Portocalele roșii, beneficii. Ce compus le dă culoarea roșie și ce avantaje are pentru organism

Monika Baciu |
Data publicării:
portocalele rosii - FOTO: Freepik@grvstudio
portocalele rosii - FOTO: Freepik@grvstudio

Portocalele roșii sunt foarte hrănitoare și conțin mai multe vitamine și minerale importante, inclusiv fibre, vitamina C și antioxidanți.

Portocalele roșii sunt citrice cunoscute adesea pentru culoarea lor vibrantă și pulpa închisă, purpurie. Acestea își obțin nuanța unică de la anumiți compuși cunoscuți sub numele de antociani.

De asemenea, acestea pot fi legate de multe beneficii pentru sănătate, inclusiv pierderea în greutate, îmbunătățirea sănătății intestinelor și o mai bună funcție imunitară. În plus, acest fruct citric este pur și simplu delicios. Vă puteți bucura de aroma sa unică într-o varietate de rețete.

Datorită rezervelor bogate de antioxidanți esențiali, vitamine și minerale, acest fruct aromat a fost chiar legat de mai multe beneficii puternice pentru sănătate.

În componența portocalelor se află substanța numită caroten. Acest pigment este responsabil și de culoarea gălbenușului și a morcovului. În soiurile portocalelor siciliene se formează un pigment roșu numit antocian, care dă culoarea specifică.

Portocalele roșii, bogate în substanțe nutritive

Portocalele roșii sunt sărace în calorii, dar bogate în fibre, vitamine și minerale necesare funcționării organismului.

O portocală roșie conține:

- Calorii: 69

- Proteine: 1 gram

- Grăsimi: 0,6 grame

- Carbohidrați: 15 grame

- Fibre: 3 grame, notează Healthline.

Portocalele roșii se mândresc, de asemenea, cu cantități mari de vitamina C. Vitamina C este un micronutrient esențial care acționează ca un antioxidant și joacă un rol cheie în funcția imunitară.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă dormi cu câinele lângă tine. Detaliul scârbos care te va pune pe gânduri

Ca și alte citrice, portocalele roșii oferă multe alte vitamine și minerale esențiale pentru sănătatea dumneavoastră. Printre acestea se numără:

- potasiu

- acid folic

- cupru

- magneziu

- vitaminele B

În plus, portocalele de sânge conțin mai mulți compuși antioxidanți, cum ar fi:

- acid hidroxicinamic

- acid cafeic

- acidul ferulic

- acid cumaric

Portocalele roșii pot favoriza pierderea în greutate

Portocalele roșii pot fi un mare plus pentru o dietă sănătoasă pentru pierderea în greutate. Nu numai că portocalele roșii sunt sărace în calorii, dar sunt și bogate în fibre, cu 3 grame în fiecare porție.

Fibrele trec prin tractul digestiv foarte încet, ajutându-vă să rămâneți sătul mai mult timp prin prelungirea digestiei în stomac. Unele cercetări sugerează, de asemenea, că adăugarea mai multor citrice în dieta ta poate fi benefică pentru pierderea în greutate, dacă acesta este obiectivul tău.

Un studiu de 24 de ani, care a inclus peste 133.000 de adulți, a asociat consumul mai multor citrice cu o mai mare pierdere în greutate. O altă analiză a 13 studii a concluzionat că citricele și extractele lor pot fi eficiente în pierderea în greutate.

Vezi și: Școala pe care a pierdut-o România. Daniel Coriu și Irinel Popescu: Erau creiere! Nu i-a păsat nimănui, e un mare gol. E bine să nu distrugem ceea ce s-a creat!

Portocalele roșii pot susține o sarcină sănătoasă

Portocalele roșii conțin mai mulți nutrienți care sunt importanți pentru promovarea creșterii și dezvoltării adecvate în timpul sarcinii. Folatul, de exemplu, este necesar pentru a preveni defectele de tub neural și alte defecte congenitale. 

Vitamina C este, de asemenea, crucială în timpul sarcinii. Un studiu efectuat pe 1.138 de femei a raportat că un aport crescut de vitamina C sau de fructe și legume la mijlocul sarcinii a fost legat de o creștere mai bună a fătului și a copilului până la vârsta de 6 luni.

În plus, fibrele pot ajuta la prevenirea mai multor probleme în timpul sarcinii, inclusiv diabetul, constipația și preeclampsia. În mod interesant, unele studii au constatat, de asemenea, că a mânca mai multe citrice în timpul sarcinii poate fi, de asemenea, benefic pentru copii mai târziu în viață.

De exemplu, un studiu a arătat că copiii mamelor care au mâncat mai multe citrice în timpul sarcinii au fost mai puțin predispuși la hiperactivitate și la probleme emoționale și comportamentale în copilărie.

Vezi și: 6 supe de iarnă pe care trebuie să le încerci. Ce beneficii au asupra organismului și de ce trebuie să le incluzi în meniul zilnic

Portocalele roșii pot stimula funcția imunitară

Cu o doză consistentă de vitamina C ambalată în fiecare porție, portocalele roșii pot ajuta la creșterea funcției imunitare, protejându-vă de boli și infecții. De fapt, studiile arată că suplimentarea dietei cu vitamina C poate ajuta la reducerea duratei infecțiilor respiratorii superioare, la diminuarea severității acestora și chiar la îmbunătățirea rezultatelor în cazul infecțiilor severe.

În plus, portocalele roșii conțin o varietate de antioxidanți. Antioxidanții sunt compuși care pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi dăunători pentru a reduce inflamația și pentru a preveni deteriorarea celulelor din corpul dumneavoastră.

Mai mult, antioxidanții vă pot proteja și împotriva multor afecțiuni cronice, inclusiv diabetul de tip 2, cancerul și bolile de inimă.

Portocalele roșii pot îmbunătăți sănătatea intestinelor

Portocalele roșii sunt o sursă excelentă de fibre, având aproape 3 grame într-o singură porție. Fibrele pot înmuia și adăuga volum la scaun - acest lucru vă promovează regularitatea și previne constipația.

Fibrele pot fi, de asemenea, benefice pentru tratamentul mai multor alte afecțiuni, inclusiv hemoroizii și diverticulita. Adăugarea mai multor fibre în dieta dumneavoastră poate contribui, de asemenea, la îmbunătățirea sănătății microbiomului intestinal, care este comunitatea de bacterii benefice care se găsește în tractul dumneavoastră digestiv.

Cercetările arată că microbiomul intestinal joacă un rol-cheie în multe aspecte ale sănătății, inclusiv digestia, funcția imunitară, sănătatea inimii și multe altele.

Vezi și: Hipotermia de apartament, simptome. Când și la cine apare. Ciuhodaru: Mulți au fost descoperiți după zile întregi. Atenție la sedative. Dați un telefon vârstnicilor

Portocalele roșii pot avea proprietăți de combatere a cancerului

Portocalele roșii sunt bogate în antioxidanți care luptă împotriva cancerului. Alți antioxidanți care se găsesc în portocalele roșii s-au dovedit a avea, de asemenea, efecte anticancerigene, inclusiv acizii cafeic, ferulic și cumaric. Este important de menționat, totuși, că aceste constatări au fost făcute în studii de eprubetă de celule, fiind necesare mai multe studii care să includă oameni.

Studiile arată, de asemenea, că un consum mai mare de citrice poate fi asociat cu un risc mai mic de apariție a mai multor tipuri de cancer, inclusiv cancer pulmonar, de stomac și oral.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege modul în care portocalele roșii pot afecta dezvoltarea cancerului la om atunci când sunt consumate în cantități tipice.

Vezi și: Rezecția hepatică, complicații. Duduș: Sunt legate de afecțiunile preexistente operației. Ciroza hepatică, o boală fulminantă. Poate duce la deces

Portocalele roșii, versatile și delicioase

Portocalele roșii au o aromă ușor dulce, acrișoară și picantă, care funcționează bine într-o varietate de rețete. De la prăjituri și panna cotta la înghețată și sorbeturi, portocalele roșii sunt un adaos excelent pentru multe deserturi.

De asemenea, puteți folosi portocalele roșii pentru a înveseli salatele sau pentru a adăuga o notă gustoasă la cocktailuri, sucuri și băuturi mixte. Alternativ, puteți încerca să folosiți portocalele sanguine în pansamente și salsas pentru o explozie suplimentară de aromă și nutrienți.

La fel ca și alte citrice, portocalele roșii pot fi savurate și ca o gustare simplă în deplasare. Pur și simplu decojiți-le și bucurați-vă de gustul lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel