Scleroza multiplă și sarea, legătură incredibilă

În mâncăruri, sare poate fi înlocuită și cu condimente
În mâncăruri, sare poate fi înlocuită și cu condimente

Scleroza multiplă, o boală teribilă care afectează aproximativ 2,5 milioane de persoane, are legătură cu consumul de sare. Cercetătorii de la Universitatea Yale au derulat un studiu care a scos la iveală faptul că sarea ar putea fi unul dintre factorii care contribuie la dezvoltarea sclerozei multiple.

Tomokazu Sumida, cercetător în laboratorul lui David Hafler, împreună cu alți doi profesori de la Yale au descoperit că sarea declanșează inflamația din scleroza multiplă. Ei au tras această concluzie după ce au cercetat celulele aflate într-un mediu cu sare care activaseră calea de semnalizare a beta-cateninei. Această cale, care a fost, de asemenea, implicată în dezvoltarea tumorilor de cancer, perturbă celulele T de reglementare și declanșează inflamația.
Riscul de a dezvolta scleroza multiplă apare prin creșterea interacțiunii dintre variante genetice relativ comune și factori de mediu, arată Medicalxpress.com.

Scleroza multiplă este cea mai gravă tulburare neurologică cronică în rândul adulților tineri, care se caracterizează prin neuroinflamația sistemului nervos central (SNC), mai ales a substanței albe, ca rezultat al unui ansamblu de componente clinice, patologice și imunologice, la care se adaugă interacțiunea dintre gene și mediul înconjurător. Boala degenerativă, autoimună, debutează inițial între vârstele de 20 și 40 de ani și este de două ori mai frecventă în rândul femeilor.
La nivel global, incidența bolii este de 2,5 la 100.000 de locuitori, în timp ce la nivel regional Europa ocupă un loc fruntaș cu o incidență de 3,8 la 100.000 de locuitori.

Printre factorii despre care se crede că ar contribui la apariția bolii este incriminat și fumatul. Studiile epidemiologice au arătat că acest obicei nociv crește riscul de scleroză multiplă cu 40-80%. Există o anumită legătură și cu prezența vitaminei D în corp, din dietă sau activată de lumina soarelui, observîndu-se în mod repetat zone de gradare geografică asociate cu scleroză multiplă, ratele de prevalență a bolii crescând odată cu latitudinea, odată cu depărtarea de ecuator.
În ceea ce privește consumul de sare, se știe că mai mult de 12 grame de sare pe zi înseamnă risc de boli comune precum: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, osteoporoză sau chiar diabet de tip 2.

Noul studiu al Universitatii de la Yale a fost publicat pe 29 octombrie în revista Nature Immunology.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel