Rezoluțiile de anul nou: Gesturile simbolice și cuvintele pe care trebuie să le spui. De ce 1 ianuarie e o dată magică

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
rezolutii - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
rezolutii - FOTO: Freepik@Drazen Zigic

Rezoluțiile de anul nou sunt promisiuni sau hotărâri personale pe care oamenii și le iau la începutul fiecărui an pentru a-și îmbunătăți viața sau a schimba anumite aspecte ale comportamentului lor.

Rezoluțiile de anul nou pot fi realizate în orice moment al anului, nu doar la începutul lui ianuarie. Cu toate acestea, data de 1 ianuarie a devenit un moment simbolic și motivant pentru mulți oameni să-și stabilească obiective și să înceapă proiecte noi.

Aceste rezoluții sunt adesea făcute pentru a atinge obiective personale, dezvoltare personală sau îmbunătățirea stării de sănătate și bunăstare.

Ce anume ne atrage la rezoluțiile de Anul Nou?

Mulți dintre noi își fac rezoluții și multe dintre ele sunt abandonate până la 31 ianuarie. Cu toate acestea, când vine Anul Nou următor, repetăm procesul, ca și cum am fi prinși într-un ciclu de 365 de “ziua cârtiței”, în care ne închidem. De ce?

Logica ne spune că dacă vrei să schimbi un obicei sau un comportament, oricând este suficient de bun pentru a începe procesul de schimbare. Sigur, este o idee bună să facem unele planuri pentru schimbare, dar mulți dintre noi amână excesiv momentul propus pentru schimbarea comportamentului și susținem că avem nevoie de un interval decent de timp pentru a ne pregăti.

De fapt, acest lucru se întâmplă pentru că vrem doar să mai ținem puțin de obiceiurile noastre proaste și construim justificări elaborate legate de timp pentru a ne liniști vinovăția. Oamenii sunt foarte buni la a se încurca în ghemuri mentale complexe pentru a diminua vinovăția, uneori cu consecințe grave.

Oamenii, atrași de simboluri și ritualuri

Oamenii iubesc simbolurile, ritualurile și structura; evident, unii au nevoie de ele mai mult decât alții.

În viața noastră din secolul XXI, majoritatea dintre noi nu trăiesc după anotimpuri, recolte sau doar după orele de lumină disponibile. Calendarul dictează structura vieților noastre și în cadrul acestuia există subcalendare pentru afaceri, muncă, școală, aniversări, zile de naștere și festivaluri.

Calendarul nostru gregorian marchează clar 1 ianuarie ca începutul oficial al unui nou an. Cu siguranță, multe culturi consideră alte date ca începutul unui nou an. Echivalat cu un an nou este o nouă început. Simbolismul folosirii unei date recunoscute public pentru un nou început ne poate face să simțim că avem sprijinul întregii populații pentru rezoluțiile noastre de Anul Nou. Există un angajament simbolic comun asumat prin formularea unei rezoluții la 1 ianuarie, chiar dacă ne facem rezoluțiile în tăcere și în privat. În acest gest simbolic se află un trăsnet misterios numit “gândirea magică”, potrivit The Conversation.

1 ianuarie, dată magică

1 ianuarie este o dată “magică”, iar o promisiune făcută în această zi este mult mai puternică decât una făcută la 26 august, de exemplu. (Cu excepția cazului în care 26 august are o semnificație specială pentru tine)

Adesea, repararea motivează rezoluțiile de Anul Nou. Venind la scurt timp după Crăciun, sezonul de exces, mulți dintre noi își fac rezoluții de Anul Nou pentru a slăbi, a renunța sau a reduce consumul de alcool, a renunța la fumat, la droguri, a reduce cheltuielile, a petrece mai mult timp cu familia, a lucra mai puțin sau mai mult în Noul An și așa mai departe.

Lista rezoluțiilor se potrivește cu comportamentele “rele” exprimate în timpul Crăciunului. În acest fel, rezoluția de Anul Nou este o încercare de a anula excesele. Dificultatea constă în faptul că unii văd rezoluția de Anul Nou ca o permisiune în avans pentru a exagera în decembrie, crezând că pot anula consecințele comportamentului lor printr-o perioadă de auto-stăpânire severă în ianuarie.

Abordarea aceasta de festin și foamete pentru obiceiurile proaste nu funcționează, deoarece ambele extreme sunt de scurtă durată și nu se anulează neapărat reciproc.

Poate unul dintre cele mai profunde motive pentru a-ți face o rezoluție de Anul Nou este înrădăcinat în reacțiile noastre la încheierea anului precedent. Poate îl vedem ca pe o pierdere și plângem trecerea timpului. Până la urmă, fiecare an are personalitatea sa proprie, definită de evenimentele din acel an.

Dacă pierdem persoane dragi într-un an anume, fie prin deces sau prin alte despărțiri, atunci acel an devine strâns legat de pierdere.

În acest an, vom face din nou rezoluții de Anul Nou și, încă o dată, este foarte probabil că le vom încălca. Dar putem deveni puțin mai buni în schimbarea comportamentului nostru de fiecare dată, iar în fiecare an, rezoluțiile noastre ar putea dura puțin mai mult, permițându-ne să ne apropiem puțin câte puțin de obiectivele noastre

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel