Coaja de kiwi, elixir pentru sănătate. Cinci moduri inedite pentru a o utiliza

Monika Baciu |
Data publicării:
coaja de kiwi - FOTO: Freepik@enolgc
coaja de kiwi - FOTO: Freepik@enolgc

Coaja de kiwi este mult mai sănătoasă decât fructul. Iată cum o poți folosi pentru a beneficia de proprietățile acesteia.

Coaja de kiwi este mult mai sănătoasă decât fructul. Aceste fructe sunt aproximativ de mărimea unui ou de găină, au o coajă maro pufoasă, pulpă verde sau galben strălucitor, semințe mici negre și un miez alb delicat.

Deși mulți oameni iubesc kiwii, există o anumită controversă cu privire la faptul dacă coaja ar trebui să fie consumată. Din punct de vedere tehnic, coaja este comestibilă, dar unii oameni nu o agrează din cauza texturii pufoase.

Coaja este foarte nutritivă

Coaja de kiwi conține o concentrație ridicată de nutrienți, în special fibre, acid folic și vitamina E. Acest nutrient esențial hrănește bacteriile benefice din intestin. Dieta bogată în fibre este asociată cu un risc mai scăzut de boli de inimă, cancer și diabet, potrivit Healthline.

Coaja fructelor de kiwi, conținut ridicat de acid folic

Acidul folic este un nutrient deosebit de important pentru creșterea și diviziunea celulelor și poate contribui la prevenirea defectelor tubului neural în timpul sarcinii.

Vezi și: Bolile care influențează respirația. Ela Bănică: În momentul în care respirația este afectată, căile respiratorii sunt îngustate

Coaja fructelor de kiwi, conținut de Vitamina E

Această vitamină solubilă în grăsimi are proprietăți antioxidante puternice. Contribuie la menținerea sănătății celulelor prin prevenirea deteriorării cauzate de radicalii liberi.

Consumul cojii de kiwi poate crește conținutul de fibre cu 50%, acidul folic cu 32% și concentrația de vitamina E cu 34%, în comparație cu consumul doar al pulpei.

Deoarece mulți oameni nu consumă suficienți nutrienți din aceste categorii în dieta lor, să mâncați kiwi cu coaja este o modalitate simplă de a îmbunătăți aportul lor.

Coaja fructelor de kiwi, conținut de antioxidanți

Coaja de kiwi conține mulți antioxidanți. De fapt, există o concentrație mai mare de antioxidanți în coajă decât în pulpă. Coaja este o sursă deosebit de bună de doi antioxidanți majori: vitamina C și vitamina E.

Vitamina C este solubilă în apă, astfel încât poate lupta împotriva deteriorării oxidative în interiorul celulelor și în sânge. În schimb, vitamina E este solubilă în grăsimi și luptă în primul rând împotriva radicalilor liberi în membranele celulare.

Deoarece coaja kiwi este bogată atât în antioxidanți solubili în apă, cât și în antioxidanți solubili în grăsimi, oferă o protecție antioxidantă puternică pentru întregul organism.

Vezi și: Cum respirăm corect. Patrick McKeown: Este legătura directă între creșterea maxilarelor și respirație

Consumul cojii poate fi neplăcut pentru unele persoane

Coaja de kiwi este plină de nutrienți, dar pentru unele persoane, consumul ei poate fi neplăcut. Oamenii deseori aruncă coaja din cauza texturii pufoase și senzației ciudate în gură.

Cu toate acestea, puful poate fi eliminat parțial prin frecarea fructului cu un prosop curat, frecarea cu o perie pentru legume sau curățarea ușoară cu o lingură.

Dacă preferați să îndepărtați coaja, pur și simplu o tăiați cu un cuțit de mână sau tăiați un capăt al kiwi-ului și utilizați o lingură pentru a scoate pulpa.

Kiwi poate irita interiorul gurii unor persoane. Acest lucru este din cauza prezenței cristalelor de oxalat de calciu care apar în mod natural, numite rafide, care pot zgâria pielea delicată din gură. Aceste zgârieturi microscopice, combinate cu acidul din fruct, pot provoca o senzație neplăcută de înțepături.

Îndepărtarea cojii poate ajuta la reducerea acestui efect, deoarece concentrația de oxalați este mai mare în coajă. Kiwi-urile coapte au tendința de a provoca mai puțină iritare în gură decât cele necoapte, deoarece pulpa moale reține unele dintre rafide și reduce efectele lor.

Vezi și: Sucul natural care previne apariția cheagurilor de sânge. Este anticancerigen, menține circulația sanguină și sănătatea inimii

Cum o poți folosi

Coaja de kiwi poate fi folosită în diverse moduri pentru a beneficia de proprietățile sale sănătoase.

Uscare: Poți usca coaja de kiwi și să o folosești pentru a face ceai. Coaja uscată poate adăuga un gust subtil și aroma în ceai.

Pulbere: Poți transforma coaja uscată în pulbere, pe care o poți adăuga în smoothie-uri sau rețete de patiserie pentru a intensifica aroma.

Condiment: Mărunțită fin, coaja de kiwi poate fi utilizată ca un condiment pentru preparatele culinare, în special pește sau carne.

Exfoliant: Coaja de kiwi măcinată poate fi folosită ca exfoliant natural pentru ten sau corp.

Ulei esențial: Poți obține ulei esențial din coaja de kiwi pentru a-l utiliza în aromaterapie sau pentru masaj.

Asigură-te că speli și cureți coaja de kiwi înainte de a o folosi pentru a elimina orice reziduuri de pesticide sau alte impurități. De asemenea, consultă un specialist în sănătate sau un expert în plante înainte de a utiliza coaja de kiwi în moduri neobișnuite, pentru a te asigura că este sigură pentru consumul sau utilizarea ta specifică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel