Fructul care calmează tusea și are efecte anticancerigene. Îl poți face suc sau ceai și se bea înainte de masă

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Fructul care calmeaza tusea - Foto: Freepick @azerbaijan_stocker
Fructul care calmeaza tusea - Foto: Freepick @azerbaijan_stocker

Calmează tusea și durerile de stomac cu ajutorul acestui fruct plin de vitamine și nutrienți.

Unul dintre cele mai utile fructe de toamnă este gutuia. Acest fruct este bogat în vitamine și alți nutrienți, datorită cărora a fost folosit în medicina tradițională de câteva decenii. Gutuia este folosită pentru a calma tusea și durerile de stomac.

Unul dintre cele mai valoroase daruri de toamnă ale naturii, care aduce o mulțime de beneficii, este gutuia. Nu doar fructele au proprietăți vindecătoare, ci și semințele și frunzele. Fructul poate fi consumat crud sau transformat în sucuri, compoturi și siropuri, care sunt la fel de eficiente în rezolvarea multor probleme de sănătate.

Scapă de răceala persistentă cu 4 remedii naturiste

Fructele de gutui sunt bogate în vitamine și minerale. Conțin mai multă vitamina C decât lămâile, precum și vitaminele B1, B2, niacină, caroten, calciu, magneziu, potasiu, cupru, sodiu, zinc, fier, mangan, clor și sulf. În plus, în compoziția fructelor intră proteine, fibre și carbohidrați.

Proprietăți utile ale acestui fruct

Promovează pierderea în greutate. La fel ca majoritatea altor fructe, gutuia este un aliment cu conținut scăzut de calorii. Spre exemplu, 100 de grame de fructe proaspete conțin doar 57 de unități energetice. Cu toate acestea, fructele sunt bogate în fibre și nutrienți vitali. Toate acestea fac din acest fruct un produs ideal în dieta zilnică a celor care vor să scape de kilogramele în plus.

Scorțișoara, efecte asupra memoriei la tineri. Ce alte beneficii mai are condimentul iernii

Previne ulcerul stomacal. Se crede că gutuia poate preveni ulcerul gastric. Acest fruct conține compuși unici care împiedică creșterea Helicobacter pylori, principala cauză a ulcerului. Consumă în mod regulat suc de gutui, care este incredibil de benefic pentru sănătatea stomacului, deoarece ajută la prevenirea formării ulcerelor pe membrana mucoasă a organului.

Are proprietăți antiinflamatorii. Fructele de gutui sunt incredibil de bogate în vitamina C, care întărește sistemul imunitar. În plus, pot ajuta la tratarea anumitor afecțiuni inflamatorii. Proprietățile antibacteriene ale acestui fruct sunt importante în prevenirea creșterii și răspândirii bacteriilor dăunătoare și, din motive întemeiate, a fost recunoscut ca fiind eficient în tratamentul E. coli și Staphylococcus aureus.

Portocalele roșii, beneficii. Ce compus le dă culoarea roșie și ce avantaje are pentru organism

Are proprietăți antioxidante. Gutuia este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante excelente. Fructe sunt extrem de bogate în substanțe benefice, care ajută la combaterea radicalilor liberi și, prin urmare, protejează celulele organismului de deteriorare.

Consumul regulat al fructelor de gutui combat inflamația, reduc stresul metabolic și previn riscul de boli cronice. Flavonoidele, găsite în fructele de gutui, cum ar fi quercetina și kaempferol, pot reduce șansa de boli cardiovasculare. Împreună cu aceasta, nivelurile ridicate de antioxidanți găsite în sucul fructelor de gutui pot ajuta la întinerirea pielii și la repararea daunelor cauzate de îmbătrânire și stres.

Ajută la lupta împotriva virușilor. Gutuia este extrem de bogată în fenoli. Acest compus a fost folosit în medicina tradițională de mulți ani pentru a îmbunătăți activitatea antigripală a medicamentelor. Această proprietate antivirală a fructului, împreună cu proprietățile antioxidante și antiinflamatorii, este foarte benefică în combaterea și prevenirea răcelilor, gripei sezoniere și agenților patogeni virali similari.

Helicobacter pylori, tratamentele naturale. Ce poți încerca acasă fără a fi nevoie de tratament cu antibiotice

Ajută la ameliorarea stresului. Consumul regulat de suc de gutui este benefic în reducerea nivelului de stres, cauzat de stilul de viață prea încărcat și dificultățile cotidiene. Și această proprietate a fructelor se datorează conținutului de antioxidanți. Gutuia este o completare excelentă la dieta ta zilnică.

Îmbunătățește sănătatea ochilor. Gutuia a fost folosită în medicina tradițională de secole pentru a trata afecțiunile oculare. Pe lângă îmbunătățirea acuității vizuale, fructul reduce  riscul de boli oculare mai grave. Pe lângă antioxidanți, gutuia este  bogată în câțiva compuși importanți care pot proteja sănătatea ochilor, cum ar fi vitaminele B1, B3, B6, calciu, potasiu, zinc, acid folic și alte minerale.

Ceaiul care ajută reglarea tensiunii și înlătură insomniile. Fecioru: Bem o săptămână, 10 doze de câte trei înghițituri, în timpul mesei

Ajută la reducerea simptomelor alergice. Fructele și sucul lor ajută la ameliorarea simptomelor unei reacții alergice comune, a crizelor de astm și a dermatitei alergice. Acest lucru se datorează compușilor importanți, găsiți în fructe și semințe, care suprimă activitatea celulelor imunitare, care provoacă intoleranță.

Cum se prepară sucul și ceaiul de gutui

Una dintre cele mai utile părți ale fructelor sunt semințele, din care se pregătește ceai.  Această băutură ajută la combaterea tusei și la curățarea sistemului respirator.

În plus, conțin o cantitate mare de vitamina B17, care are efecte anticancerigene. De asemenea, semințele de gutuie sunt bogate în grăsimi, taninuri, pectină, zaharuri.

În același timp, sucul din gutui ajută la tuse, astm și diaree, iar fructele coapte sunt  recomandate persoanelor cu anemie, precum și pentru tratamentul inflamației mucoasei stomacului și intestinelor.  

Cum se prepară sucul din gutui: Se spală bine un kilogram de gutui și se scot semințele. Fructele se dau prin răzătoarea fină. Se strecoară apoi prin tifon. Sucul trebuie consumat imediat după preparare, deoarece se oxidează rapid. Cel mai bine este să-l bei înainte de masă.

Cum se face ceaiul din gutui: Se toarnă apă clocotită peste semințele de gutui. Lichidul se lasă câteva minute, apoi se bea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel