Săpunul, articolul de igienă indispensabil. Cum să îl faci acasă. De ce ingrediente ai nevoie

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
sapunul - FOTO: Freepik
sapunul - FOTO: Freepik

Săpunul este util pentru îndepărtarea transpirației și a murdăriei de pe piele. Află cum îl poți face acasă.

Săpunul, prin definiție, este o grăsime sau un ulei amestecat cu un alcalin. Uleiul provine de la un animal sau de la o plantă, în timp ce alcaliul este o substanță chimică numită leșie. În fabricarea săpunului, leșia este hidroxidul de sodiu. Săpunul lichid necesită hidroxid de potasiu.

Combinând și apoi încălzind uleiul și leșia se obține săpunul. Această reacție chimică se numește saponificare. Fără leșie, saponificarea nu este posibilă, așa că leșia este necesară pentru a crea săpun.

Cum să îți faci propriul săpun

Aveți o mulțime de opțiuni pentru a cumpăra săpun în magazine, dar este, de asemenea, posibil să faceți săpun acasă. Realizarea unui săpun blând poate fi atât distractivă, cât și rentabilă. În plus, puteți alege ingredientele și aromele în funcție de preferințele dumneavoastră.

Unii oameni sunt îngrijorați de leșie. În sine, această substanță foarte corozivă poate irita pielea, ochii și sistemul respirator. Cu toate acestea, atunci când se face în mod corespunzător, saponificarea transformă leșia în săpun. În produsul final nu va rămâne nicio urmă de leșie, notează Healthline.

Fabricarea săpunului la domiciliu este o abilitate practică și satisfăcătoare de învățat. Fie că vă doriți o alternativă naturală la săpunul cumpărat din magazin, fie că sunteți o persoană meșteșugită în căutarea unei noi aventuri creative, fabricarea săpunului este distractivă și nu prea dificilă.

Vezi și: Fructul care calmează tusea și are efecte anticancerigene. Îl poți face suc sau ceai și se bea înainte de masă

Pentru a învăța cum să faci săpun, mai întâi, alege una dintre cele patru metode. Două dintre cele mai populare metode sunt "topirea și turnarea" și procesul la rece. Celelalte sunt metode mai avansate. Fiecare metodă are argumente pro, contra și variații.

Topirea și turnarea: Acest proces ușor presupune topirea unor blocuri de săpun pre-făcute și adăugarea propriului parfum.

Procesul la rece: Procesul la rece este cea mai comună metodă de fabricare a săpunului de la zero, folosind uleiuri și leșie.

Procesul la cald: O variație a metodei de procesare la rece, procesul la cald presupune gătirea săpunului într-un aragaz lent sau în cuptor.

Măcinare: Această metodă macină și amestecă din nou loturile de săpun de casă prost făcut, notează The Spruce Crafts.

Vezi și: Respirația șuierătoare, wheezing, cauze, simptome, tratament. Poate avea legătură și cu tulburările gastroesofagiene

Fabricarea săpunului: O reacție chimică de bază

Săpunul este rezultatul unei reacții chimice de bază între grăsimi sau uleiuri și leșie. Procesul de realizare a reacției chimice se numește saponificare. Alegând cu grijă o combinație de uleiuri de calitate, adăugând parfumul sau uleiurile esențiale preferate și adăugând un colorant viu, săpunul tău făcut manual capătă brusc un caracter fermecător și rustic.

Ingrediente de bază

Pentru a face săpun cu uleiuri de cocos și de măsline, veți avea nevoie de:

- 20 oz. de ulei de nucă de cocos

- 10 oz. ulei de măsline

- 9 oz. apă distilată

- 4,78 oz. leșie 100% pură

- 20 până la 40 de picături de uleiuri esențiale, dacă doriți

- coloranți (opțional)

- ierburi sau flori uscate (opțional), notează Healthline.

Vezi și: Vitamina B1, tiamina. Care este doza zilnică și ce afecțiuni previne. Deficitul poate duce la declin mintal

Cum trebuie să procedezi

Există două metode pentru a face săpun în formă de săpun de la zero:

Procesul la cald. În procesul de fabricare a săpunului la cald, căldura externă accelerează saponificarea. Cele mai multe săpunuri pot fi folosite a doua zi, deși este ideal să așteptați o săptămână dacă doriți o bucată de săpun mai tare.

Procesul la rece. Procesul la rece folosește căldura internă care se produce în mod natural în timpul saponificării. Batoanele se vor întări complet în 4 până la 6 săptămâni.

Mai jos, veți găsi instrucțiuni pentru săpunul obținut prin procesare la cald. Această metodă este prietenoasă pentru începători și are un timp de execuție rapid. 

Indicații

- Măsurați-vă ingredientele și puneți-vă echipamentul de siguranță.

- Setați aragazul lent la temperatură scăzută.

- Adăugați uleiul de nucă de cocos în slow cooker. Pe măsură ce se topește, pregătiți soluția de leșie. Adăugați încet leșia în apă. (Nu adăugați apă la leșie - acest lucru este nesigur).

- Cu o spatulă, amestecați cu grijă soluția pe măsură ce adăugați leșia. Se va încălzi și va elibera vapori, ceea ce este în regulă.

- Puneți deoparte soluția de leșie. Lăsați să se răcească timp de 15-20 de minute.

- Verificați uleiurile. Dacă uleiul de cocos s-a topit complet, adăugați uleiul de măsline. Amestecați bine.

- Verificați temperatura uleiurilor cu ajutorul termometrului pentru bomboane. Odată ce uleiurile au ajuns la 49-54°C (120-130°F), puneți blenderul de imersie pe partea laterală a slow cooker-ului.

Vezi și: Micropigmentarea buzelor: ce face, cât durează și cum vă afectează aspectul feței. Raluca Dollinger: Niciodată nu vom obține mărirea buzelor

- Turnați ușor leșia pentru a evita stropirea. Se amestecă încet.

- Setați blenderul la temperatură scăzută. Amestecați mișcându-vă în cercuri. Păstrați blenderul scufundat pentru a evita bulele de aer.

- Continuați să amestecați și să amestecați timp de 10-15 minute, sau până când săpunul a ajuns la urme. Acesta este momentul în care uleiurile și soluția de leșie s-au îngroșat și arată ca o budincă.

- Acoperiți aparatul de gătit lent. Gătiți la foc mic timp de 50 de minute. Dacă amestecul face bule, amestecați-l ușor.

- Opriți mașina de gătit cu foc lent. Lăsați să se răcească până când amestecul scade sub 82°C (180°F). Adăugați uleiurile esențiale și coloranții, dacă folosiți. Amestecați bine.

- Turnați amestecul în forma de săpun. Netezește partea superioară cu o spatulă. Bateți matrița pe suprafața de lucru pentru a elimina bulele de aer. Acoperiți cu ierburi uscate, dacă folosiți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel