Sarea roz de Himalaya, ADEVĂRATELE beneficii pentru sănătate

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Sarea roz de Himalaya. Foto: Pixabay
Sarea roz de Himalaya. Foto: Pixabay

Sarea roz de Himalaya este un tip de sare de rocă care se presupune că ar avea multe beneficii pentru sănătate. Poate fi folosită ca sare de masă normală, pentru gătit sau pentru banie, ba chiar și ca ornament. Deci, iată adevărfatele sale beneficii, utilizările și riscul la care te supui atunci când o consumi:

Sarea roz Himalaya este un tip de sare de rocă care se găsește în regiunea Punjab din Pakistan, lângă poalele munților Himalaya. Este considerată de mulți a fi cea mai pură sare, deoarece vine la pachet cu beneficii pentru sănătate. Este chimic similară cu sarea de masă, întrucât care are 98% clorură de sodiu. De asemenea, are urme de minerale precum potasiu, magneziu, calciu. Deci, iată ce ar trebui să știți despre această sare.

Cum se utilizează

Sarea roz din Himalaya poate fi folosită ca sare normală de masă și pentru a condimenta mâncarea. Oamenii o folosesc, de asemenea, în loc de sare de baie sau ca din ea sunt scultate lămpi ori suport de lumânări pentru purifcarea aerului .

Dacă este consumată până în cantitatea maximă stabilită de OMS, adică maximum 5 grame de sare pe zi, corpul nostru are nevoie de această sare ca să poată:

- Contracta și relaxeaza mușchii.
- Poate preveni deshidratarea și menține echilibrul fluidelor.
- A ține tensiunea arterială scăzută.

Beneficii și mituri despre sarea roz din Himalaya

- Se crede că sarea roz din Himalaya are un conținut mai mic de sodiu decât sarea normală de masă. Dar ambele tipuri de sare au 98% clorură de sodiu, deci, teoretic sunt identice. 

- Sarea roz din Himalaya sare este considerată mai naturală decât cea prelucrată de masă. Sarea normală de masă este mai rafinată și amestecată cu aditivi pentru a preveni aglomerarea particulelor. Dar sarea roz nu este rafinată și nu conține aditivi, este doar rocă măcinată.

- Se consideră că sarea roz menține echilibrul fluidelor în corpul nostru și previne deshidratarea. Sodiul este important în organism pentru că menține echilibrul fluidelor. Dar, cantitatea maximă recomandată de OMS este de 2 grame pe zi (echivalentul a 5 grame de sare).

Riscul asociat consumului de sare roz de Himalaya

Iodul este important pentru funcțiile tiroidiene și metabolismul celular. Sarea roz din Himalaya are mai puțin iod decât sarea iodată, motiv pentru care persoanele cu deficit de iod ar trebui să includă în alimentație și sare iodată împreună cu sarea roz. Atenție, din nou, la cantitatea maximă recomandată de OMS. 

De a semenea, primul studiu realizat în Australia pe sarea roz de Himalaya (link direct sursa informației) a constatat că aceasta are un nivel scăzut de substanțe nutritive esențiale, dar poate conține și o serie de metale grele dăunătoare care nu pot fi extrase fără rafinare. Din cele 31 de eșantioane studiate, a existat o mare variație a nivelurilor de substanțe nutritive găsite în sarea roz, cu niveluri de fier cuprinse între 0 și 17mg / 100g de sare și niveluri de calciu cuprinse între 53 și 574mg / 100g de sare.

Alarmant, însă, e faptul că unele probe de sare roz conțineau aluminiu (până la 19 mg / 100 g de sare) și plumb (până la 0,26 mg / 100 g de sare), iar o probă care depășea nivelurile admise din acești contaminanți. Ambele sunt metale grele care sunt dăunătoare dacă sunt consumate pe termen lung sau în exces.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel