Șase lucruri despre nas: de ce se pierde mirosul sau cât de „performant” poate fi nasul uman

Angela Sabău |
Data publicării:
Pierderea mirosului
Pierderea mirosului

Șase lucruri interesante despre nas au fost făcute publice de către cercetători. De ce unele persoane rămân fără simțul mirosului, sau cât de mult poate nasul uman să se apropie de „performanțele” câinilor, sunt doar câteva dintre curiozități.

Cercetătorii au făcut publice șase lucruri interesante despre nas, pe care ar trebuie să le știe oricine. „Nu subestimați puterea nasului. Face ca experiența noastră zilnică de a mânca să fie plăcută și interesantă și ne avertizează cu privire la mâncarea stricată și pericolele gazelor și a fumului. Evocă reacții emoționale puternice, influențează atracția sexuală și poate fi folosit ca instrument analitic sensibil”, arată ei într-un material publicat de theconversation.com.

Iată șase lucruri de știut despre nas.

1. Gustăm și cu nasul

Mulți oameni consideră că facem toate degustările cu gusturile noastre, dar pot detecta doar gustul  dulce, sărat, amar, acru sau umami. Adevărul este că, de asemenea, „gustăm” cu nasul, ochii și urechile.

Gustul sau, mai corect, aroma generală pe care o percepem, este o combinație a semnalelor pe care le primim din toate simțurile. Este sarcina creierului să interpreteze aceste semnale și să ne spună dacă mâncarea este prea crocantă, dacă cartofii sunt arși, varza este prea gătită sau dacă fructul este copt.

Aceste arome sunt detectate de receptorii din partea din spate a nasului care transmit semnalele către becul (sau bulbul) olfactiv, unde semnalele sunt și sortate. Informațiile sunt apoi transmise creierului, care ne spune calitatea și intensitatea aromelor (sau a mirosurilor) din jurul nostru și în produsele alimentare pe care le consumăm.

2. Nu toată lumea poate mirosi

Aproximativ 5% din populație este anosmică, ceea ce înseamnă că nu pot mirosi. Acest lucru poate fi devastator. Imaginați-vă că mâncarea dvs. nu are gust de nimic în afară de un pic dulce și un pic sărat. Nu vă mai puteți bucura de mâncărurile preferate și mâncarea la restaurant nu mai este distractivă. De asemenea, nu puteți mirosi pâine mucegăită sau lapte acru sau pizza fierbinte - nici dacă ia foc casa. Și o întrebare care bântuie anosmicii este: Au miros? Aceste anxietăți duc adesea la un stil de viață insular, la depresie și la scăderea sănătății mintale.

3. Nu aveți nevoie de un bulb olfactiv pentru a mirosi

Unii oameni se nasc fără bulb olfactiv, organul care se credea anterior că este esențial pentru percepția mirosului.

În timp ce realizau imagini cerebrale, un grup de cercetători și-au dat seama că unul dintre subiecții lor de control normal nu avea bulb olfactiv aparent, totuși au obținut scoruri normale pentru testele de miros standardizate. Au descoperit că 0,6% dintre femeile pot mirosi perfect fără a avea bulb olfactiv. Aceasta crește la 4,3% la femeile cu stângaci. În schimb, bărbații fără bulb olfactiv nu pot simți mirosul.

4. Infecțiile virale îți pot afecta simțul mirosului

Răceala obișnuită este un motiv binecunoscut care afectează simțul mirosului, deși de obicei temporar. Cu toate acestea, pentru unii oameni, mirosul lor nu mai revine după o infecție virală, cum ar fi răceala obișnuită, o infecție a sinusurilor sau o infecție a tractului respirator superior. Recuperarea poate dura câțiva ani și nici măcar nu este garantată.

Majoritatea oamenilor dezvoltă parosmie (o incapacitate a creierului de a identifica în mod corespunzător un miros) în primele etape ale recuperării, când câteva mirosuri zilnice revin, dar cu un caracter prost, distorsionat și de obicei respingător. Aceste mirosuri noi sunt incredibil de greu de definit, dar încercările de a descrie aceste senzații includ adesea cuvinte precum ars, murdar, putred sau canalizare.

Cercetătorii consideră că, deoarece neuronii olfactivi deteriorați sunt regenerați sau reparați lent, distorsiunile sunt rezultatul încărcării încrucișate a bulbului olfactiv. Dar cum anume se întâmplă asta, rămâne încă un mister.

5. Antrenamentul mirosului este mai bun decât sudoku

Un exercițiu care ajută anosmicii să-și recapete simțul mirosului este „antrenarea mirosului”. Cercetătorii cred că exercitarea sistematică a neuronilor olfactivi stimulează creșterea și reparația, în același mod în care fizioterapia promovează vindecarea leziunilor. Tehnica a fost pionierat în Germania și implică adulmecarea activă (și concentrarea) asupra diferitelor mirosuri cel puțin de două ori pe zi, timp de câteva luni.

Într-un studiu recent efectuat asupra persoanelor în vârstă, instruirea mirosului a arătat nu doar că a îmbunătățit funcția lor olfactivă, dar funcția lor verbală și bunăstarea generală, demonstrând că antrenamentul mirosului este o modalitate bună de a îmbunătăți calitatea vieții la persoanele în vârstă.

Ceea ce este remarcabil este faptul că grupului de control i s-au oferit puzzle sau sudoku să completeze de două ori pe zi în timpul experimentului, ceea ce sugerează că antrenamentul mirosului este mai eficient decât sudoku în aceste măsuri.

6. Oamenii pot urmări mirosurile ca un câine

V-ați mirat vreodată capacitatea câinilor de a urma traseele unui miros și v-ați întrebat de ce nu putem și noi? Cercetările din 2017 au arătat că, de fapt, putem. Nu avem avantajul fluxului de aer optimizat prin nasul unui câine, dar dacă exersăm puțin putem urmări eficient o urmă de aromă de ciocolată așezată pe un câmp.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel