Schizofrenia: 30 de gene vinovate de declanșarea bolii

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Schizofrenia
Schizofrenia

Un grup de cercetători a identificat 30 de gene asociate cu schizofrenia. Echipa a putut să arate care modificări patologice din creier și ce anomalii comportamentale sunt declanșate de aceste gene.

Grupul de cercetare condus de prof. Alex Schier, directorul Biozentrum al Universității din Basel, a identificat 30 de gene asociate cu schizofrenia. Echipa a putut să arate care modificări patologice în creier și ce anomalii comportamentale sunt declanșate de aceste gene. Rezultatele studiului au fost publicate, pe 28 martie, în revista Cell.

Echipa de cercetare condusă de prof. Alex Schier, directorul Biozentrum, Universitatea din Basel, care este în prezent liderul grupului de cercetare de la Universitatea Harvard din Cambridge, a investigat un total de 132 de gene asociate cu schizofrenia. Posibilitatea conexiunii cu schizofrenia a fost confirmată doar pentru 30 dintre ele. În pești zebra, cercetătorii au descoperit că erorile din aceste gene afectează dezvoltarea sau funcționarea creierului și conduc la apariția unor anomalii comportamentale.

Regiuni din genom suspectate

Schizofrenia este o psihoză care duce la o percepție perturbată a realității. Ea includ auzirea unor voci, halucinații sau iluzii. Deși boala poate fi tratată cu medicamente, ea este în prezent incurabilă. Schimbările genetice care se manifestă în creier pot cauza schizofrenia. Studiile anterioare au arătat că mai multe regiuni ale genomului care conțin o varietate de gene sunt asociate cu boala.

Profilul celor 30 de gene

Echipa lui Alex Schier a identificat respectivele gene în aceste regiuni și a reușit să demonstreze că acestea au efecte concrete asupra structurii și funcției creierului, precum și asupra diferitelor modele de comportament.

„Dintre cei 132 de subiecți, am reușit în cele din urmă să stabilim un profil de vinovăție precisă pentru 30 de gene", a spus Schier. „Unul dintre vinovați este factorul de transcriere znf536, care controleaza dezvoltarea creierului anterior (prozencefalul). Această regiune a creierului influențează comportamentul nostru social și procesarea stresului". Echipa de cercetători nu numai că a descifrat funcția individuală a genelor, ci a și generat un atlas al tuturor genelor, cu consecințele lor asupra creierului.

Ce trebuie identificat mai departe

„Mecanismul prin care genele individuale declanșează schizofrenia rămâne de descoperit", spune Schier. „Ar fi posibil să investigăm dacă genele pe care le-am identificat modifică regiuni ale creierului similare la pacienți, ca la peștii zebră". Aceste gene și regiuni ale creierului ar putea deveni noi ținte pentru viitoare terapii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel