EXCLUSIV S-a pierdut conexiunea omului cu mâncarea? Simona Carniciu: Oamenii vor să mănânce și atât!
Campania ”Mâncăm ca să trăim?”: Poate că era contemporană este cea a vitezei și, după cum se pare, viteza și-a făcut loc printre mai toate domeniile, inclusiv în legătura noastră cu natura, cu...
Am pierdut conexiunea cu mâncarea? Până să ne răspundem la întrebare, să ne gândim la cum se desfășoară un ritual al servirii mesei.
Pare că am început să eliminăm, treptat, orice formă de legătură spirituală pe care o aveam, în trecut, cu mâncarea. Pare dur, însă iată o realitate: în timpul mesei, ne distragem atenția prin videoclipurile amuzante de pe rețelele sociale sau prin vizionarea filmelor și serialelor. Mai mult, fast foodul și mâncarea semi-preparată pare că au un cuvânt de spus pe internet, iar acele preparate colorate, aproape perfect realizate, dar perfect fotografiate, ne acaparează privirile și, totodată, interesul.
Totuși, cum poate fi posibil să pierdem o legătură care ne-a asigurat supraviețuirea secole de-a rândul și ne-o asigură în continuare?
Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet și boli de nutriție, ne atrage atenția asupra acestei realități alarmante: alimentația noastră nu mai este o formă de terapie sau de întărire a sănătății, ci a devenit, în schimb, un obicei dăunător.
Oamenilor nu le mai pasă ce mănâncă
"Oamenii ajung să mănânce și nu le pasă ce, important e să mănânce," ne spune dr. Simona Carniciu. Este o afirmație care oglindește o realitate din ce în ce mai răspândită în societatea modernă. Mâncăm în grabă, fără a ne mai concentra asupra valorilor nutriționale a alimentelor sau asupra efectelor pe care le au asupra corpului nostru.
”Nu avem timp”, ne spunem întruna, fiind, poate, obosiți după o zi plină la serviciu, și alegem varianta facilă pentru noi, să mâncăm ceva făcut de-a gata, ceva fast food, ceva care nu ne ia mult timp.
Medicul subliniază că alimentația ar trebui să fie percepută ca un medicament, ca o terapie, dar nu să devenim pradă mâncatului compulsiv, o altă extremă, ci să ne bucurăm, alături de corpul nostru, de preparatele pe care le mâncăm.
Cu toate acestea, oamenii se confruntă tot mai mult cu mâncatul compulsiv, cu mâncatul din graba timpului insuficient și cu consumul de alimente nesănătoase, care sunt bogate în calorii goale și sărace în substanțe nutritive esențiale.
S-a pierdut conexiunea omului cu mâncarea?
"Conexiunea asta nu mai este la fel de strânsă. Oamenii mănâncă foarte mult, mănâncă compulsiv și alimentația, care ar trebui să fie, practic, un medicament, o terapie, să fie hrană cu adevărat, ajunge să fie dăunătoare. Oamenii, în ziua de azi, mănâncă la televizor, oriunde. Vor să mănânce și atât. Nu-i mai interesează starea pe care ți-o dă mâncarea", ne-a spus medicul.
Dr. Simona Carniciu accentuează, de asemenea, cât de importante sunt ritualul alimentar și actul de a mânca împreună cu cei dragi.
"Cina ți-o iei cu familia, iar prânzul ți-l iei cu prietenii, cu colegii de muncă", explică ea. Este un aspect esențial al relației noastre cu mâncarea, care ne permite, nu doar să ne hrănim corpul, ci să ne hrănim sufletul, prin intermediul interacțiunii sociale și al bucuriei de a savura mâncarea în compania celor dragi.
"Ritualul mesei presupune să te așezi la masă, să socializezi, să ai o stare bună și să mănânci fără să fii stresat. Să fie un moment separat de tot ceea ce facem", ne-a mai spus medicul.
Cu toate acestea, în loc să ne bucurăm de astfel de momente și de alimentele sănătoase, mulți dintre noi cad pradă tentației mâncatului rapid și al consumului de alimente ultra-procesate.
"Industria alimentară s-a concentrat foarte mult pe asta, în ultima vreme", avertizează Simona Carniciu.
Produsele alimentare moderne sunt concepute pentru a fi hiper-palatabile și hiper-calorice, încurajând consumul excesiv și contribuind la problemele de sănătate, precum obezitatea și bolile metabolice.
"Ne dă mâncare bună la gust (n. r. industria alimentară), dar nu este calitativă. Hrana nu mai este hrană. Nu te hrănește cu adevărat. Mâncăm hiperpalatabil și hipercaloric. Asta este hrana prioritară în ziua de azi. Oamenii asta prioritizează: o hrană hiperpalatabilă și hipercalorică", a mai adăugat Simona Carniciu.
Cred că este imperios esențial să reconsiderăm relația noastră cu mâncarea și să ne concentrăm, nu doar pe alegeri alimentare sănătoase, dar și pe redescoperirea bucuriei de a mânca în mod conștient și echilibrat.
Probabil că am ajuns să trăim într-o lume în care, preponderent, hrana nu mai este hrană, ci o necesitate. Poate că este timpul să ne reîntoarcem la rădăcinile noastre nutritive și să ne prioritizăm sănătatea și bunăstarea și prin mâncare și poate că, înainte de toate, ar trebui să ne gândim:
* Acest articol face parte din campania ”Mâncăm ca să trăim?”, o campanie DC MEDICAL.
Articolele campaniei, în ordine:
- S-a pierdut conexiunea omului cu mâncarea? Simona Carniciu: Oamenii vor să mănânce și atât!
- Cum arată o cină în prezent și cum arăta înainte. Chef Orlando Zaharia, mesaj pentru oameni: Cel mai important lucru pe care poate să îl facă cineva este să gătească din memorie
- Puterea alimentelor, înțeleasă ad litteram. Cum este, de fapt? Alina Epure: Niciun aliment nu va conține soluția la problemele cu care ne confruntăm
- ”Nu ronțăi, dar mă îngraș pe fond de stres” - este posibil așa ceva? Radu Leca: Este posibil, dar este o minciună
- Mâncatul din picioare sau la televizor, pericol pentru sănătate. Medic: Este o activitate semi-inconștientă. Creierul este perturbat. Ne sabotăm singuri
- Aplicațiile de food delivery ne pot distruge legătura cu mâncarea. Radu Leca: Cel mai mare act sabotor din online este numărul de platforme de delivery
- Care sunt caracteristicile mâncării românești. Chef Orlando Zaharia: Mâncarea românească de demult avea nevoie de un ingredient special
- Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
L-teanina: remediul natural pentru depresie și ADHD. Suplimentul care îți poate îmbunătăți somnul
Trauma dumping: când poveștile altora te afectează. Fenomenul online de tip "Storytime" te poate distruge emoțional
Cum recunoști burnout-ul. Cum spui "stop” înainte să ajungi la burnout
Ce se întâmplă în corp când muzica ne dă fiori. Explicația științifică a frisoanelor muzicale
Adevărul despre Blue Monday. De ce este LUNI cea mai deprimantă zi: "A fost menită să inspire oamenii, nu să incite la teamă"
Ortorexia: obsesia cu mâncatul sănătos. O tulburare modernă a obiceiurilor alimentare
Ce înseamnă 6-7, expresia care a cucerit internetul și a devenit Cuvântul Anului 2025
14 factori de risc pentru demență. Cum îi poți controla
De ce o îmbrățișare poate răni în loc să aline. Poate provoca mai mult rău. Uite de ce
Anxietate sau burnout? Cum faci diferența. Simptomul pe care toți îl ignoră
Problemele de sănătate asociate cu abuzul narcisist. Legătura dintre trauma emoțională și sănătatea fizică
Abuzul narcisic lasă răni adânci și invizibile, dar vindecarea și regăsirea sinelui sunt posibile cu sprijinul potrivit.
Cum își creează creierul noi amintiri. Cercetătorii au aflat cum înveți cu adevărat. Și NU e ce ți-au spus la școală
Cum își creează creierul noi amintiri? Neurocercetătorii descoperă "reguli" pentru modul în care neuronii codifică informații noi.
Cercul vicios al problemelor de somn și depresiei: unde începe totul. Ce înseamnă somnul pentru sănătatea emoțională
Singapore lansează un studiu pentru a afla dacă depresia poate fi prevenită sau modificată
Singapore lansează un studiu pe cinci ani pentru a afla dacă depresia poate fi prevenită sau modificată.
De ce scârțâie mobila din casă. Care este, de fapt, impactul asupra psihicului
Te simți furios sau te enervezi repede? Tehnica de 5 minute care te calmează înainte să explodezi
Semnele că ai tulburare de alimentație. Nu le ignora! Legătura ascunsă cu sănătatea mintală
Criza vârstei mijlocii a dispărut. Tinerii suferă cel mai mult de probleme de sănătate mintală
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni
Adevărul uimitor despre persoanele narcisiste. Diferența dintre percepție și realitate e mult mai mare decât s-a crezut
Procrastinarea: un obstacol emoțional care poate fi învins. De ce amânăm lucrurile importante și cum putem schimba asta
Procrastinarea este un comportament contraproductiv, dar nu inexplicabil, acesta reprezintă o formă de evitare emoțională.
De ce cred oamenii în teoria conspirației. Sentimentul care joacă cel mai important rol
De ce cred oamenii în teorii ale conspirației? Ce se întâmplă, de fapt, în mintea acestor persoane.
