Riscul de atac de cord, crescut de excesul de carne, lapte și ouă
Dietele cu carne, lapte și ouă în exces sau suplimentele care conțin o anumită substanță sunt legate de un risc mare de atac de cord, arată un studiu.
În medie, dieta normală americană și cea vest și est europeană, conține circa aproximativ 300 miligrame pe zi de colină. Acesta este un nutrient care se găsește natural în abundență în carne, ouă și lapte, dar care se găsește și sub formă de suplimente alimentare. Numai că un aport mare de colină crește riscul de atac de cord, după cum a demonstrat un studiu publicat în aprilie 2017, în revista de specialitate Circulation.
De unde pleacă problema
Cercetările anterioare au descoperit că atunci când bacteriile din intestin se hrănesc cu colină, dau naștere unui compus numit trimetilamină (TMA). În ficat, TMA este transformat în oxid de trimetilamină (TMAO), un compus strâns legat de creșterea riscului bolilor de inimă.
Studiul, care dovedește efectele nefaste ale surplusului de colină, a inclus 18 persoane sănătoase, dintre care 8 erau vegetariene și 10 omnivore, cu vârsta medie de 46 de ani. Ei au luat suplimente de 500 de miligrame de colină de două ori pe zi, timp de două luni. Cercetătorii le-au făcut periodic analize de sânge, iar la finalul „tratamentului", au constatat că administrarea de colină a determinat creșterea nivelului lor de TMAO de mai mult de 10 ori.
În plus, trombocitele din sângele subiecților au fost mult mai susceptibile de a forma cheaguri de sânge. Or, coagularea excesivă poate limita sau bloca fluxul sanguin, declanșând un atac de cord sau un accident vascular cerebral (AVC).
Dieta potrivită
După cum a subliniat autorul principal, Dr. Stanley L. Hazen de la Clinica Cleveland din Ohio, oamenii ar trebui să evite suplimentele de colină dacă nu sunt recomandate de medicul lor. Apoi, trebuie aleasă și dieta potrivită, care să nu fie exclusiv din carne, lapte și ouă.
Dietele bazate pe multe plante, cum ar fi o dieta vegetariană sau dieta mediteraneană, tind să aibă un conținut mai scăzut de colină și, prin urmare, pot reduce nivelurile de TMAO, recomandă autorii studiului.
-
-
-
Difteria revine în Europa. Adulții nevaccinați, în pericol mortal11.11.2025, 15:44
-
Ce trebuie să știi dacă ești cardiac și bei cafea11.11.2025, 14:27
-
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
