Se poate preveni schizofrenia? Metodele terapeutice care ajută la controlarea simptomelor

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Se poate preveni schizofrenia Foto: Freepik @doidam10
Se poate preveni schizofrenia Foto: Freepik @doidam10

Descoperă care sunt cauzele și factorii de risc pentru schizofrenie și ce tratamente funcționează.

Deși nu există o metodă sigură de prevenire a schizofreniei, există strategii de diminuare sau de prevenire a simptomelor, cum ar fi administrarea de medicamente, renunțarea la droguri și participarea la tratament.

Boala mintală cunoscută sub numele de schizofrenie se caracterizează prin crize recurente de psihoză sau pierderea contactului cu realitatea. Deși nu există un leac, există terapii care te pot ajuta să controlezi simptomele.

Oamenii de știință încă încearcă să afle care sunt cauzele schizofreniei. Anumite cauze potențiale, cum ar fi genetica și defectele congenitale, sunt în afara controlului tău; cu toate acestea, alte cauze potențiale, inclusiv abținerea de la consumul de droguri recreaționale și căutarea de asistență timpurie pentru sănătate mintală, sunt la îndemâna dumneavoastră.

Urmarea unei terapii pentru schizofrenie poate ajuta o mulțime de oameni să evite episoadele psihotice sau să le diminueze intensitatea. Calitatea vieții tale și rezultatele pe termen lung pot fi îmbunătățite de un diagnostic și un curs de terapie precoce.

Vezi și: De ce sunt unele fructe albastre. Efectele antiinflamatoare și antioxidante ale alimentelor albastre

Cauze și factori de risc

Schizofrenia nu poate fi prevenită într-un mod anume. Acest lucru se datorează faptului că nu poți controla toate cauzele sale.

Mai multe cauze potențiale ale schizofreniei au fost identificate de cercetători. Printre acestea se numără:

- Genetica (un istoric familial)

- Factori de mediu (cum ar fi traumele, consumul de canabis și factorii sociali)

- Structura și funcția creierului

În ciuda faptului că schizofrenia are o componentă ereditară, faptul că ai un membru al familiei cu această tulburare nu garantează că o vei dezvolta și tu. Există numeroase alte variabile de protecție și de risc care pot influența șansele de a contracta boala.

Vezi și: 12 remedii simple și naturale pentru părul uscat. Le poți prepara rapid acasă

Genetică

Se crede că cel mai puternic factor de risc cunoscut pentru schizofrenie este reprezentat de genele dumneavoastră. Deși nu toate persoanele cu antecedente familiale vor avea boala, legătura este complexă.

Potrivit unei cercetări a Institutului Național de Sănătate Mintală (NIMH), șansa ta de a dezvolta schizofrenie este influențată de peste 250 de componente ereditare diferite. Împreună, rolurile modeste pe care le joacă fiecare componentă alcătuiesc un întreg semnificativ. Mutațiile sau combinațiile de gene te pot face mai susceptibili, potrivit PsychCentral.

Factori de mediu

Deși nu cauzează în mod direct schizofrenia, variabilele de mediu și stilul de viață pot face mai probabilă apariția acesteia.

Factorii de mediu care pot contribui la schizofrenie includ:

- Probleme legate de sarcină, cum ar fi hemoragia, diabetul gestațional și nașterea prin cezariană de urgență

- Probleme la naștere (greutate mică la naștere, deficit de oxigen, naștere prematură)

- Traume la începutul vieții (rele tratamente, neglijență, incidente)

- Variabile sociale (lipsa banilor, a sprijinului social și izolarea socială)

- Eficacitatea puternică a consumului de canabis, în special în copilărie

- Abuzul de metamfetamină

- Expunerea la anumiți viruși

Totuși, ai o anumită influență asupra unora dintre aceste variabile. De exemplu, reducerea consumului de metamfetamină și de canabis poate reduce șansele de schizofrenie.

O persoană care este supusă unui stres foarte mare poate fi mai predispusă să experimenteze un episod psihotic. Indiferent dacă ai suferit traume sau stres intens în copilărie sau mai târziu în viață, primirea unui tratament de sănătate mintală la o vârstă fragedă poate ajuta la prevenirea episoadelor de schizofrenie.

Cineva care este foarte stresat poate fi mai predispus la un episod psihotic. Indiferent dacă ai suferit traume sau stres intens în copilărie sau mai târziu în viață, primirea unui tratament de sănătate mintală la o vârstă fragedă poate ajuta la prevenirea episoadelor de schizofrenie.

Foto: Freepik @SashkaB 

Compoziția și funcționarea creierului

Potrivit NIMH, unele persoane cu schizofrenie diferă de cele fără schizofrenie în ceea ce privește structura și funcționarea creierului lor. De exemplu, pot exista diferențe în ceea ce privește conexiunea și dimensiunea diferitelor regiuni ale creierului.

Nu se știe cum se leagă aceste conexiuni și structuri din creier de schizofrenie. Este posibil ca unele dintre aceste variații să se formeze înainte de a se naște.

Puteți să îți îmbunătățești calitatea vieții și să îți diminuezi sau să-ți controlezi simptomele schizofreniei cu ajutorul unei varietăți de tehnici.

Medicamente antipsihotice

Simptomele schizofreniei pot fi reduse eficient cu medicamente antipsihotice atipice. Acestea pot opri revenirea simptomelor și le pot ameliora pe cele actuale. Ele nu opresc apariția schizofreniei de la apariție. Este important de reținut că aceste medicamente trebuie luate doar pe baza unei prescripții primite de la un medic specialist.

Psihoterapie

Terapia cognitiv-comportamentală, sau CBT, este un tratament obișnuit pentru o gamă largă de probleme de sănătate mintală. Conform cercetărilor, aceasta poate fi utilă pentru cei care se confruntă cu schizofrenia.

Obiectivele principale ale CBT pentru schizofrenie sunt de a vă ajuta să vă recunoașteți simptomele, să creați mecanisme de adaptare și să localizați serviciile disponibile. În plus, ar putea să vă ajute în crearea unor mecanisme de adaptare pentru situații obișnuite.

Tratamente complementare

Modificările aduse stilului tău de viață care promovează sănătatea generală și bunăstarea emoțională fac parte din terapiile complementare. Acestea pot fi benefice atunci când sunt luate în plus față de terapiile obișnuite; cu toate acestea, ele nu sunt menite să înlocuiască procedurile formale de tratament.

Metodele complementare enumerate mai jos ar putea fi utile:

- Activitate fizică regulată

- O dietă nutritivă

- Dezvoltarea unor practici de somn sănătoase

- Suplimente alimentare, cum ar fi acizii grași omega-3

- Educație și sprijin pentru familie

- Tratament pentru droguri sau alcool, dacă este necesar

- Renunțarea la fumat

- Terapie prin artă

Acestea fiind spuse, schizofrenia nu poate fi prevenită în totalitate, dar factorii de protecție, cum ar fi sprijinul social, intervențiile în domeniul sănătății mintale și consumul de substanțe, pot reduce riscul de a dezvolta această afecțiune. Factorii de risc nu pot determina dacă o persoană va dezvolta schizofrenie, dar cunoașterea lor poate ajuta la accesarea intervențiilor mai devreme. Tratamentul schizofreniei include terapie și medicamente, care pot reduce simptomele și pot preveni reapariția acestora.

Depistarea timpurie poate încetini progresia schizofreniei și poate preveni episoadele de psihoză. Dacă suspectezi simptome timpurii, discută cu un medic despre ceea ce observi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel