Rodia, fructul bogat în antioxidanți, fibre și minerale. Menține sănătatea creierului, inimii și reduce formarea pietrelor la rinichi

Rodia are un conținut ridicat de fibre și minerale. Menține sănătatea creierului și a inimii. Iată ce beneficii au rodiile.
Rodia este săracă în calorii și grăsimi, dar bogată în fibre, vitamine și minerale.
Rodiile conțin antioxidanţi, care mențin sănătatea inimii, sănătatea urinara, rezistenta, și nu numai. Rodiile sunt fructe rotunde, roșii. Ele prezintă o parte interioară albă, care este ambalată cu crocante, suculente semințe comestibile numit arils.
Acestea pot fi cel mai bine cunoscute pentru sucul viu colorat în care sunt adesea folosite, dar aceste fructe unice au mult mai multe de oferit.
Cu potențialul de a susține multe aspecte ale sănătății, de la imunitate la sănătatea creierului, rodiile merită adăugate la rutina de alimentație sănătoasă.
Semințele mici roz din interiorul unei rodii, numite arils, sunt porțiunea comestibilă a fructului. În general, rodiile sunt sărace în calorii și grăsimi, dar bogate în fibre, vitamine și minerale. Ele conțin, de asemenea, unele proteine.
Rodia, valori nutriționale
Calorii: 234
Proteine: 4,7 grame
Grăsime: 3,3 grame
Carbohidrați: 52 grame
Zahăr: 38,6 grame
Fibră: 11,3 grame
Calciu: 28,2 mg sau 2% din valoarea zilnică (DV)
Fier: 0,85 mg, sau 5% din DV
Magneziu: 33.8 mg, sau 8% din DV
Fosfor: 102 mg, sau 8% din DV
Potasiu: 666 mg, sau 13% din DV
Vitamina C: 28,8 mg, sau 32% din DV
Acid folic (vitamina B9): 107 mcg, sau 27% din DV
Comparativ, o porție de 1/2 ceașcă (87 de grame) de arils oferă 72 de calorii, 16 grame de carbohidrați, 3,5 grame de fibre, 1 gram de grăsime și 1,5 grame de proteine.
Rețineți că informațiile nutriționale pentru rodie și arils diferă de cele ale sucului de rodie, care nu va oferi prea multe fibre sau vitamina C. Acest lucru se aplică fructelor în general - consumul întregii forme va oferi mai multe fibre, potrivit Healthline.
Rodiile, bogate în antioxidanți
Antioxidanții sunt compuși care ajută la protejarea celulelor corpului de daunele cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt întotdeauna prezenți în corpul tău, dar având prea multe dintre ele pot fi dăunătoare și pot contribui la o serie de boli cronice.
Rodiile sunt bogate în antioxidanți și compuși polifenolici care oferă protecție împotriva acestor daune.
Principalii compuși bioactivi cu activitate antioxidantă care se găsesc în rodii se numesc punicalagins, antocianine și taninuri hidrolizabile.
Rodia ajută la menținerea inflamației la distanță
Inflamația pe termen scurt este un răspuns corporal normal la infecție și rănire. Cu toate acestea, inflamația cronică poate fi o problemă dacă este lăsată netratată - și este comună astăzi, în special în culturile occidentalizate.
Atunci când inflamația nu este abordată, aceasta poate contribui la multe afecțiuni cronice, inclusiv boli de inimă, diabet zaharat de tip 2, cancer, și boala Alzheimer.
Consumul de rodii poate ajuta la prevenirea inflamației cronice asociate cu creșterea riscului de boli cronice. Acest lucru este atribuit în mare măsură compușilor numiți punicalagins, care s-au dovedit a avea proprietăți antioxidante și antiinflamatorii în studiile pe eprubetă și pe animale.
Unele studii umane au descoperit, de asemenea, că consumul de suc de rodie poate reduce markerii de inflamație în organism.
Rodia, proprietăți anticancerigene
Unele studii de laborator descoperit că anumiți compuși din fructele de rodie, suc, și ulei pot ajuta la uciderea celulelor canceroase sau încetini răspândirea lor în organism.
Atât studiile de eprubetă, cât și studiile umane indică faptul că rodia poate ajuta la combaterea inflamației și la încetinirea creșterii celulelor canceroase. De fapt, fructul a demonstrat efecte anti-tumorale în cancerele pulmonare, mamare, prostatei, pielii și colonului.
Potrivit unui studiu mai vechi, extractul de rodie, de asemenea, poate fi util pentru încetinirea creșterii, sau chiar cauzând moartea, de celulele cancerului de prostată.
Rodia menține sănătatea inimii
Există dovezi că fructele bogate în compuși polifenolici, cum ar fi rodia, pot avea efecte benefice asupra inimii. Într-un studiu uman, persoanelor cu boli de inimă li s-au administrat 1 cană (220 ml) de suc de rodie zilnic timp de 5 zile.
Sucul a redus semnificativ frecvența și severitatea durerii toracice, precum și anumiți biomarkeri din sânge care sugerează un efect protector asupra sănătății inimii.
Rodia susţine sănătatea urinară
Studiile de eprubetă și studiile umane au descoperit că extractul de rodie poate ajuta la reducerea formării de pietre la rinichi, un beneficiu care este în mare măsură atribuită activității sale antioxidante.
Într-un studiu, adulții cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani care se confruntă cu pietre la rinichi recurente au primit 1,000 mg de extract de rodie timp de 90 de zile. Extractul de rodie inhibă mecanismul prin care pietrele la rinichi se dezvoltă.
Rodia, proprietăți antimicrobiene
Compușii de rodie pot ajuta la combaterea microorganismelor dăunătoare, cum ar fi anumite tipuri de bacterii, ciuperci și drojdie. De exemplu, atât studii mai vechi și mai noi sugerează că acestea pot proteja sănătatea gurii prin direcționarea germenilor orali nedoriți. Rodiile pot ameliora respirația urât mirositoare și previn cariile.
Rodia, benefică pentru creier
Rodiile conțin compuși numiți ellagitannins, care acționează ca antioxidanți și reduc inflamația din organism. Ca atare, ele oferă, de asemenea, beneficii de protecție pentru creier împotriva condițiilor care sunt influențate de inflamație și stres oxidativ.
Unele studii au descoperit că ellagitannins poate ajuta la protejarea creierului de la dezvoltarea bolii Alzheimer și boala Parkinson prin reducerea daunelor oxidative și creșterea supraviețuirii celulelor creierului.
Ele pot sprijini, de asemenea, de recuperare de la leziuni cerebrale hipoxic-ischemice.
-
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute15.09.2025, 10:56
-
-
Cancerul accelerează îmbătrânirea organismului15.09.2025, 08:38
-
De ce amețesc fără să amețesc, de fapt?14.09.2025, 20:36
-
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Planta care scade glicemia și ajută digestia
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Cartofii dulci, superalimentul care stabilizează glicemia. Mențin și sănătatea inimii
Acest aliment banal reglează glicemia și tensiunea arterială. Reduce și riscul de cancer.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.