Urmărește dezbaterea live

Riscul de atac de cord, crescut de excesul de carne, lapte și ouă

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Carnea și ouăle ajută creierul la bătrânețe
Carnea și ouăle ajută creierul la bătrânețe

Dietele cu carne, lapte și ouă în exces sau suplimentele care conțin o anumită substanță sunt legate de un risc mare de atac de cord, arată un studiu.

În medie, dieta normală americană și cea vest și est europeană, conține circa aproximativ 300 miligrame pe zi de colină. Acesta este un nutrient care se găsește natural în abundență în carne, ouă și lapte, dar care se găsește și sub formă de suplimente alimentare. Numai că un aport mare de colină crește riscul de atac de cord, după cum a demonstrat un studiu publicat în aprilie 2017, în revista de specialitate Circulation. 

De unde pleacă problema

Cercetările anterioare au descoperit că atunci când bacteriile din intestin se hrănesc cu colină, dau naștere unui compus numit trimetilamină (TMA). În ficat, TMA este transformat în oxid de trimetilamină (TMAO), un compus strâns legat de creșterea riscului bolilor de inimă.

Studiul, care dovedește efectele nefaste ale surplusului de colină, a inclus 18 persoane sănătoase, dintre care 8 erau vegetariene și 10 omnivore, cu vârsta medie de 46 de ani. Ei au luat suplimente de 500 de miligrame de colină de două ori pe zi, timp de două luni. Cercetătorii le-au făcut periodic analize de sânge, iar la finalul „tratamentului", au constatat că administrarea de colină a determinat creșterea nivelului lor de TMAO de mai mult de 10 ori.

În plus, trombocitele din sângele subiecților au fost mult mai susceptibile de a forma cheaguri de sânge. Or, coagularea excesivă poate limita sau bloca fluxul sanguin, declanșând un atac de cord sau un accident vascular cerebral (AVC).

Dieta potrivită

După cum a subliniat autorul principal, Dr. Stanley L. Hazen de la Clinica Cleveland din Ohio, oamenii ar trebui să evite suplimentele de colină dacă nu sunt recomandate de medicul lor. Apoi, trebuie aleasă și dieta potrivită, care să nu fie exclusiv din carne, lapte și ouă.

Dietele bazate pe multe plante, cum ar fi o dieta vegetariană sau dieta mediteraneană, tind să aibă un conținut mai scăzut de colină și, prin urmare, pot reduce nivelurile de TMAO, recomandă autorii studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel