Reacția vasovagală: ce este și de ce dă senzația de slăbiciune

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Boli intestinale
Boli intestinale

Reacția vasovagală poate fi explicația stării de slăbiciune, în cazul unor tulburări intestinale. Specialiștii explică ce este și cum apare.

Mișcarea intestinală (sau crampele intestinale) poate crea un efect numit de specaliști „reacție vasovagală” și poate da senzația de slăbiciune pentru câteva minute. Unele persoane acuză chiar fatul că au nevoie să se așeze, până când snzața trece.

Specialiștii de la Harvard Medical School expică de ce se întâmplă acest lucru. „Senzația de slăbiciune în urma mișcării intestinale este cel mai probabil datorată unui reflex numit reacție vasovagală.

Adesea, oamenii trebuie să-și tensioneze mușchii abdominali și să încoarde puțin în timpul unei mișcări intestinale. Aceasta tinde să stimuleze nervul vag, care încetinește ritmul cardiac”, explică medicii.

Fluxul de sânge scăzut coboară tensiunea

În același timp, continuă explicațiile, fluxul de sânge care merge înapoi spre inima scade, astfel încât tensiunea arterială scade. „Combinația dintre ritmul cardiac mai lent și scăderea tensiunii arteriale vă poate crea senzația de slbiciune sau plutire”, mai arată medicii.

Senzața dispare în câteva minute, dacă vă întindeți sau vă așezați, însă specialiștii spun că e nevoie de o vizită la medic.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel