva și dacă ar trebui să fie îngrijorați. Am înțeles preocupările lor. În calitate de endocrinolog pediatru, adesea văd fetițe la care a început pubertatea la o vârstă fragedă. Noi știm că fetele care trec prin acea pubertate precoce sunt mai susceptibile de a experimenta diverse probleme medicale și psihologice, cum ar fi depresia, obezitatea, tulburări de alimentație și chiar cancer, când sunt mai în vârstă”, a scris experta.

Obezitate

Specialista vorbește despre o cercetare pe care a realizat-o alături de experți de la Universitatea din Cincinnati Medical Center și de la spitalul Mount Sinai din New York City. Aceștia au constatat că cel mai mare factor de risc pentru pubertatea timpurie poate fi obezitatea. Ceea ce nu se știe este dacă obezitatea este cauza reală sau dacă există o altă cauză comună care declanșează în primul rând obezitatea și pubertatea.

Stres

Există un număr mare de cercetări care arată o legătură între stresul toxic și debutul precoce al pubertății. De exemplu, fetele care cresc cu violență în familie sau fără un tată biologic în casă au mai multe șanse să se confrunte cu pubertatea precoce. 

”Părinții fetiței despre care am vorbit spuneau că nu există așa ceva în casa lor, motiv pentru care ne-am gândit la factorii de mediu. Aici, datele sunt mai puțin clare. Putem bănui că pot fi implicate multe substanțe chimice, dar nu putem face o legătură directă între substanțele specifice și pubertatea timpurie. O parte din problemă este că suntem cu toții expuși la o mare varietate de substanțe chimice, iar izolarea este imposibilă.

Există alți factori pe care cercetătorii îl explorează. Unul este efectul unor modele dietetice specifice, chiar și în cazul fetelor cu greutate normală. De exemplu, o dietă cu multe fibre sănătoase pare să fie protectivă. 

În cele din urmă, nu am identificat niciun declanșator special care să explice de ce pacienta mea în vârstă de 7 ani a început să se dezvolte precoce. Totuși nu este nimic în neregulă cu ea. Odată ce părinții înțeleg acest lucru, pot fi liniștiți”.

Părinții trebuie să se orienteze către susținerea fetelor. Există multe lucruri pe care le puteți face, dar aici este important să fiți sinceri și deschiși. Explicați-i copilului, în limbaj adecvat și ușor de înțeles, ce se întâmplă cu corpul său. Subliniați faptul că toți copiii trec prin aceste schimbări și că sunt normali. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel