Schizofrenie și autism, legături cu deficitul de vitamina D

Bebeluși
Bebeluși

Nou-născuții cu deficit de vitamina D au un risc crescut de schizofrenie mai târziu în viață, potrivit unei echipe de cercetători australieni și danezi. Descoperirea ar putea ajuta la prevenirea bolii prin tratarea acestei deficiențe în primele etape ale vieții.  O legătură între deficitul de vitamina D prenatal și riscul crescut de autism din copilărie a fost găsită și de către oamenilor de știință olandezi în urmă cu 2 ani.

Studiul, condus de profesorul John McGrath de la Universitatea din Queensland (Australia) și de la Universitatea Aarhus din Danemarca, a constatat că nou-născuții cu deficit de vitamina D au avut un risc de 44% mai mare de a fi diagnosticați cu schizofrenie ca adulți comparativ cu cei cu niveluri normale de vitamina D.

 ,,Schizofrenia este un grup de tulburări cerebrale prost înțelese caracterizate prin simptome cum ar fi halucinații, iluzii și tulburări cognitive. Deoarece fătul în dezvoltare se bazează în totalitate pe vitamina D de la mamă, constatările noastre sugerează că asigurarea femeilor însărcinate că au niveluri adecvate de vitamina D poate duce la prevenirea unor cazuri de schizofrenie, într-un mod comparabil cu rolul jucat de suplimentarea folatului la prevenirea spina bifidei”, a spus profesorul McGrath, de la Queensland Brain Institute din UQ.

 Studiul acesta a inclus 2602 persoane. Echipa a analizat concentrația de vitamina D în probele de sânge prelevate de la nou-născuții danezi între anii 1981 și 2000, care au dezvoltat schizofrenia ca adulți tineri și a comparat mostrele cu cele ale persoanelor care corespund sexului și datei nașterii care nu au dezvoltat schizofrenie. Rezultatele au confirmat un studiu anterior care a descoperit de asemenea o asociere între deficitul de vitamina D la nou născuți și un risc crescut de schizofrenie.

Schizofrenia este asociată cu mulți factori de risc diferiți, atât genetici, cât și de mediu, dar cercetările au sugerat că deficitul de vitamina D ar putea reprezenta aproximativ 8 la sută din cazurile de schizofrenie din Danemarca, arată Medicalxpress.com.

,,O mare parte din atenția cercetării în schizofrenie a fost axată pe factorii modificați la începutul vieții, cu scopul de a reduce povara acestei boli. Cercetarea anterioară a identificat un risc crescut de schizofrenie asociată cu nașterea pe timp de iarnă sau primăvară și traiul într-o țară mare, cum ar fi Danemarca. Am presupus că nivelul scăzut al vitaminei D la femeile gravide, datorită lipsei expunerii la soare în timpul lunilor de iarnă, ar putea sublinia acest risc și am investigat asocierea dintre deficitul de vitamină D și riscul de schizofrenie", a mai spus profesorul McGrath.

 Deși Australia are mai mult soare în comparație cu Danemarca, deficitul de vitamina D s-a găsit și la femeile însărcinate din Australia din cauza stilului de viață și a comportamentului față de soare.

 Profesorul McGrath a condus, de asemenea, un studiu în 2016 în Olanda în care a găsit o legătură între deficitul de vitamina D prenatal și riscul crescut de autism din copilărie. Următorul pas este de a efectua studii clinice randomizate la femeile gravide care au deficit de vitamina D, cu scopul de a examina impactul asupra dezvoltării creierului copilului și riscul de autism și schizofrenie.

Studiul integral îl puteți citi aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel