Răceala la cei mici. Dr Mihai Craiu: nu mai administrați "coktailuri" de siropuri antitusive și antihistaminice copiilor care au răceli banale

Adisa Codruț |
Data publicării:
Sirop
Sirop

Medicul pediatru Mihai Craiu sfătuiește părinții să nu le mai dea celor mici când au răceli banale medicamente antitusive și antihistaminice.

Medicul pediatru Mihai Craiu spune că în această perioadă mulți copii răcesc și că ar fi bine ca părinții să nu le mai dea micuților siropuri împotriva tusei și medicamente antihistaminice.

”De sezon...Mulți copii răcesc acum, când a scăzut semnificativ temperatura...Când ar trebui să ne impacientăm în fața unui copil mic (cu vârstă sub 5 ani) care tușește și are febră? (...) Aș reveni cu o mare rugăminte adresată părinților: nu mai administrați "coktailuri" de siropuri antitusive și antihistaminice copiilor care au răceli banale!

Semnalul trebuie tras, deoarece un sondaj recent, printre părinții americani, arată că aproape jumătate din aceștia au dat copiilor lor CCM (cough and cold medication - medicamente pentru tuse și răceală).

Peste 40 de decese au fost raportate, la copii mici, în SUA, ca urmare a utilizării excesive și a supradozării accidentale sau voluntare a acestor CCM. Acesta este motivul pentru care autoritățile americane interzic utilizarea CCM ca automedicație, în special la copiii cu vârstă sub 4 ani. Aceste medicamente sunt etichetate cu această avertizare, chiar de către producători”, notează medicul Mihai Craiu, pe rețelele sociale.

Ceea ce poate părea a fi simptome de gripă la copii mici pot fi semnele altor boli, cum ar fi o răceală. Cunoașterea a ceea ce provoacă boala unui copil îi ajută pe adulți să ofere o îngrijire mai bună, promovează o recuperare mai bună și reduce riscul de complicații. Următoarele sunt diferențele cheie între simptomele de răceală și gripa la copii mici:

Viteza de debut: Dacă simptomele apar foarte repede, este mai probabil să fie gripa.
Febra si frisoanele: febra mare si frisoanele sunt mai probabil sa fie semne ale gripei.
Dureri musculare: Durerea musculară este mai frecventă la copiii cu gripă.
Durere de cap: Durerea de cap este mai frecventă cu gripă decât cu răceală.
Energie scăzută și apetit: Copiii sunt de obicei mai letargici și mai puțin flămânzi de gripă decât o răceală.

De obicei, copiii se vor reface într-o săptămână, dar s-ar putea să se simtă obosiți aproximativ 3 - 4 săptămâni. Elementele cheie ale unui tratament de succes la domiciliu includ: multă odihnă, multe lichide, ibuprofen sau acetaminofen în dozele recomandate de pediatru. Un medic poate oferi tratament dacă este nevoie. Copiii care pot prezenta riscuri de complicații grave pot lua medicamente antivirale împotriva gripei. Cu toate acestea, acest tratament este cel mai eficient dacă copilul îl primește în 48 de ore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel