Scleroza multiplă: semne care anunță boala

Steluța Indrei |
Data publicării:

Scleroza multiplă este anunțată de anumite semne care pot fi identificate cu mulți ani înainte de diagnosticul bolii. Cercetătorii canadieni vorbesc despre un sindrom prodromal în cazul sclerozei multiple. 

O echipă de la Universitatea British Columbia a pus la punct o listă de semne precursoare ale sclerozei multiple. Cercetătorii au examinat dosarele medicale a 15.000 de pacienți suferind de scleroză multiplă. Analiza a vizat consultațiile medicale și prescripțiile de medicamente ale pacienților, pe parcursul a 5 ani înainte de stabilirea diagnosticului de scleroză multiplă. Acesta este cel mai important studiu privind semnele care indică scleroza multiplă înainte de declanșarea manifestărilor propriu-zise. Iată ce au constatat cercetătorii.

Scleroza multiplă: semne precoce

- Pacienții cu scleroză multiplă sunt predispuși la tulburări ale sistemului nervos, dureri musculo-scheletice sau probleme genito-urinare, pentru care ajung la medic cel puțin o dată în cei 5 ani înaintea diagnosticului. 

- Tot în acest interval pot să apară și probleme de natură psihiatrică: depresie, anxietate, tulburări de dispoziție.

- De obicei, pacienții urmează un tratament hormonal, antiinflamator, antidepresiv, antibiotic sau de altă natură pentru problemele enumerate mai sus. 

- Printre simptomele fizice se numără: dureri cronice, migrene, tulburări digestive, tulburări de somn, depresie, anxietate. Cazurile de fibromialgie sunt extrem de frecvente printre pacientele diagnosticate cu scleroză multiplă.

Aceste concluzii au fost publicate în Multiple Sclerosis Journal.

Cercetătorii explică: „Aceste observații ne-au ajutat să stabilim că există un sindrom prodromal al sclerozei în plăci, ceea ce ne-ar permite un diagnostic precoce și un tratament mai eficient al bolii”. Ei adaugă însă că sunt date preliminare, care trebuie aprofundate prin studii suplimentare. 

Scleroza multiplă: informații, pe scurt

Scleroza multiplă este una dintre cele mai frecvente afecţiuni neurologice ale adultului tânăr. Persoanele cu scleroză multiplă (SM) au tendința de a avea primele simptome între varstele de 20 și 40 de ani. De obicei, acestea se ameliorează, dar revin după o perioadă de timp. Cursul imprevizibil al sclerozei multiple complică procesul de diagnosticare.

Scleroza multiplă este o afecţiune autoimună, cronică, inflamatorie a sistemului nervos central. Boala este de trei ori mai frecventă la femei decât la bărbați. 

Din cauza procesului de demielinizare de la nivelul sistemului nervos central apar simptome precum scăderea acuității vizuale la un ochi și cu durere la nivelul globului ocular, vedere dublă, amorțeli pe jumătate de corp, precum și slăbiciune musculară, adică o mână și un picior pe aceeași parte sunt mai slabe decât celelalte. Aceste simptome se declanșează însă când deja boala s-a instalat și tot ce se poate face este instituirea unui tratament care să țină sub control evoluția bolii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel