Remediul natural împotriva respirației urât mirositoare. Îl găsești în orice bucătărie

Monika Baciu |
Data publicării:
remediul natural impotriva respiratiei urat mirositoare - FOTO: Freepik@iherphotography@8photo
remediul natural impotriva respiratiei urat mirositoare - FOTO: Freepik@iherphotography@8photo

Remediul natural împotriva respirației urât mirositoare se regăsește în propria ta bucătărie.

Remediul natural împotriva respirației urât mirositoare. Cercetătorii afirmă că au descoperit un remediu pentru respirația urât mirositoare - și acesta se găsește în majoritatea bucătăriilor oamenilor.

O meta-analiză a studiilor existente a constatat că bacteriile probiotice din alimente fermentate precum iaurt, pâine de secară și supa miso pot elimina placa responsabilă de respirația urât mirositoare de pe dinți și limbă.

Ce provoacă respirația urât mirositoare

Compușii sulfurici volatili sunt principala cauză a respirației urât mirositoare persistente și apar atunci când bacteriile care trăiesc pe suprafața limbii descompun proteine prea rapid și creează un exces de substanțe chimice mirositoare.

Probioticele sunt bacterii benefice care trăiesc în corp, descompun și absorb nutrienții din alimente și protejează împotriva bacteriilor nocive. Alte alimente și băuturi bogate în probiotice includ murături și ceaiul la modă kombucha.

Vezi și: Coaja de kiwi, elixir pentru sănătate. Cinci moduri inedite pentru a o utiliza

Există deja mai multe tratamente pentru respirația urât mirositoare, inclusiv gargară cu apă de gură, gumă de mestecat, curățarea dinților și curățarea limbii.

Cu toate acestea, acestea pot îmbunătăți temporar igiena orală a unei persoane, dar obiceiurile proaste sau factorii genetici pot determina revenirea respirației urât mirositoare.

Cercetătorii de la Universitatea Sichuan din China au analizat dacă probioticele ar putea elimina proteinele responsabile de mirosul neplăcut, așa cum fac cu bacteriile nocive.

Aceștia au căutat bazele de date de cercetare pentru studii clinice relevante publicate până în februarie 2021. Au fost identificate șapte studii cu 278 de participanți care au fost eligibile pentru cercetarea lor - fiecare comparând probioticele cu un placebo ca tratament pentru respirația urât mirositoare.

Probioticele analizate în studiu au fost: Lactobacillus salivarius, Lactobacillus reuteri, Streptococcus salivarius și Weissella cibaria, potrivit Daily Mail. Toate au fost sub formă de suplimente.

Numărul de participanți în fiecare studiu a fost mic, variind de la 23 la 68, cu vârste între 19 și 70 de ani. Perioadele de monitorizare au variat între două și 12 săptămâni.

Vezi și: Bolile care influențează respirația. Ela Bănică: În momentul în care respirația este afectată, căile respiratorii sunt îngustate

Cât de gravă este respirația urât mirositoare

Gravitatea respirației urât mirositoare a fost determinată de nivelurile de proteine responsabile de aceasta - compușii sulfurici volatili - detectați în gură și pe limbă.

Cercetătorii au luat în considerare și nivelurile de placa găsite pe limbă și dinți în anumite studii, deoarece această acumulare este, de asemenea, responsabilă pentru respirația urât mirositoare.

Analiza datelor consolidate, publicată în BMJ Open, a arătat că scorurile pentru respirația urât mirositoare au scăzut semnificativ la cei care au primit probiotice în comparație cu cei care au primit un placebo.

Același rezultat a fost observat și pentru nivelurile de compuși sulfurici volatili detectați, deși acestea au variat ”substanțial” în studiile individuale.

Efectele observate au fost relativ de scurtă durată - până la patru săptămâni - după care nu s-a mai observat nicio diferență semnificativă. Aceasta înseamnă că o persoană trebuie să continue să ia suplimente pentru a menține o respirație fără miros neplăcut.

Dar nu au existat diferențe semnificative în scorurile de acoperire a limbii sau în indicele de placa dentară între cei care au primit probiotice și cei care nu au primit.

Vezi și: Cum respirăm corect. Patrick McKeown: Este legătura directă între creșterea maxilarelor și respirație

Dr. Longjiang Li, autorul studiului de la Universitatea Sichuan din China, a declarat că probioticele pot inhiba mirosul neplăcut.

”Probioticele pot inhiba descompunerea aminoacizilor și a proteinelor de către bacteriile anaerobe din gură, astfel împiedicând producția de produse cu miros neplăcut”, a subliniat dr. Li.

Dar cercetătorii au sunat un semnal de alarmă cu privire la interpretarea rezultatelor lor. Dimensiunile eșantioanelor din studiile incluse au fost mici, iar unele date au fost incomplete.

”Această revizuire sistematică și meta-analiză indică faptul că probioticele pot atenua halitoza prin reducerea concentrațiilor de compuși sulfurici volatili în termen scurt, dar nu există niciun efect semnificativ asupra principalelor cauze ale halitozei, cum ar fi placa dentară și acoperirea limbii.

Mai multe studii clinice randomizate de înaltă calitate sunt necesare în viitor pentru a verifica rezultatele și a furniza dovezi cu privire la eficacitatea probioticelor în gestionarea halitozei”, a adăugat dr. Li, autorul studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel