Dieta bogată în grăsimi poate provoca probleme de memorie la vârstnici în doar câteva zile
Aceste alimente îți distrug creierul în doar câteva zile. Cresc inflamația din corp.
Scleroza multiplă, o boală teribilă care afectează aproximativ 2,5 milioane de persoane, are legătură cu consumul de sare. Cercetătorii de la Universitatea Yale au derulat un studiu care a scos la iveală faptul...
Tomokazu Sumida, cercetător în laboratorul lui David Hafler, împreună cu alți doi profesori de la Yale au descoperit că sarea declanșează inflamația din scleroza multiplă. Ei au tras această concluzie după ce au cercetat celulele aflate într-un mediu cu sare care activaseră calea de semnalizare a beta-cateninei. Această cale, care a fost, de asemenea, implicată în dezvoltarea tumorilor de cancer, perturbă celulele T de reglementare și declanșează inflamația.
Riscul de a dezvolta scleroza multiplă apare prin creșterea interacțiunii dintre variante genetice relativ comune și factori de mediu, arată Medicalxpress.com.
Scleroza multiplă este cea mai gravă tulburare neurologică cronică în rândul adulților tineri, care se caracterizează prin neuroinflamația sistemului nervos central (SNC), mai ales a substanței albe, ca rezultat al unui ansamblu de componente clinice, patologice și imunologice, la care se adaugă interacțiunea dintre gene și mediul înconjurător. Boala degenerativă, autoimună, debutează inițial între vârstele de 20 și 40 de ani și este de două ori mai frecventă în rândul femeilor.
La nivel global, incidența bolii este de 2,5 la 100.000 de locuitori, în timp ce la nivel regional Europa ocupă un loc fruntaș cu o incidență de 3,8 la 100.000 de locuitori.
Printre factorii despre care se crede că ar contribui la apariția bolii este incriminat și fumatul. Studiile epidemiologice au arătat că acest obicei nociv crește riscul de scleroză multiplă cu 40-80%. Există o anumită legătură și cu prezența vitaminei D în corp, din dietă sau activată de lumina soarelui, observîndu-se în mod repetat zone de gradare geografică asociate cu scleroză multiplă, ratele de prevalență a bolii crescând odată cu latitudinea, odată cu depărtarea de ecuator.
În ceea ce privește consumul de sare, se știe că mai mult de 12 grame de sare pe zi înseamnă risc de boli comune precum: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, osteoporoză sau chiar diabet de tip 2.
Noul studiu al Universitatii de la Yale a fost publicat pe 29 octombrie în revista Nature Immunology.
Aceste alimente îți distrug creierul în doar câteva zile. Cresc inflamația din corp.
Ce trebuie să faci după un AVC. Crește semnificativ șansele de recuperare.
Ce se întâmplă cu vârstnicii. Linia fină care le protejează creierul și le oferă un "scut cognitiv" împotriva declinului mental.
Lucrul care îți distruge creierul. Îl faci imediat ce deschizi ochii. Și nu, nu este vorba de butonatul telefonului.
Cum o boală comună poate fi confundată cu demența. Semnele care dau de gândit. La ce să fii atent.
Evenimentul care îți degradează vasele de sânge din creier. Crește semnificativ riscul de demență. Perturbă fluxul sanguin din creier.
Acesta este primul semn al bolii Parkinson. Apare cu cel puțin 10 ani înaintea tremorului.
De ce ne e poftă de ceva dulce. Ce semnal transmite, de fapt, creierul.
Cum se schimbă mintea vârstnicilor odată cu demența. Lucrul trecut cu vederea pe care nu îl mai pot stăpâni.
Un test rapid de 15 minute ar putea îmbunătăți șansele pacienților cu AVC de a evita leziunile cerebrale.
Vârsta la care apar primele semne ale bolii Alzheimer. E șocant! E mult mai devreme decât credeai.
Aceste lucruri simple îți protejează creierul de demență și AVC. În plus, întârzie îmbătrânirea cerebrală.
Un test de sânge simplu ar putea prezice demența cu ani înainte de apariția simptomelor. Are o precizie de 90%.
Obiceiul relaxant care poate provoca AVC. Ce să nu mai faci niciodată.
Creierul este afectat după pensionare. Ce trebuie să faci pentru a-ți păstra funcția cognitivă.
Acesta este considerat, de fapt, a fi primul semn al bolii Alzheimer. Apare cu ani de zile înainte de pierderea memoriei.