Risc crescut de boli de inimă pentru supraviețuitoarele cancerului de sân

Dana Lascu |
Data publicării:
Cancerul de sân. Foto: Pixabay
Cancerul de sân. Foto: Pixabay

Femeile care au supraviețuit cancerului de sân grație tratamentelor moderne au un risc mai mare de a dezvolta ulterior boli de inimă, arată un nou studiu publicat în jurnalul Menopause, revista Societății Americane de Menopauză.

Datorită tratamentelor medicale avansate din ziua de azi, femeile diagnosticate cu cancer de sân au șanse mari să supraviețuiască bolii. Cu toate acestea, unele opțiuni de tratament pun aceste femei la un risc mai mare de a dezvolta o serie de alte probleme de sănătate.

Un nou studiu din Brazilia arată că femeile aflate în postmenopauză, cu cancer mamar, prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă. Rezultatele acestuia au fost publicate online în Menopause, revista Societății Americane de Menopauză (NAMS).

Riscul persistă 30 de ani după tratament

Bolile cardiovasculare rămân principala cauză a decesului la femeile aflate în postmenopauză, iar femeile tratate pentru cancer la sân prezintă un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă decât cele care nu sunt diagnosticate cu cancer de sân. Aceste efecte cardiovasculare se pot produce la mai mult de 5 ani după expunerea la radiații (radioterapie), riscul persistând timp de până la 30 de ani.

Scopul noului studiu a fost compararea și evaluarea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare la femeile aflate în postmenopauză care sunt supraviețoare ale cancerului de sân și la femeile fără cancer mamar.

Cercetătorii au descoperit că femeile aflate în postmenopauză care au supraviețuit cancerului mamar au prezentat o asociere semnificativ mai puternică cu sindromul metabolic, diabetul, ateroscleroza, hipertrigliceridemia (forma de dislipidemie) și obezitatea abdominală, factori de risc major pentru bolile cardiovasculare. Riscul mortalității din cauze cardiovasculare a crescut în mod similar pentru a se potrivi cu ratele de deces din cauza cancerului în sine.

Rezultatele au fost publicate în articolul „Risc crescut de boală cardiovasculară la supraviețuitorii cancerului de sân în postmenopauză".

Trebuie să fie atente la inimă

„Boala cardiacă apare mai frecvent la femeile tratate pentru cancer de sân, din cauza toxicității chimioterapiei, a radioterapiei și a utilizării inhibitorilor de aromatază, care diminuează estrogenul. Modificările stilului de viață într-unul sănătos pentru inimă vor reduce atât riscul de cancer mamar recurent, cât și pe cel de a dezvolta boli de inimă", a explicat Dr. JoAnn Pinkerton, director executiv al Societății Americane de Menopauză (NAMS).

„Femeile în cauză ar trebui să programeze o consultație la cardiologie atunci când cancerul de sân este diagnosticat și să continue supravegherea inimii după ce tratamentele pentru cancer sunt finalizate", a completat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel