Registrul român pentru supraviețuitorii de infarct miocardic acut, lansat la Cluj-Napoca

Dana Lascu |
Data publicării:

Institutul Inimii din Cluj lansează luni, 25 noiembrie, la Cluj-Napoca, Registrul român pentru remodelarea ventriculului stâng la supraviețuitorii de infarct miocardic acut, un program de prevenție a insuficienței cardiace, finanțat printr-un grant de 2,5 milioane de euro.

Institutul Inimii din Cluj Napoca (Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Niculae Stăncioiu" din Cluj-Napoca) a câștigat recent un proiect european, de importanță strategică națională. Proiectul „Registrul român pentru remodelarea ventriculului stâng la supraviețuitorii de infarct miocardic acut" (REDEFINE-HF), presupune dezvoltarea unui registru de monitorizare a supraviețuitorilor unui infarct miocardic acut, cu scopul detectării precoce a remodelării ventriculare stângi și de prevenire a insuficienței cardiace.

Registrul va presupune urmărirea bolnavilor care au suferit un infarct miocardic acut cu scopul de a modifica traiectoria nefastă în evoluție a acestora spre insuficiența cardiacă sau/și apariția unui nou eveniment coronarian devastator. Registrul va fi postat și administrat în cloud, după modelul Țărilor Scandinave, renumite pentru aceste registre generatoare de cercetare, dar mai ales de implementări terapeutice.

Proiectul, care are o valoare de 2,5 milioane de euro, este derulat în cadrul Programului „Provocări în sănătatea publică la nivel european", proiect finanțat din fonduri norvegiene nerambursabile, prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021.

Derularea acestuia implică o colaborare între Institutul Inimii din Cluj, în calitate de Promotor de proiect, alături de partenerii săi naționali - Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și Spitalul Județean de Urgență Oradea -, iar instituțiile norvegiene implicate în derularea sa sunt Haukeland University Hospital din Bergen și University Hospital of North Norway, din Tromso.

Ce-și propune proiectul

Promotorii proiectului spun că au două mari ambiții cu acest proiect:

- Scăderea mortalității pe termen lung la acești bolnavi prin implementarea unor programe profilactice și terapeutice pentru evitarea instalării insuficienței cardiace (remodelarea ventriculară)

- Scăderea mortalității în faza acută a infarctului, secundară insuficienței acute cardiace asociată șocului cardiogen, care la ora actuală are o mortalitate de aproximativ 50%. Se va creea pentru prima dată centrul șoc cardiogen cu asistare mecanică circulatorie în echipă multidisciplinară.

Din punct de vedere material, prin acest proiect va fi achiziționată aparatură în valoare de 1,5 milioane de euro (aparat RMN, ecocardiografe și sistem de asistare mecanică circulatorie).

„Din aceste registre vom obține date care ne vor permite publicarea în reviste de anvergură, în care de fapt avem deja publicații multiple, și mai ales câștigarea altor granturi de cercetare prin care să obținem finanțări care să permită extinderea la nivel național a acestei inițiative", ne-au explicat promotorii.

Proiectul va fi lansat luni, 25 noiembrie 2019, de la ora 11.00, la Centrul Urban de Cultură CASINO din Parcul Central, Cluj-Napoca, la o conferință care se bucură de prezența unor invitați speciali de la toate entităților implicate.

Iată programul conferinței:

11.00 – 11.10 prof univ dr Adrian Iancu, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu", Cluj-Napoca

11.10 – 11.20 Prof univ dr Øyvind Bleie, Haukeland University Hospital, Bergen

11.20 – 11.30 Norway Embassy in Bucharest (reprezentanții Ambasadei Norvegiei la București)

11.30 – 11.40 Prof univ dr Anca Buzoianu, decan al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu", Cluj-Napoca

11.40 – 11.50 Prof Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

11.50 – 12.00 Mr. Florin Crișan, manager al Institutului Inimii „Niculae Stăncioiu", Cluj-Napoca

12.00 – 12.10 Prof univ asoc dr Cristian Mornoș, Institutul de Boli Cardiovasculare, Timișoara

12.10 – 12.20 Prof univ dr Mircea Popescu, Spitalul Județean de Urgență Oradea

12.20 – 12.30 Sesiune de întrebări și răspunsuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel